NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '17

Felhívás

A 25., jubileumi NYIFFF ideje és helye:

Időpont:  2017. április 28 – május 1.
Helyszín: Szigliget, Szentes város ifjúsági üdülője (Külsőhegyi út 47.)

Szponzorainknak hála jelentősen csökkenteni tudtuk a 2017-es jubileumi NYIFFF részvételi díját.
A részvételi díj a korábbi 13000 Ft helyett csupán
8000 Ft.
Befizetés a helyszínen, Szigligeten.
A megkésett versenyzők jelentkezését április 26-án szerdán éjfélig várjuk.


Csapatok

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek. A NYIFFF-en résztvevő versenyzők költségeit részben szponzoraink állják.

Magányos Harcosok Klubja

Ha szeretnél eljönni, de nincs csapatod, jelentkezz magányos harcosként! Beszervezünk egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

Szurkolók

Természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni. A szurkolók önköltségi árat fizetnek.

Jelentkezés

Jelentkezni ezúttal email-ben lehet. A szurkolók és a magányos harcosok egyéni levelet küldjenek. Kérjük, hogy a csapatok adatait egyetlen közös levélben küldjétek el! A jelentkezést a következő címre kell küldeni: nyifff17@gmail.com

A levélben kérjük megadni: Az egyes csapattagokról (illetve a magányos harcosokról) a következő adatokat kérjük: A szurkolóktól nem kérjük az egyetem, szak, évfolyam megnevezését.

A nevezés március 21-én indul, és április 20-án zárul. Minél előbb neveztek, annál több időtök marad az előfeladatok elkészítésére.

Részvételi díj

A részvételi díj szponzoraink pillanatnyi adakozó kedvétől függ. A jelenlegi (március 21-i) helyzet szerint a részvételi díj versenyzők részére: 8 000 Ft/fő , amely tartalmazza a három éjszakai szállást és a napi háromszori étkezést (a péntek esti vacsorától a hétfő déli ebédig), az ÁFÁ-t és az üdülőhelyi költséget. Nem tartalmazza viszont az oda- és visszautazás költségét: ezt mindenki egyénileg fizeti.

A szurkolók részvételi díja 12 000 Ft/fő.

Reméljük, hogy a következő hetekben sikerül újabb támogatásokat szereznünk, és ezzel a részvételi díjat tetemesen csökkenthetjük.

Az ELTE-s és BME-s résztvevőknek ajánljuk, hogy saját intézményük Hallgatói Önkormányzatánál pályázzanak a részvételi díj részleges megtérítésére. Az előző években előfordult, hogy az ELTE TTK HÖK a költségek 75 százalékát visszafizette!

Az ELTE TTK hallgatók pályázhatnak (egyénileg vagy csoportosan) az alábbi ösztöndíjra is: http://osztondij.elte.hu/2017/01/tanverskonf-16-17-2/.
Itt lehetőség van akár az egész részvételi díj (beleértve az utazási kölséget is!) visszaigénylésére.

A jelentkezés a levél elküldése után a Zsűri visszaigazolásával (e-mail) válik véglegessé.

A részvételi díjat a helyszínen, Szigligeten kell készpénzben befizetni.
Meghosszabbított jelentkezési határidő április 26. szerda éjfél.

Díjazás

A fizikus közösség legmagasabb erkölcsi elismerése, továbbá pénzjutalom (ennek összege ugyancsak szponzoraink adakozó kedvétől függ).

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff17@gmail.com

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

a Bölcs és Pártatlan Zsűri

Előfeladatok

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan Zsűri (a továbbiakban B&P zsűri) feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek.

A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2017. április 21-én, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff17@gmail.com címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot – ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, balesetveszélyes, esetleg korábban már előfordult feladatot a Zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

Ha egy csapat esetleg nem kívánja ezt az előfeladatot beadni, a fenti határidőig jelezze ezt, hogy a Zsűri felkészülhessen a kieső feladat pótlására. A határidő után érkezett feladatok esetében a Zsűri nem kötelezi magát visszajelzés küldésére.

2. Sajátidő — konstrukciós feladat

Az okostelefonok korszakában nem gondolunk arra, hogy egykor az időmérés nem volt triviális feladat. Hogy átérezzétek az akkori helyzetet, az lesz a feladatotok, hogy egy mechanikus órát építsetek, amelyet mindössze egy standard teamécses hajt. Az órának legyen egy mutatója (egy jól definiált egyenes szakasz), amely egy standard perc alatt egy fordulatot tesz meg (a fordulat kezdőpontja egyértelmű legyen). Plusz feladatként az óra számolhatja és kijelezheti a megtett fordulatok számát.

A pontozás elsősorban az óra pontosságán fog alapulni. A cél, hogy 10 perc alatt minél “pontosabb” maradjon az óra. A zsűri ellenőrző órája indításának pillanatát a csapatok határozhatják meg, a kezdeti tranziensek figyelmen kívül hagyásának érdekében. Az óra indítását követően azonban a csapatok nem interferálhatnak a szerkezet működésével. Ezután az óra sajátideje szerint percenként feljegyezzük a valódi időt. Az órának csak perceket kell tudnia mutatni, másodperceket nem, azaz nem szükséges, hogy a fordulat állandó szögsebességgel történjen (viszont fordulatnak kell lennie, azaz oda-vissza mozgás nem elegendő!). A mérést 10 perc sajátideig, illetve maximum 12 valódi percig végezzük. A valódi időtől való eltérést, illetve a szerkezet eredetiségét, ötletességét fogjuk a pontozás alapjául venni.

