NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '19

Felhívás

A 26. NYIFFF ideje és helye:

Időpont:  2019. április 26 – 28.
Helyszín: Szigliget, Szentes város ifjúsági üdülője (Külsőhegyi út 47.)

Már lehet jelentkezni!!!

Csapatok

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3–5 fős csapatai jelentkezhetnek. A NYIFFF-en résztvevő versenyzők költségeit részben szponzoraink állják.

Magányos Harcosok Klubja

Ha szeretnél eljönni, de nincs csapatod, jelentkezz magányos harcosként! Beszervezünk egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

Szurkolók

Természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni. A szurkolók önköltségi árat fizetnek.

Jelentkezés: itt a weblapon hamarosan megjelenik a jelentkezés módjának pontos leírása. Addig türelmeteket kérjük. -->

Jelentkezés:

Csapatok nevezése a versenyre: http://mafihe.hu/nyifff/nyifff-csapatjelentkezes-2019/

Szurkolók jelentkezését az alábbi linken várjuk: http://mafihe.hu/nyifff/nyiff-szurkoloi-jelentkezes-2019/

A nevezés március 19-én indul, és április 16-án zárul. Minél előbb neveztek, annál több időtök marad az előfeladatok elkészítésére.

Részvételi díj

A részvételi díj szponzoraink pillanatnyi adakozó kedvétől függ. A jelenlegi (március 14-i) helyzet szerint a részvételi díj versenyzők részére: 14 000 Ft/fő, amely tartalmazza a két éjszakai szállást (péntek/szombat és szombat/vasárnap) és a napi háromszori étkezést (a péntek esti vacsorától a vasárnap déli ebédig), az ÁFÁ-t és az üdülőhelyi költséget. Nem tartalmazza viszont az oda- és visszautazás költségét: ezt mindenki egyénileg fizeti.

A szurkolók önköltséges részvételi díja 17 000 Ft/fő.

Reméljük, hogy a következő hetekben sikerül újabb támogatásokat szereznünk, és ezzel a részvételi díjat tetemesen csökkenthetjük (erre már sokszor volt példa).

Az ELTE-s és BME-s résztvevőknek ajánljuk, hogy saját intézményük Hallgatói Önkormányzatánál pályázzanak a részvételi díj részleges megtérítésére. Az előző években előfordult, hogy az ELTE TTK HÖK a költségek 75 százalékát visszafizette!

Az ELTE TTK hallgatók pályázhatnak (egyénileg vagy csoportosan) egy olyan ösztöndíjra is, amely akár az egész részvételi díjat (beleértve az utazási kölséget is!) megtéríti.
Az ELTE weblapja szerint ( http://osztondij.elte.hu/2019/) az "egyszeri tanulmányi versenyeken és konferenciákon való részvétel támogatása" című pályázat idei kiírása március végén várható.

Díjazás

A fizikus közösség legmagasabb erkölcsi elismerése, továbbá pénzjutalom (ennek összege ugyancsak szponzoraink adakozó kedvétől függ).

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff19@gmail.com

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

a Bölcs és Pártatlan Zsűri

Előfeladatok

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan Zsűri (a továbbiakban B&P zsűri) feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek.

A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2019. április 12-én, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff19@gmail.com címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot – ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, balesetveszélyes, esetleg korábban már előfordult feladatot a Zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

2. Vízhajítógép — konstrukciós feladat

Mint tudjuk, a globális klímaváltozás következtében a Földön egyre sűrűbbek a szárazságok. Ez ellen a kormányok különböző módokon próbálnak küzdeni. Magyarország a NYIFFF versenyzőit bízta meg azzal, hogy kialakítsanak egy vizet távolba lövő szerkezetet, amellyel minél pontosabban lehet a vízforrás helyéről a szárazság helyére eljuttatni az életet jelentő nedűt. A víz nagy érték, így igen lényeges a pontosság és a minél kevesebb pazarlás. Ezért a vizet kis csomagokban kell a célba juttatni. A berendezések tesztelésére a NYIFFF-en kerül sor.

Építsetek tehát egy szerkezetet, amely képes sztenderd vízibombákat (kicsiny, erre a célra gyártott, vízzel tölthető lufi) minél pontosabban eljuttani egy kijelölt, ugyancsak sztenderd vödörbe! A vödör nagyjából 30 cm magasságú és 25 cm átmérőjű lesz (a vödör-közbeszerzés bizonytalansága miatti esetleges változásról idejében értesítjük a csapatokat) A kilövőberendezés és a cél közti vízszintes távolságot a zsűri a helyszínen adja meg, ez előreláthatóan 3 és 10 méter közötti lehet. Ez azt jelenti, hogy a szerkezet és a vödör legközelebbi pontjai a lövés előkészítése alatt, a kilövés folyamata alatt és utána sem kerülhetnek közelebb egymáshoz a megadott távolságnál. A sztenderd vízibombákat csakis vízzel szabad megtölteni – hogy mennyi vízzel töltitek meg, arról ti dönthettek a helyszínen. A sztenderd vízibombát a szája bekötésén túl nem szabad módosítani (tilos tehát szárnyakat ragasztani rá, kaviccsal befedni, elvarázsolni stb.). A csapatok a versenyre jelentkezés után átvehetnek a zsűritől 3 db sztenderd vízibombát, amelyekkel (és hasonmásaikkal) előzetes kísérleteiket és a berendezés kalibrálását végezhetik.

