NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '14

Felhívás

A 22. NYIFFF ideje és helye:

Időpont: 2014. április 30-május 4.
(szerda - vasárnap)
Helyszín: Szigliget, Szentes város ifjúsági üdülője (Külsőhegyi út)

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek.
(Ha nincs csapatod, ld. lentebb a Magányos Harcosok Klubját.)

Jelentkezés

Jelentkezési határidő: 2014. április 21. éjfél

Jelentkezni kizárólag itt, a megfelelő űrlap kitöltésével lehetséges:

Nyifffes póló rendelésére van lehetőség 1000 Ft/db ár ellenében. A pólóigényeket, azaz a darabszámot és a méreteket legyetek szívesek az űrlap (csapattal kapcsolatos) egyéb megjegyzés rovatába beírni.

Résztvételi díj

A részvételi díj versenyzők részére: 15 000 Ft/fő. (A résztvételi díj az utazás költségét nem tartalmazza!)

ELŐJELENTKEZÉS: ha április 7. éjfélig a csapat hiánytalanul jelentkezik, akkor a részvételi díj: 12 000 Ft/fő!

A jelentkezés az űrlap elküldése és a részvételi díj befizetése után a Zsűri visszaigazolásával (e-mail) válik véglegessé. Befizetett részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Az előjelentkezési határidő utáni módosítás esetén a módosított csapattag(ok)nak a teljes részvételi díjat kell fizetni.

A résztvételi díjat a Magyar Fizikus Hallgatók Egyesületének (MAFIHE) kell átutalni (preferált fizetési mód) vagy a MAFIHE irodában kell befizetni (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1./A, 2.106 szoba, telefon: 1/372-2701, pénztár fogadóóra: kedd 14–16 óra, csütörtök 10–12 óra).

Részvételi díj szurkolók számára: 18 000 Ft/fő. (A részvételi díj az utazás költségét nem tartalmazza!)

A részvételi díj a szponzori támogatások függvényében csökkenhet.

Díjazás

A fizikus közösség legmagasabb erkölcsi elismerése, továbbá jelentős összegű pénzjutalom.

Magányos Harcosok Klubja

Ha szeretnél eljönni, de nincs csapatod, jelentkezz a fenti magányos harcos űrlap kitöltésével! Beszervezünk egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

Szurkolók

Természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni.

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff@ludens.elte.hu

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

a Bölcs és Pártatlan Zsűri

Előfeladatok

A 2. feladat szövegét a versenyzők kérdéseire válaszul pontosítottuk! Részletek ld. a feladat szövege alatt.

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan Zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2013. április 19-én, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot – ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, balesetveszélyes, esetleg korábban már előfordult feladatot a Zsűri visszaküldi, és újat kér helyette. Ha esetlegesen egy csapat nem kívánja ezt az előfeladatot beadni, a fenti határidőig jelezze ezt, hogy a Zsűri felkészülhessen a kieső feladat pótlására. A határidő után érkezett feladatok esetében a Zsűri nem kötelezi magát visszajelzés küldésére.

2. Gázhajó ‒ konstrukciós előfeladat

Építsetek hajót, melyet ecet és szódabikarbóna reakciójából felszabaduló gáz hajt! A hajó megtankolásához 100 g „bolti tisztaságú” szódabikarbónát és tetszőleges mennyiségű, legfeljebb 20%-os ecetsavat használhattok.Kieg. 1., 2.

A hajó belsejéből csak gáz távozhat, az ecet nem,Kieg. 1. és működés közben mással sem szennyezheti a Balatont és a partot. A környezetre nyilvánvalóan ártalmas konstrukciókat a Bölcs és Pártatlan Zsűri nem engedi rajthoz állni. A versenyszámok után az elhasznált üzemanyagot a B&P Zsűri egy közös kannába összegyűjti.

A hajóknak három versenyszámban kell rajthoz állniuk:

A két menet-versenyszámot ugyanannak az objektumnak kell teljesítenie, a két versenyszám között kizárólag újratankolás és átprogramozás megengedett, átalakítás nem. (Azt, hogy mi számít átalakításnak, és mi számít "csak átprogramozásnak" a B&P Zsűri a korábbi évek hasonló feladatai során is jól el tudta dönteni, és azzal általában a csapatok is egyetértettek. Ha "határeset"-jellegű megoldással készültök, javasolt előzőleg e-mailben kikérni a Zsűri véleményét.Kieg. 3.) A hajók teljesítményét a körmenet versenyszámban megtett körök száma és az egyenes versenypálya megtételéhez szükséges idő hányadosa szerint viszonyítjuk egymáshoz.Kieg. 4.