Az óra elektronikus eszközöket és alkatrészeket nem tartalmazhat. Ezen felül az óra megalkotásához nem szabad felhasználni készen vásárolható, összerakott vagy összerakható szerkezeteket (pl. óraművet vagy fogaskerék-áttételt). A berendezés energiáját csak egy standard teamécses fedezheti (ezt a a zsűri a helyszínen szolgáltatja). A teamécses energiáján kívül más forrás nem használható fel, tehát pl. nem szabad előzetesen felhúzni a szerkezet rugóját (már ha van neki).

Az órák alapvető funkciójukon felül természetesen díszíthetők is, viselhetik a készítő csapat felségjeleit, reklámozhatják a NYIFFF-et stb. Minden szépítő ötletet örömmel fogadunk, de a pontozás elsősorban funkcionális lesz.

Az óra készítése előfeladat, a szerkezet a helyszínen már nem építhető tovább. Ezért a kész órákat a táborba érkezés estéjén le kell adni a zsűrinek, utána módosításokat már nem eszközölhettek rajta. A zsűri az órákat biztonságos helyen tárolja. A bemutatás napján 10 perccel a bemutatás előtt megkapjátok a szerkezeteteket, és elvégezhetitek a szükséges felélesztést, illetve kalibrálásokat.

3. Lapos Föld — poszter előfeladat

Mint tudjuk, a Föld lapos (de pszt!). Bárki bármit mond, tudjuk, hogy a Föld igazából egy nagy korong az űrben. Felette kering a Hold és a Nap.

Persze sok furcsa jelenséget tapasztalunk, amelyek azt az érzést keltik, hogy a Föld gömb alakú. De ez az érzés csak annak a következménye, hogy a háttérhatalmak kora gyerekkorunktól kezdve sulykolják belénk a gömbölyű Földről szóló meséket. És emellett mindenféle úgynevezett “érvet” is felsorakoztatnak (például a hajók árbocának felbukkanását a tengeren, a Föld állítólagos árnyékát a Holdon, a műholdakról készített fotókat stb.). Pedig ezek a látszólag furcsa jelenségek csakis a véletlen művei, és egy képzett fizikus könnyedén megmagyarázza valamennyit a lapos Földet tartalmazó helyes világkép keretében is.

Éppen erre kérünk benneteket. Készítsetek posztert, amelyen bemutattok egy-két olyan hírhedt jelenségét, amelyek azt az illúziót keltik, hogy Földünk gömb alakú! Majd szövegben, képben, ábrák, fotók, számolások és grafikonok segítségével megadjátok a kérdéses jelenség fizikailag releváns magyarázatát a lapos Föld elméletének keretében!

A témával természetesen már mások is foglalkoztak, igen változó színvonalon. A Bölcs és Pártatlan Zsűri alaposan tanulmányozta a fellelhető forrásokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a neten elérhető anyagok legtöbbje nem állja ki a szigorú tudományos vizsgálódás próbáját. Tőletek ezért ettől többet, mélyebb és alaposabb érvelést, bizonyítékokat és magyarázatokat várunk.

Érveljetek lelkesen és meggyőzően a lapos Föld képe mellett, de eközben magatokkal szemben is legyetek szigorúak! Legyetek tudományosan korrektek, és amennyiben nem érzitek tökéletesnek a magyarázatotokat, mutassatok rá annak gyenge pontjaira! Még mindig jobb, ha magatok ismeritek el az érvelésetek apró hibáit, mintha ezzel újabb muníciót szolgáltattok a gömbölyű Föld öntelt prófétáinak. Fontos, hogy magyarázatotok során próbáljatok minél kevesebb “új fizikát” bevezetni, és maradjatok inkább az ismert fizikai törvényeknél.

Posztereteken – a műfaj követelményeinek megfelelően – a kiválasztott téma részletes bemutatása mellett röviden vázoljátok fel a lapos Föld elméletének általános világképét is, és művészi illusztrációtokkal keltsétek fel a vágyat az egyszerű érdeklődő laikusban, hogy részleteiben is megismerje ezt az egyedüli Igazán Tudományos Világképet!

A pontozásnál az ötletességet, a tudományos korrektséget és a poszter kinézetét vesszük figyelembe, a választott konkrét résztéma azonban nem befolyásolja a pontszámot.

A poszterek mérete minimum A3-as, maximum 1 m2 lehet. A posztereket péntek este, a megérkezés és a vacsora után, a Villámkérdések szekcióülés előtt kell kiakasztani a NYIFFF Nagytermében.

Helyi kísérleti feladatok - első adag

1. Látom a fából az erdőt

Brit Amerikai tudósok állítása alapján egy természetes erdőből véletlenszerűen választott fa törzse és ágai kerületeinek eloszlása megegyezik az erdőben megjelenő fák törzskerületeinek eloszlásával. Válasszatok ki egy elérhető (esetleg frissen kidőlt), sok ággal rendelkező fát, mérjétek meg törzsének és elég sok ágának kerületeit (utóbbit az ág “keletkezési elágazásához” közel)! Ezek után mérjétek meg az erdő minél több fája törzsének kerületét! Vizsgáljátok meg a kétféle méreteloszlást! Tapasztalataitokat foglaljátok jegyzőkönyvbe! Vigyázzatok a természetre! (Ne döntsetek fákat és ne törjetek ágakat!)

