NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '16

Felhívás

A 24. NYIFFF ideje és helye:

Időpont: 2016. szeptember 23-25.
Helyszín: Szigliget, Szentes város ifjúsági üdülője (Külsőhegyi út)

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek.
(Ha nincs csapatod, ld. lentebb a Magányos Harcosok Klubját.)

Jelentkezés

Jelentkezni kizárólag itt, a megfelelő űrlap kitöltésével lehetséges:

Résztvételi díj

A részvételi díj versenyzők részére: 6 000 Ft/fő, amely tartalmazza a szállást és a napi háromszori étkezést (a péntek esti vacsorától a vasárnap déli ebédig). A résztvételi díj az utazás költségét nem tartalmazza.

A jelentkezés az űrlap elküldése és a részvételi díj befizetése után a Zsűri visszaigazolásával (e-mail) válik véglegessé. Befizetett részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni.

A résztvételi díjat a Magyar Fizikus Hallgatók Egyesületének (MAFIHE) kell átutalni (preferált fizetési mód) vagy a MAFIHE irodában kell befizetni (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1./A, 2.106 szoba, telefon: 1/372-2701).

Díjazás

A fizikus közösség legmagasabb erkölcsi elismerése, továbbá pénzjutalom.

Magányos Harcosok Klubja

Ha szeretnél eljönni, de nincs csapatod, jelentkezz a fenti magányos harcos űrlap kitöltésével! Beszervezünk egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

Szurkolók

Természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni.

Szurkolói részvételi díj: 8 000 Ft, amely a versenyzőkével megegyező ellátást tartalmaz.

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff@ludens.elte.hu

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

a Bölcs és Pártatlan Zsűri

Előfeladatok

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan Zsűri (a továbbiakban B&P zsűri) feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek.

A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2016. szeptember 16-án, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot – ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, balesetveszélyes, esetleg korábban már előfordult feladatot a Zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

Ha egy csapat esetleg nem kívánja ezt az előfeladatot beadni, a fenti határidőig jelezze ezt, hogy a Zsűri felkészülhessen a kieső feladat pótlására. A határidő után érkezett feladatok esetében a Zsűri nem kötelezi magát visszajelzés küldésére.

2. Magasrúgás - konstrukciós feladat

Napjainkban zajlik a középiskolákban a fizika, biológia, kémia és földrajz összevonása egy komplex természettudományi tárgyba. Ebből a trendből mi sem akarunk kimaradni. Első lépésként összevonjuk a focit és a kosárlabdát – egyelőre csak az asztalon. Ehhez legfőképp magasra rúgó gombfoci-játékosok szükségesek – az ő elkészítésük a ti feladatotok.

Készítsetek tehát négy olyan gombfoci-játékost, aki jól tud emelni! A játékosok egyrészt magasrúgó-versenyen fogják bizonyítani képességeiket, másrészt a négy játékos alkotta gombfoci-csapatotok emelt kapukra játszott gombfoci-mérkőzéseken fogja összemérni erejét az ellenfelek csapataival.

A játékosok csontból, műanyagból, fából és hasonló keménységű anyagokból készülhetnek, fém vagy kő nincs megengedve, még alkatrészként sem. A játékosok alakja legyen közel hengerszimmetrikus, legfeljebb 50 mm átmérővel és legfeljebb 20 mm magassággal. Egy játékos több összeragasztott részből is állhat. A négy játekosnak nem kell ugyanolyannak lenni. A magasrúgó-versenyen egy skálával ellátott mérőfal minél magasabb pontjára kell felrúgni a labdát. Hat kísérlet van, bármelyik kísérletet bármelyik játékos rúghatja (a csapat bármelyik tagjának közreműködésével), a hat eredmény legjobbika számít. A rúgó játékos és a labda között a rúgás előtt legalább 1 mm hézag kell legyen, egyébként a játékos és a labda faltól mért induló távolsága tetszőleges. Mind a magasrúgó-versenyen, mind a mérkőzéseken a játékosok mozgatása kézi pöcköléssel történik. A mérkőzéseken a kapu 20 cm széles lesz, a felső léc 20 cm, az alsó léc 5 cm magasan lesz a pálya fölött. A magasrúgás és a mérkőzések szabvány labdával zajlanak, mely várhatóan 2,5 mm magas es 15 mm atmérőjű, alakja nulladik közelítésben forgási ellipszoid, első közelítésben felső harmada egy forgási ellipszoid fölső fele, középső harmada henger, alsó harmada egy forgási ellipszoid alsó fele. (A szabvány labdák beszerzése folyamatban van. Amint sikerül elegendő mennyiséghez hozzájutnunk, minden nevezett csapatnak átnyújtunk egyet.)

3. Hawking-féle csillagszondák tudományos programja – Poszter

Stephen Hawking 2016 áprilisában jelentette be grandiózus (és egy milliárdos szponzorral is megtámogatott) tervét, amely szerint néhány grammos, napvitorlával ellátott, egy földi lézerrel felgyorsított szondákat küldenének a legközelebbi csillagokhoz. A tervek szerint a szondák mintegy 20 év alatt érik el céljukat.

Három kérdésünk van:

  1. Igaz-e mindez? Számoljatok utána, és igazoljátok (vagy cáfoljátok) Hawking elképzelését! Mekkora napvitorla, mekkora teljesítményű lézer kell ahhoz, hogy a szondák húsz év alatt valóban megtegyenek néhány fényévet? Mennyi ideig kell gyorsítani ehhez a szondákat?
  2. Tegyük fel, hogy a szondák valóban emberi idő alatt odaérnek a szomszédos csillagokhoz! OK, de mit csinálnak ott? Milyen műszereket lehet/kell belezsúfolni a szonda minimális tömegébe és térfogatába, hogy maximális hatékonyságú tudományos programot hajthasson végre? Dolgozzatok ki javaslatokat a szonda tudományos programjára!
  3. Rendben van, a szonda összegyűjtötte a legfontosabb adatokat. De hogyan szerzünk mi erről tudomást? Adjatok javaslatot a legmegfelelőbb kommunikációs csatornára, és a hozzá tartozó technikai eszközökre, amelyek segítségével a szonda értesítheti földi gazdáit a begyűjtött tudományos eredményekről!

A szondák indulása 15–20 év múlva várható. A tudományos program tervezésénél vegyétek figyelembe a technika addig várható fejlődését, és gondoljatok arra is, mi az, ami még az akkori technikával sem valósítható meg!

A három kérdésre adott válaszaitokat képekkel, magyarázó ábrákkal, fotókkal, grafikonokkal, táblázatokkal illusztrált poszter formájában prezentáljátok! A posztereket a NYIFFF központi előadótermében kell kiragasztani, közvetlenül a pénteki érkezés után.

A B&PZs a poszterek értékelése során a tervezett program tudományos értékét és megvalósíthatóságát is figyelembe veszi, valamint díjazza azt, hogy a csapat mennyire sokrétűen és alaposan dolgozza fel a problémakört.