Kiegészítések (2014. 04. 11.)

  1. Rakétaelvű meghajtású hajó építhető azzal a megkötéssel, hogy a tolóerőt biztosító kiáramló közeg (munkaközeg) kizárólag a Balaton vize és/vagy a strand levegője és/vagy az üzemanyag-reakcióból származó szén-dioxid lehet, tiszta állapotban. A munkaközeg (tehát kizárólag balatonvíz és/vagy levegő) betölthető a hajóba az indítás előtt kézzel és/vagy beszívható automatikusan az indítás után. A két versenyszám között a szükséges munkaközeg is újratölthető. A munkaközeget a környezeti nyomáson és hőmérsékleten kell betölteni a hajóba.
  2. Kémiai katalizátor nem vehető igénybe. Mechanikus "katalizátor" viszont igen, azaz a reakció sebességét a reagensek automatikus adagolásával oldjátok meg. A hajóban energiaforrásként kizárólag a szódabikarbóna + ecet reakció használható fel, ez az energia viszont a felszabadulás után tetszőlegesen transzformálható. (Szabálytalan pl.: feltöltött akkumulátor, feltöltött kondenzátor beépítése, az ecet helyzeti vagy hőenergiájának felhasználása, az ecetet a szódabikarbónától különböző anyaggal reagáltatni, az ecetből galvánelemet építeni.)
  3. A hajóval információ nem közölhető a versenyszámok előtti beprogramozáson kívül, azaz a hajó nem távirányítható.
  4. Amennyiben a hajó térben nagyon kiterjedté válik a működés során, (netán diszjunkt részekre esik szét) akkor a leggyengébb teljesítményt mutató (legkevesebb kört megtevő, legkésőbb célbaérő) pontját vesszük figyelembe.

Értékeléstől függetlenül a hajó minden alkatrészét kötelező kihozni a Balatonból, a strand vizében tárgyakat vagy vegyi anyagot hagyni balesetveszélyes, ezért tilos!

3. NYIFFF 2064 ‒ poszter előfeladat

Mint ismeretes, a kvantumgravitáció pszeudospinor-elméletének kidolgozásáért kapott 2052. évi Nobel-díj stockholmi átvételekor az ünnepelt lelkesen és kissé elérzékenyülten idézte fel egyetemi éveinek NYIFFF-es emlékeit, amikor a szigligeti vár falain mászkálva maga is megtapasztalta a (nemkvantumos) gravitáció működését. Ennek emlékére a Nobel-díjjal járó pénzjutalom tíz százalékát a Mafihének ajánlotta fel, a további NYIFFF-ek színvonalának fenntartása, esetleg emelése céljára. A következő tíz év összes (szintén magyar) fizikai Nobel-díjas kutatója (ugyancsak hajdani NYIFFF-résztvevők) fenntartották ezt a szokást. A bőkezű adományoknak köszönhetően a Mafihe végre megvalósíthatta régi tervét, és a 2064. évi NYIFFF-et nem a szokásos szigligeti helyszínen, hanem a Holdon, a Mare Ingenii és a Mare Humorum közti kies vidéken felállított Jáde Sárkány nevű ifjúsági üdülőtelepen rendezte meg. Az utazást, a szállást, az étkezést és a levegőt természetesen a Mafihe fizette a Nobel-díjasok adományából, a résztvevőknek csak a kreativitásukat kellett magukkal hozniuk (meg persze egy Bronsteint és a teljes fizikus könyvtárat a karórájukban). A kérdések és a kísérleti feladatok a speciális helyszínhez igazodtak.

Készítsetek posztert, amelyen szövegben, képben, ábrák, fotók és grafikonok segítségével bemutatjátok a 2064-es NYIFFF legérdekesebb helyszíni feladatait, valamint a csapatok által benyújtott megoldásokat! Külön térjetek ki a szabadtéri (strand-, vár-, homokozó- stb) kísérletekre!