Végrehajtandó: szombat délelőtt/délben az Erdőben
Jegyzőkönyv leadási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 30 pont.


2. Az erdőben senki sem hallja a sikolyod

Mérjétek ki az erdő hangtompítását a távolság függvényében, emberi beszédre! Plusz pontért vizsgáljátok meg az erdő hangtompítási képességeit különböző frekvenciákon! Eredményeiteket foglaljátok jegyzőkönyvbe!

Végrehajtandó: szombat délelőtt/délben az Erdőben
Jegyzőkönyv leadási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 30 pont.


3. Sípszó

Dolgozzatok ki egy kódolási technikát, amivel minél hatékonyabban tudtok átküldeni egy üzenetet egyszerű, standard sípokkal! A feladat bemutatása az Erdőben lesz, szombaton dél körül. Kialakítunk egy négytagú láncot állomásokból. Minden állomáson minden csapatból egy fő helyezkedik el, továbbá egy-egy zsűritag is, aki figyeli a szabályok betartását. (A háromfős csapatokat önkéntes kívülállókkal egészítjük ki.) A lánc egyik végéből (kódoló állomás) kell az üzenetet a másik végébe juttatni (dekódoló állomás).
Az üzenet átadásához a Zsűri biztosít számotokra standard sípokat. Ezeket a sípokat már pénteken este bemutatjuk nektek, de csak reggel, az Erdőbe érve osztjuk ki őket. Információ továbbításra csak a sípokat használhatjátok (a jelek oda-vissza is mehetnek). A sípokat megbütykölni, átalakítani semmilyen formában nem szabad! A sípolás során a sípokat rendeltetésszerűen kell használni. A feladatot nehezíti, hogy a bemutatás szimultán módon történik, azaz minden csapat egyszerre füttyög. Továbbá az egymással nem szomszédos állomások között is lehetnek átfedések, azaz előfordulhat, hogy nem a szomszédos állomást halljátok, hanem egy távolabbit. Ennek megfelelően alakítsátok ki a kódokat! Az információs lánc sorrendjét (a csapattagok közül ki hányadik helyen fog állni) előre meghatározhatjátok magatoknak.
A kódolandó üzenet 42 karaktert fog tartalmazni. A karakterek a magyar ABC kis betűi, számok, illetve szóközök és írásjelek lesznek. Bízzatok a csapattársaitokban, és ne próbáljátok a szöveget interpolálni! Az üzenet átvitelére pontosan 60 perc áll majd rendelkezésetekre. Ennek letelte után a további sípolás tilos. A dekódoló állomáson még várunk 5 percet, hogy a dekódoló emberek papírra írva beadják a hozzájuk érkezett üzenetet (ehhez hozzatok magatokkal papírt és íróeszközt!).
A kódoláshoz és dekódoláshoz laptop vagy zsebszámológép használható. A köztes állomásokon semmilyen elektronikus eszköz nem megengedett (a telefonokat elkobozzuk a bemutatás idejére). Egyéb segédeszközök használhatók.
A pontozás a hibás karakterek száma alapján történik majd. Minden esetben az első 42 leírt karaktert fogjuk csak ellenőrizni. Hibás karakternek számít az elírás, hiány, illetve az üzenet elcsúszása. A legtöbb pontot a legkevesebb hibával rendelkező csapat kapja.

Bemutatandó: Szombaton a déli órákban, az Erdőben (a helyszínre a Zsűri vezeti el a csapatokat)
A feladat maximális pontszáma: 42 pont.


4. Homokhíd

Építsetek minél hosszabb homokhidat! Ehhez a zsűri minden csapatnak kijelöl egy egyenes szakaszt a strand homokozójában, e fölött íveljen át a híd! Az az építmény nyer, amely alatt a legszélesebb vízszintes utat lehet úgy átvezetni a megadott egyenessel párhuzamosan, hogy a híd ívének úttest feletti része az úttesttől mindenütt legalább 10 cm-re halad. Nemcsak a hidat, hanem az alatta húzódó utat is meg kell építenetek! Az úttest vízszintes része mindkét irányban legalább a híd szélességének megfelelő hosszan lógjon túl a híd alatti részen.

Bemutatandó: szombaton délután, 16:00-ig, a strandon.
A feladat maximális pontszáma: 20 pont.


5. Szélsebesség

Mérjétek ki a szél sebességét (m/s-ban kifejezve) a strandon, a Balaton partján, a zsűri által meghatározott helyen és időben! Az ingadozó szélsebesség miatt 100 másodperces időszakon át mérjetek, és számítsátok ki erre az időintervallumra a szélsebesség átlagát.
A zsűri veletek párhuzamosan hitelesítő méréseket végez.

Bemutatandó: csapatonként, szombat délután, a strandon, 16:00-ig
A feladat maximális pontszáma: 20 pont.