A helyszínen a csapatoknak már csak rövid idejük lesz a beállításokra, célzásra, így a kilövőszerkezet kipróbálását, tesztelését, kalibrálását természetesen még otthon, a NYIFFF előtti napokban kell elvégeznetek. A kísérleti berendezést ezért előzetesen kell elkészíteni, helyszíni fejlesztésre (hosszú az éjszaka...) már nincs lehetőség, mert a táborba érkezéskor a masinát le kell adnotok a zsűrinek. A kísérleti lövésekre a tervek szerint a NYIFFF második napján, szombaton délelőtt kerül sor.

A kilövőszerkezeteket a tábor (nagyjából vízszintes síkú) focipályáján fogjuk tesztelni. A berendezéseket a talajon (füvön) kell elhelyezni. A verseny során a vödör és a csapat által épített szerkezet először egy magasságban lesz, majd a vödör néhány méteres magasságba kerül (egy kis dombocska oldalába), végül helyet cserélnek. A három típusú lövéshez ugyanazt a szerkezetet kell használni. A vízibombának, ahogyan egy lövő géptől elvárható, a kilövés után repülnie kell (féreglyuk nem ér!). Mindhárom típusú lövés esetén három próbálkozási lehetőség van. A pontozás során azt vesszük majd figyelembe, hogy a kilenc lövés során összesen mekkora tömegű víz került a vízibombák által a vödörbe. A szerkezet az azonos típusú lövések között nem helyezhető át, de az irányzék módosítható. A lövésre előkészített szerkezetbe a kilövés pillanatában már nem szabad emberi energiát betáplálni, a beállítások után csupán a kilövést triggerelhetitek (azaz a vízibombát nem lehet dobni, lapátolni, pöckölni, fújni, rúgni, golfütővel beütni stb.)

Munkára fel! Rátok tekint aggódó szemekkel a szomjazó emberiség!

3. Drágám, a NYIFFF-ek összementek... — poszter előfeladat

Mint tudjuk, az emberiség fékezhetetlenül, exponenciális ütemben szaporodik. Létszáma 1927-ben érte el a 2 milliárdot, 1987-ben már 5, 2011-ben 7, 2056-ben már 10 milliárd ember élt a Földön. Egyre kevesebb lett az egy főre jutó hely és élelmiszer. Ezért a világ vezetői drasztikus lépésre szánták el magukat. 2096-ben végrehajtották a Mikrohumán Programot, melynek során az akkor nyüzsgő mintegy 27 milliárd ember lineáris méretét a nemrégiben feltalált kicsinyítő szerkezettel mintegy egymilliomodára csökkentették (természetesen közvetlen környezetükkel, házaikkal, zsebkönyveikkel, számítógépeikkel stb. együtt). Így a látszólag megnövekedett Földön újabb hatalmas embertömegek előtt nyílt meg felmérhetetlenül nagy – bár kissé szokatlan és barátságtalan – tér.

A kezdeti megrázkódtatások után az emberiség lassan magára talált az új környezetben. Így esett, hogy a 2119. évi NYIFFF-et a mintegy 8 cm hosszú, átlagosan 5 mm széles sekély pocsolyácska, a Mikrobalaton partján, az északi oldal egy festői sárrögöcskéjén, Szigmikroligeten tartották. Természetesen a szokásos műfajok – strandolós, fáramászós, várostromlós, kőhajigálós, lebegtetős, hangadós, fényeltérítős, standard mécseses, standard lufis stb. feladatok – megfelelő, az új körülményekhez alkalmazott verzióival.

Készítsetek legalább 1/8 m2, legfeljebb 1 m2 méretű (nem feltétlenül téglalap alakú) posztert a 2019-es MikroNYIFFF válogatott feladatairól, a mikrocsapatok által bemutatott megoldásokról, és részletesen térjetek ki azokra a nehézségekre, amelyeket a fizikai törvények skálaváltás miatt bekövetkező változásai okoztak! Posztereteken mutassatok néhány példát (lehetőleg eredeti felvételekkel illusztrálva) egyes NYIFFF-feladatok hagyományos, illetve a MikroNYIFFF körülményei között lehetséges megoldására!

Megjegyzés: az emberi élet és közvetlen környezete sérthetetlenségét a Mikrohumán Programot előkészítő nemzetközi egyezmények garantálták, ezért az emberi test belsejében, a lakásokban és a használati eszközök működésében nem lépett fel semmiféle anomália. (Hogy ezt a kormányok mily módon érték el, most ne firtassuk.) Ezért nektek ezekre a jelenségekre nem is kell kitérnetek. Különben is, mindezek zárt helyen játszódnak le. Ti koncentráljatok a Nyílthelyi, azaz a természeti környezetben végrehajtott kísérletek során tapasztalható fizikai változásokra!

Az izgalmas jelenségeket tárgyaló poszter legyen tudományosan tartalmas, informatív, ütős, látványos, egyszóval Φziqs! A posztert a táborba érkezés estéjén kell kihelyezni a Nagyterem falára, később már nem lehet változtatni rajta. A zsűri a poszter anyagának fizikai mondanivalóját és a megvalósítás módját is értékeli.