A poszter legalább 1/8, legfeljebb 1 m2 méretű, a szöveg nyelve (az ábrafeliratokat is beleértve) magyar legyen! A posztert a táborba érkezés után, azaz április 30-án, szerdán, vacsora után, de még a Villámkérdések szekció előtt kell elhelyezni a nagyterem falán, később már nem lehet rajta változtatni.

Helyi kísérleti feladatok - első adag

A bemutatandó feladatok bemutatása azt jelenti, hogy a zsűri legalább két tagját odahívjátok a kísérlet helyszínére, és jelenlétükben végzitek el a kísérletet, mérést. Ez persze nem pótolja az egyes feladatoknál megkövetelt jegyzőkönyv elkészítését és beadását!

1. Hídépítés

Bemutatandó

Építsetek olyan eszközt, mellyel képesek vagytok a lehető legpontosabban meghatározni a tengerszint feletti magasságotokat. (A táborban lévő focipálya tengerszint feletti magassága 149 m.) A szombati kirándulás során a B&P Zsűri néhány alkalommal felszólít majd titeket a magasság meghatározására, ekkor 8 percen belül választ kell adnotok. Az eszköz nem tartalmazhat tranzisztort.
A mérőeszközről készült jegyzőkönyvet az eszközzel együtt adjátok le péntek délután.

Készítendő: eszköz és jegyzőkönyv
Beadási határidő: péntek 16.00.
Bemutatás: szombaton, a kiránduláson
A feladat maximális pontszáma: 60 pont.

2. Masat-1



Köszönjük a Masat-1 Csapat együttműködését, az ötleteket és a tőlük kapott adatokat! Köszönjük a C3S Elektronikai Fejlesztő Kft-nek az USB vevő és antenna rendelkezésre bocsátását!



Immár több mint két éve kering a Föld körül az első magyar műhold, a (10 cm)3 méretű, kocka alakú Masat-1. A kisműhold még mindig tökéletesen működik, és rendületlenül sugározza a szenzorai által gyűjtött adatokat.

A Masat Team és a B&P zsűri együttműködése most nem mindennapi lehetőséget teremt arra, hogy belekóstolhassatok egy kicsit az űrfizikába és az űrtechnológiába. Alkalmatok lesz megtanulni, hogyan lehet kommunikálni egy műholddal, és értelmezni az általa küldött adatokat. Ráadásul, a Masat mérnökei jóvoltából a műhold a verseny ideje alatt speciális, a NYIFFF-hez kapcsolódó üzenetet fog sugározni. (Ezt egyébként a világon bárhol foghatják lelkes rádióamatőrök is.)

A verseny során három alkalommal (csütörtökön kb. 19:10-től, pénteken kb. 19:10-től és szombaton kb. 19:15-től) élőben, közösen fogjuk venni a Masat-1 jelét. A közös vételen kívül is lesznek Masat-átvonulások (hajnalban), ezekre kölcsönkérhetitek a vevőt, és vehetitek az adást. A Zsűri által kölcsönadott vevővel végrehajtott vétel minden csapat számára nyilvános kell hogy legyen. A logfájlokat adjátok le a Zsűrinek. A többi csapat vételi naplófájljait bárki elkérheti a Zsűritől.

A műhold fedélzeti számítógépe minden telemetriaadáskor egy legfeljebb 20 karakter hosszú “Beacon Message” üzenetet sugároz. A verseny ideje alatt ez lesz a NYIFFF-nek szóló speciális üzenet. Emellett a műhold a szenzorai által mért adatokat is továbbítja. A feladatok részben az adatok feldolgozására, részben pedig az üzenetek dekódolására irányulnak. A szenzoradatok egy része historikus, más részét a verseny ideje alatt fogjátok venni. Az adatokat elektronikus formában kapjátok meg.