7. Bölcsészlány

A fizikusnak nem csak a fizikához kell értenie, hanem el is kell adnia a tudását. Ez részben a politikai és gazdasági döntéshozók meggyőzését jelenti arról, hogy az általa kutatandó téma vinné a leggyorsabban előre az emberiséget/nemzetet/egyetemet/céget a haladás útján, ezért gyorsan ide minden támogatást! Másrészt az iskolai fizikaóráktól megundorodott laikus közönségnek is el kell tudnia magyarázni, hogy ő nem a hasát sütteti naphosszat, hanem Igen Fontos és Lényeges Dolgokkal foglalkozik.
A csapatoknak ezt az utóbbi képességét úgy teszteljük, hogy a zsűri biztosít számotokra egy – a fizikától garantáltan intakt – Valódi Bölcsészlányt, akinek öt perc alatt el kell magyaráznotok egy, a zsűri által megadott (általatok már tanult) fizikai fogalom lényegét. Mint Hawkingtól tudjuk, minden egyes képlet felezi a hallgatóságot, nekünk pedig csak egyetlen Bölcsészlányunk van... A magyarázat során segédeszközök is használhatók, de vegyétek figyelembe, hogy összesen öt percetek van rá, másrészt a Bölcsészlány igen őszinte és szókimondó: ha unja és egyáltalán nem érti az előadásotokat, akkor ezt a szemetekbe is mondja, majd hátat fordít, és a következő csapathoz fordul.
A bemutatás módja: szombat délután, a strandon. Az elmagyarázandó fogalmat a zsűri adja át nektek egy cédulán a strandra érkezéskor. Ne rohanjátok le a Bölcsészlányt, hanem előzetesen egyeztessétek vele, hogy a strandon töltött délután folyamán mikor ér rá meghallgatni magyarázatotokat. Az eseményre mindenképp meg kell hívnotok a B&P Zsűri egy tagját is (előfordult már, hogy neki kellett figyelmeztetnie a Bölcsészlányt, nehogy egy szót is elhiggyen a rá zúdított dumából...)

Készítendő: előzetesen alaposan végiggondolt szóbeli prezentáció
Bemutatás szombat délután a strandon.
A feladat maximális pontszáma: 20 pont.


8. Φziqs |dN/dt|

Most mutasd Φ !: Fizikai fogalmak elmutogatása a Most mutasd meg! szabályai szerint (beszélni, betűket mutogatni nem szabad). A csapat egyik tagja mutogat, a többieknek kell kitalálni a fogalmat. Az egy fogalom mutogatására szánt idő 1 perc. Ha ezalatt a mutogató csapat nem találja ki a fogalmat, a többi csapat rabolhat a következő módon: a mutogatás során leírják az általuk gondolt fogalmategy cetlire (készítstek elő cetliket!), és feltartják a kezüket. A feltartás sorrendjében a Zsűri összeszedi a lapokat, és az 1 perc letelte után felolvassa a megoldásokat. Az első helyes megoldó csapat megkapja a pontok felét.

→ u:Fizikai fogalmak körülírása a Tabu szabályai szerint. A csapat egyik tagja megpróbálja szóban körülírni a papíron található (fizikai) fogalmat, miközben nem használhatja a papíron feltüntetett tiltott szavakat. A lebonyolítás a Most mutasd Φ-nál leírtak alapján történik. Ha a tiltott szavak egyike elhangzik, a csapat nem kap pontot, de az addig összegyűjtött cetliket felolvassuk, az első jó rabló megkapja a pontok felét.

Bemutatandó: közös happening formájában a strandon
fogalmanként 6 pont.


9. Work-life balance

Egyensúlyozzatok ki minél nagyobb tömeget!
A felület, amin meg kell tennetek ezt egy, a zsűri által rendelkezésre bocsájtott standard PET palack kupakja. A mutatvány során ezt a kupakot letehetitek, rögzíthetitek bárhová, azonban a tetejéhez (a PET kupak teteje az, amire a bottleflipben érkezik) csak egy darab standard gyufaszál feje érhet hozzá, és ezen gyufaszálra kell elhelyeznetek a minél nagyobb tömeget.
A gyufaszál kupakkal érintkező végét és ettől a végétől számított 2 cm-t nem preparálhatjátok, azonban a másik felét igen, így oda akár ragaszthatjátok is a súlyt. A kupak gyufaszállal érintkező felét egyáltalán nem preparálhatjátok. Ha elkészültetek, szóljatok a zsűrinek, akik megtekintik a megoldást, és a súly megmérésével hitelesítik az eredményeteket.

Kiadott eszközök:
- PET palack kupakja
- 1 doboz gyufa

Bemutatandó: szombat este 23:59-ig
A feladat maximális pontszáma: 25 pont.

Helyi kísérleti feladatok - meglepetés feladat

6. Homokszemek

Több csillag van az Univerzumban, mint ahány homokszem a Földön. Ezt mindenki tudja. De mégis, mennyi az annyi? Na nem a csillagok, azok számát a csillagászok majd megmondják. A NYIFFF-ező csapatok feladata azonban az, hogy megvizsgálják a homokszemek számát egy a zsűri által kijelölt térfogatban a strandon. Végezzetek méréseket, állítsatok fel modelleket, konstruáljatok a modellekre alapozott számítási eljárásokat, majd ezek alapján adjatok becslést az adott térfogatban levő homokszemek számára!

A méréseket szombat délután a strandon kell bemutatni.
A mérés után ugyanitt kell elkészíteni a modell rövid leírását, a számításokat és a becslést.
Mindezt legkésőbb 16 órakor, még a strandon írott (és olvasható) formában le kell adni a zsűrinek.
A feladat maximális pontszáma: 20 pont.

Helyi kísérleti feladatok - második adag

10. Hideg

Hozzatok létre minél alacsonyabb hőmérsékletet! Egy általatok választott makroszkopikus tárgyat kell lehűtenetek, amit a zsűri multiméterrel vizsgál majd. A mérés 10 mp-en keresztül történik majd, az eközben mért legalacsonyabb hőmérsékletet tekintjük majd az elért hőmérsékletnek. A multiméter mérőfejét a csapat által kijelölt helyre a csapat által jelzett pillanatban tesszük majd oda.

Bemutatandó: vasárnap 12:00-ig
A feladat maximális pontszáma: 20 pont.


11. Fordulatos feladat

A Föld forog, forogj te is! Csapatod tagjai tanuljanak meg minél pontosabban forogni, azaz: legyenek képesek képi és hang alapú információ nélkül minél kisebb hibával pontosan adott számú fordulatot megtenni bármelyik forgásirányba! Az értékelés során a versenyzők “irányát” a mellkasukra merőleges irány adja meg. A zsűri a csapat összes tagjával elvégeztet majd egy-egy forgási feladatot (személyenként mást és mást), melynek során az illető szemei és fülei a zsűri eszközei segítségével (reverzibilisen) ki lesznek zárva a szokásos használat alól. Két csapattársatok viszont készüljön különleges feladatra: ők szinkronforogni fognak. Azaz feladatuk az lesz, hogy adott közös irányból elindulva adott számú fordulatot tegyenek meg úgy, hogy az egymáshoz képesti fáziskülönbségük minél kisebb legyen! A szinkronforgás közben a két forgó fél között a hang alapú kommunikáció megengedett, de külső forrásból nem kaphatnak segítséget.
A bemutatás kezdetén a versenyzőknek fel kell venniük a zsűri által finanszírozott szem- és fül-kikapcsoló eszközöket, majd türelemmel kell várniuk. A zsűri jelzésére (vállkoppintás) a versenyző megkezdheti a rá osztott feladat elvégzését. A feladat végeztével a versenyzőknek türelemmel kell várniuk a zsűri kiértékelését, ami után szabadon eresztik őket. A gyors lebonyolítás végett egy csapat tagjai valószínűleg együtt forognak majd, kivéve a szinkronforgó párost akiket külön tesztelünk majd le.
A pontozás alapját a forgások minél pontosabb megtétele adja majd. A zsűri kívülről szemléli majd a forgásokat, és ellenőrzi a versenyzők irányát.

Bemutatandó: vasárnap 14–16 óra között hívjuk majd a csapatokat
A feladat maximális pontszáma: 15 pont.


12. Memória

Akira Haraguchi japán nyugdíjas mérnök arról híres, hogy százezer értékes jegyig megjegyezte és fejből visszamondta a pi-t. A Bölcs és Pártatlan Zsűri bizonyos abban, hogy ilyesmi egy NYIFFF-ezőnek nem okoz gondot. A NYIFFF azonban csapatverseny, ezért Haraguchi úr rekordját nem egyedül kell majd megdöntenetek.
Válasszatok ki három embert a csapatotokból, és dolgozzatok ki módszert arra, hogy ők hárman egy véletlenszerűen létrehozott számsort minél több számjegyig tárolni tudjanak! Figyelem! Csakis a testeiteket és elméiteket használhatjátok a számjegyek megőrzésére! A testeiteknek csakis az orientációjával dolgozhattok. Tilos lesz tehát ruhát vagy hajat csomózni, kőbe vésni, karra írni, fogat kiütni, mobillal lefotózni stb. (utóbbit el is kobozzuk majd tőletek a bemutatás idejére). Beállhattok viszont mindenféle formációba is.
A számjegyek megjegyzésére a kiválasztott három versenyzőnek öt perce lesz. Az öt perc letelte után a számsort elvesszük tőletek és megadjuk a lehetőséget arra, hogy az utolsó tárolási lépéseket még megtegyétek. Amint úgy érzitek, készen álltok, egy, a tárolást végző három személyen kívüli csapattársatok “ki kell, hogy olvassa a memóriát”, azaz papírra kell, hogy vesse a megjegyzett számot – ameddig sikerült megjegyeznetek. Ő nem lehet ott a szám megjegyzése során, csakis tőletek kaphat információt a számra vonatkozóan (majd a zsűri egy tagja vezeti oda). Neki tehát ismernie kell a tárolásotok módszerét, és tudnotok kell kommunikálni felé a tárolt számot.
A pontozásban azt vizsgáljuk majd, hány számjegyet sikerült pontosan megjegyeznetek. Három karakterhiba megengedett: azaz háromszor elnézzük nektek, ha rossz szám van az adott értékes helyen, kihagytatok egy számot, vagy esetleg plusz számot toldottatok be a számsorba. A negyedik karakterhiba előtti számjegyig tekintjük érvényesnek a megjegyzett szám hosszát. Ez képezi majd a pontozás alapját.
A feladat végrehajtását a többi csapat nem látja. Vasárnap este azonban a tábor teljes közönsége előtt el kell magyaráznotok, és néhány példán illusztrálnotok kell. Erre készüljetek fel.

Bemutatandó: vasárnap 16 órától hívjuk majd a csapatokat a nagyterembe
A feladat maximális pontszáma: 42 pont.


13. Fraktál növények

Állítsatok elő minél szebb két dimenziós IFS fraktált, amely lehető legjobban hasonlít egy növényre! A feladathoz beadandó a fraktált leíró affin transzformációk, valószínűségek és az iterációk kezdőpontja. A kapott fraktálokat a vasárnap este, a vacsora után fogjuk bemutatni, és szavazással eldönteni, hogy kié a legszebb.
Az IFS fraktálokról egy rövid bevezetést hallhattok majd a vasárnapi reggeli után, amely segít a feladat megértésében és megoldásában.

Bemutató: vasárnap reggeli után a nagyteremben
Verseny: vasárnap vacsora után a nagyteremben
A feladat maximális pontszáma: 25 pont.


14. Offline számológép

Készítsetek olyan eszközt (eszközöket), melyek segítségével minél pontosabban meg tudjátok határozni az alábbi függvények értékét észszerű bemenetekre:
sin, cos, arcsin, arccos, tg, ctg, ln, lg, exp, négyzetgyök
Megkötés, hogy az eszköz nem tartalmazhat előre írt/nyomtatott számokat (kivéve vonalzó, szögmérő), és semmilyen elektronikát sem. A logarléc nem minősül vonalzónak. A verseny elején tiszta papírokat fogunk kiosztani, ezekre írhattok a verseny során. Az értékelésről: a nagyteremben vasárnap este lesz egy rövid verseny, amelyen a csapatokból 3–3 ember vehet részt, akiknek együtt dolgozva időre kell számításokat végezniük. Az időkorlát minden egyes számításhoz egységesen 60 mp. Az eredményt az előre kiadott cédulákra írva kérjük, decimális alakban, amiket a 60. másodperc leteltekor fogunk beszedni.
Értékelésnél elsődlegesen a pontosság számít, de a verseny után bemutatót is kérünk az eszközről, amit szintén pontozni fogunk.

Verseny: vasárnap vacsora után a nagyteremben
A feladat maximális pontszáma: 5 pont/feladvány


15. Pingpongütő

A közelgő alacsony költségvetésű olimpián a versenyzőknek házi készítésű sporteszközökkel kell indulniuk. A feladatotok megalkotni a tökéletes pingpongütőt a NYIFFF versenyzője számára. A NYIFFF versenyzője olyan, hogy az energiaspórolás kedvéért semmilyen irányába nem mozog. A NYIFFF versenyzőjének két meglehetősen eltérő ütése van, az egyikhez maximális sebességű visszapattanó labdára, a másiknál minimálisra van szüksége.
Készítsetek pingpongütőt (tehát egy kézbe fogható, mozgatható, kezelhető méretű eszközt, melynek vastagsága maximálisan 3 cm lehet), amelynek egyik oldala tökéletesen rugalmas, a másik oldala pedig tökéletesen rugalmatlan felülettel van bevonva!
Az olimpiai szabályok szerint az ütőnek végig egyben kell maradnia, és a labda nem ragadhat az ütőhöz.
A tesztelést a zsűri a csapat képviselőjének jelenlétében a standard labdapattogtató gépén végzi amelyen a pingpongütő a megfelelő oldalával felfele fekszik. A mérés során az ütőhöz sem a csapattag, sem a zsűritag nem érhet hozzá.A pontozásnál az ütő rugalmasságát, illetve rugalmatlanságát a visszapattanó labda emelkedési magassága alapján értékeljük.

Leadandó: hétfő 00:01-02:00-ig
A feladat maximális pontszáma: 25 pont.


16. Whisky jéggel, whisky nélkül

A csapatotok a zsűritől igényelhet 10 darab standard jégkockát. (nem kell egy pillanatban kikérni az összeset!) Mérjétek meg, hogy a jégkocka miként olvad el forró vízbe rakva! (egy kommunális vízforraló elérhető lesz a nagyteremben)
Vegyétek figyelembe a következő paramétereket:
- a jégkocka hőmérséklete
- a jégkocka felülete
- a jégkocka térfogata
- a jégkocka tömege
- a víz hőmérséklete
- a víz mennyisége
Készítsetek a méréseitek alapján elméleti modellt a jégkocka olvadására!
Eredményeiteket foglaljátok jegyőkönyvbe!

Leadási határidő: Hétfő 07:00
A feladat maximális pontszáma: 30 pont.


17. Vezetőképzés

A csoportosan beadandó laborjegyzőkönyvek írása közben bizonyára bennetek is felmerült már, hogy milyen jó lenne, ha az épp hozzátok sorsolt társatok azt csinálná, amit szeretnétek. Ugye milyen nehéz volt rávenni erre, ha egyáltalán sikerült? Most megmutathatjátok, mennyire sikerült! Önkénteseket nem sikerült szereznünk, így hangyákkal kell dolgoznotok!
Rá kell, hogy vegyetek legalább egy hangyát, hogy a mellékelt lapokon található (egyre nehezedő) pályákon végig haladjon. Az előkészítés során megjelölhetitek a hangyák számára kívánatos módon az utat, módosíthatjátok a lapokat is, a lényeg, hogy az eredeti, jól felismerhető pályán történjen a mozgás.
A hangyát a mutatvány során fizikai érintkezéssel (pl épített akadályokkal, fűszálakkal) nem terelhetitek.
Beadandó:
- videó a mutatványról! Gyorsítás nem engedélyezett, ennek nehezítése érdekében a videón legyen egy elindított stopperóra (fizikailag a földön, amit vesz a kamera). A papírlapnak vízszintes sík felületen kell lennie.
- jegyzőkönyv, melyben elmagyarázzátok az eredményeiteket, módszereiteket képekkel illusztrálva.

FONTOS: Legyetek kíméletesek a hangyákhoz, a rájuk nézve sérülésveszélyes megoldásokat nem fogjuk díjazni!
Szintidők (a videó max ilyen hosszú legyen):
1. pálya 60 mp, 2. pálya 120 mp, 3. pálya 180 mp, 4. pálya 300 mp

Pályák:
1.) szakasz
2.) kör
3.) logaritmikus spirál (kívülről befelé!)
4.) NYIFFF (start az N bal alsó sarka)

pályák

Beadandó: video és jegyzőkönyv hétfőn 07:00-ig
A feladat maximális pontszáma: 42 pont.

Egymásnak kitűzött feladatok

A. Szőrözés

Kitűzte: Lopott állapot
Kapja: (legfeljebb 50 karakter)

Sokan állítják, hogy "mind egyéniségek vagyunk", azonban ezzel a kijelentéssel lehetne szőrözni egy picit. Az embereket is jellemezhetjük kvantumszámokkal, egyike ezeknek a testén lévő szőrszálainak száma. Ennek degenerációját vizsgálandó adjatok egy alsó korlátot azon emberek számára, akik a Földön, adott t időpillanatban ugyanannyi szőrszállal a testükön élnek. Csapattagjaitokon (esetleg önkénteseken) végzett méréssel becsüljétek meg a kaukázusi populációban (vagy annak egy jelentős szubpopulációjá ban*), mekkora lehet a szőrszálszám-degeneráció foka. A mérés jelentőségét mutatja, hogy a közelmúltban a kultúrában, illetve a közéletben is többször jelentőséget kapott a szőrszálszám arcon vett vetülete (1. és 2. ábra, külön mellékelve).
Biztosított eszközök: egypengéjű borotva, gyanta, szemöldökcsipesz, nagyító.
A méréshez interneten elérhető biometriai kalkulátorok, adatok felhasználhatók.
*A lehető legbővebb szubpopulációra, amelyet releváns becslést tudtok adni


B. Tojás főttségi fokának vizsgálata non-perniciosius*

Kitűzte: (legfeljebb 50 karakter)
Kapja: Entrópia

A feladat során rendelkezésetekre áll 7db számozott és 5db számozatlan tojás, valamint egy dobozban különféle eszközök. A 7db számozott tojás mind-mind különböző ideig lett főzve, míg a másik 5db egyáltalán nem. Célotok, hogy főttség szerint helyes sorrendbe állítsátok a tojásokat, kezdve a legkevésbé főttel. A másik öt tojással tetszőleges kalibrációs méréseket végezhettek. Természetesen arról se feledkezzetek meg, hogy módszereteknek non-perniciosius módszernek kell lennie. Továbbá kérünk titeket, hogy mutassátok be módszeretek fizikai hátterét, alkalmazhatóságának határait.
*magyarul: roncsolásmentes


C. Sörinvariáns

Kitűzte: Entrópia helyett a B&P Zsűri
Kapja: Kinyifffantok

A Landau 1. kötetét lapozgatva az adiabaikus invariáns részhez érve abba az állításba botlotok, hogy az oszcillátor esetében az E/w megmaradó mennyiség. (Adiabaitkus invariáns a rendszer egy olyan fizikai jellemzője, amely a rendszert jellemző paraméterek lassú változtatása során változatlan marad. A képletben E a rezgő rendszer energiája, w a frekvenciája.) Megmaradó mennyiségek... Tudjuk, hogy a sör nem az. Mivel a könyvben elég bonyolult a levezetés, ezért inkább kísérletileg akartok meggyőződni az állítás igazságtartalmáról.
A paraméterek lassú változását ezúttal az inga tömegének lassú változtatásával valósítjuk meg. Sőt, nektek ezzel sem kell foglalkozni, hiszen a természet előzékenyen a segítségetekre siet: egy kis lyukkal ellátott, lengő sörösdobozból lassan kicsopög a sör, azaz az inga tömege (a lengésidőhöz viszonyítva) lassan változik.
Feladatotok tehát egy söringa elkészítése, amelyből szép lassan szivárog ki a víz (sört nem pocsékolunk).
Merjétek meg a megfelelő valtozókat különböző paraméterek (pl. a lyuk nagysága, inga hossza stb) esetén, és igazoljátok vagy cáfoljátok a a könyvben szereplő állítást! Korlátozódjatok az inga kis kitéréseire!
Rendelkezésetekre bocsátott eszköz: üres sörösdoboz.


D. Sörinvariáns

Kitűzte: Kinyifffantok
Kapja: 1-formák

A politikusok gyakran nem foglalkoznak döntéseik következményével minden szempontból. Feltehetőleg így történt ez most is, a Nemzeti Konzultáció jelmondatának megválasztása során. Szerencsére egyes szakemberek jobban körbejárták a problémakört, és egy kis posztert is készítettek a témában: https://drive.google.com/file/d/0B1_RqD8oh8-bZTl4SkREMlJyNWM/view .
- Felvetettek egy tudományos szempontból érdekes kérdést is: mi történik, ha a brüsszeli hőmozgást megállítva a bürokraták kvantumdegenerált állapotba kerülnek. Válaszoljátok ezt meg, vizsgáljátok meg a fázisátalakulást és kritikus pontjait, illetve keressetek érdekes kísérleteket, amiket kvantumdegenerált bürokratákkal lehet végezni!
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt – most már mondhatni szokás szerint – ellenkampányt tervez, „Állítsuk meg az állítsuk meg Brüsszelt” címmel.

- Ehhez mire van szükség? Készítsetek ezzel kapcsolatban egy kis hatástanulmányt, különböző értelmezéseket felhasználva!
Ezen kívül a CEU is egy meghatározó téma napjaink közéletében. Egyes elméletek szerint az új törvények hatására be fog zárni, mások szerint csak adminisztrációs kérdésről van szó, még mások szerint az országot hagyja el, és máshol folytatja tevékenységét. Mivel fizikusok vagyunk, nem tudunk például gazdasági vagy külpolitikai előrejelzéseket adni, hogy mi történhet. Tegyük azt, amihez viszont értünk! A fizikusok szeretik a bonyolult rendszereket egyszerűen modellezni, egy néhány kvantitatív értékbe zsúfolva a rendszer tulajdonságait.
- Adjatok tehát egy becslést arra, hogy a különböző forgatókönyvek szerint (a CEU bezár, más országba költözik, az eddigi egyensúlyi helyzethez képest megjelenő folyamatos pénz-, azaz energiafelvétellel tovább működik és bármi egyéb, amit csak elképzelhetőnek tartotok) hogy változnak meg a lokális, és globális mennyiségek – legyenek ezek a mennyiségek bevett fizikai mennyiségek (pl. Magyarország, illetve az egész bolygó entrópiája), vagy a problémakör miatt általatok bevezetett jellemzők (pl. felületi egyetemistasűrűség, ami a földfelszín adott felületegységére jutó egyetemisták számát jelöli)!


E. Leánykérés

Kitűzte: 1-formák
Kapja: Lopott állapot

Bence meg szeretné kérni barátnője kezét. Ehhez természetesen nagyon megnyerő kísérőgyűrűre van szükség, amihez dukál egy legalább fél centiméteres gyémánt is. Mi sem egyszerűbb, mint szerezni egy 15–20 cm átmérőjű gyémánttömböt, széjjeltörni rengeteg darabra, majd kiválasztani a megfelelő méretű darabkát.
Bence elhatározza, hogy megfelelően célzott ütéssel mindig kettétöri az éppen aktuális darabot, egészen addig, amíg az átlagos darabméret fél centiméter nem lesz. Az átlagos kőméret megegyezik a leggyakrabban előforduló kőmérettel, hiszen nyilván normális eloszlást követ... Gondolja ő...
Feladat a következő: gyémánt hiányában egy mérsékelten drága kövön reprodukáljuk Bence feladatát! Vázoljuk fel a kapott darabkák méreteloszlását! Mit láthatunk? Hogyan függnek az eloszlás paramétei a releváns adatoktól (kőfajta, ütéstechnika, megivott sörök száma stb...)
Alkossunk modellt, ami visszadja a kapott eloszlást! Ebből határozzuk meg, hogy ha az átlagméret fél centiméter, akkor mekkora méretű darabkából lesz a legtöbb! Érdekességképpen keressünk a tábor területén (pl. étkező) a megfelelő eloszlás ekészítéséhez elegendő követ! Vázoljuk fel ezek méreteloszlását! Mit tapasztalunk? Indokoljuk meg az esetleges különbségeket, amiket a kétfajta eloszlásban kapunk!

Kiadott eszközök:
- kalapács
- kő

Eredmények

1. 1-formák 626 pont
Berta Dénes, Bécsy Bence, Dálya Gergely, Kapás Kornél
2. Lopott állapot 559 pont
Bugár Dávid, Katona Dávid, Máthé Marcell, Nagy Dániel
3. (legfeljebb 50 karakter) 502 pont
Boldizsár Bálint, Kurgyis Bálint, Lőrinczy Döme, Plaszkó Noel László
4. Kinyifffantok 363 pont
Egei Nóra, Farkas Borbála, Koncz Gabriella, Mezősi Máté
5. Entrópia 274 pont
Antal Roland, Gergely Attila, Vigh Benjámin
Díjak
1. díj: 20.000 Ft + 4 db Gnadig Péter - Honyek Gyula - Vigh Máté: 333+ furfangos feladat fizikából könyv
2. díj: 10.000 Ft
3. díj: 5.000 Ft
legjobb kísérleti különdíj: 10.000 Ft
Zsűri
Dávid Gyula, Farkas Zénó, Király Andrea, Könye Viktor, Pataki Bálint Ármin, Solymos Adrián, Vona István
távolból: Stark Ildikó
Szervezők (MAFIHE)
Szigeti Balázs
Tiszteletbeli zsűritagok
Varga Dezső, Mónika (Bölcsészlány)