A speciális beacon üzenetek adásai: első rész: május 1. 12:00 – május 2. 12:00, második rész: május 2. 12:00 – május 3. 12:00, harmadik rész: május 3. 12:00 – május 4. 12:00.

a) Két adatsort mellékeltünk, az egyik (Masat_naperzekelok_NYIFFF.txt) a műhold hat oldalán elhelyezett fényérzékelők jele az idő függvényében (7 oszlop rendre: t, X+, X–, Y+, Y–, Z+, Z–: az idő másodpercben, a napszenzorok jele a megvilágítottság százalékában). A másik (Masat_oldalhomerseklet_NYIFFF.txt) a hat oldallemez hőmérséklete az idő függvényében (a 7 oszlop rendre: t, TX+, TX–, TY+, TY–, TZ+, TZ–: az idő másodpercben, az oldalhőmérők jele tetszőleges egységben). Az adatok feldolgozásával elemezzétek a műhold forgását (mi a forgástengely, mennyi a szögsebesség), és a Föld körüli keringését (periódusidő). Változik-e a forgástengely iránya, és ha igen, hogyan és miért? Ezen adatokból lehet-e következtetni a műhold pályájára (pályasík helyzete, excentricitás, Föld feletti magasság)? Hasonlítsátok össze a két adatsorból kapott eredményeket! Megjegyzés: a két adatsor nem azonos időszakra vonatkozik.

40 pont

b) A mellékelt adatsorok (Masat_weblap_NYIFFF.txt) a Masat weblapon (http://cubesat.bme.hu) közzétett akkumulátorfeszültséget és akkumulátor- hőmérsékletet tartalmazzák, mindekettő napi átlag a NYIFFF-et megelőző időszakból. (3 oszlop: idő másodpercben, t = 0 április 10. 0:00:00-t jelenti szigligeti idő szerint, feszültség V-ban, hőmérséklet °C-ban.) Elemezzétek ezeket az adatokat, és állítsatok fel egy modellt ezekre a mennyiségekre. Jósoljátok meg az esti közös vételek során kiolvasott valós idejű értékeket, és a másnapi, weblapon közzétett átlagokat is! A jóslatokat az esti vételek előtt (csütörtök, péntek, szombat 16 óráig), az elemzést pedig péntek 16 óráig adjátok le.

10 pont

c) A közös műholdvételeken, a tudomány és a technika kapcsolatának szép példájaként, venni fogjátok a három, NYIFFF-nek szóló speciális beacon-üzenetet is, melyek egyetlen kódolt üzenet részei. Az üzenetek normál ASCII karakterekből állnak. A feladatotok, hogy megfejtsétek a kódolt üzenetet. A megfejtést vasárnap 8:00-ig adjátok be.

20 pont

d) A mellékelt adatokat (NyiSAT-1_idobelyegek.txt, ezredmásodpercben a válaszok időpontjai) az imaginárius NyiSat-1 űrszonda gyűjtötte, amit idegen civilizációk felkutatása céljából lőttek fel a végtelenbe, és tovább, pontosabban a Szigliget nevű exobolygó körüli pályára.
A NyiSAT-1 fedélzetén használták először a civilizációdetektor nevű műszert. A műszer képes folyamatosan pingelni az optikai rálátásába eső civilizációt, és rögzíti, ha a pingre válasz érkezik. Azt már tudjuk, hogy a Szigliget milyen típusú és mekkora tömegű csillag körül kering, milyen a pályája, továbbá tudjuk a bolygó tömegét és sugarát, és azt is, hogy a NyiSat-1 milyen pályán kering körülötte. (Ezen adatok rettentően hasonlítanak a Nap, a Föld és a Masat-1 megfelelő adataira.) Az adatsor alapján mit mondhatunk a Szigligeten lévő civilizációról? Forog-e a Szigliget? Ha igen, milyen tengely körül (az űrszonda pályájához képest), és milyen hosszú egy nap?

30 pont

e) Dolgozzátok ki a civilizációdetektor tervét! Milyen aktív és passzív műszerekkel kell felszerelni? A földi történelem mely civilizációit képes detektálni az általatok tervezett detektor?

10 pont

f) Becsüljétek meg, meddig marad Föld körüli pályán a Masat-1! A megoldást nagyságrendileg 1 év múlva a híradásokból ellenőrizhetitek.

0 pont

Készítendő: jegyzőkönyv, jóslatok, megfejtés
Beadási határidők:
péntek 16.00 ‒ a), b), d), e), f) jegyzőkönyv
csütörtök, péntek, szombat 16.00 ‒ b) jóslások
vasárnap 8.00 ‒ c) megfejtés
A feladat maximális pontszáma: 110 pont

3. Fémdetektor

A vonaton gonosz koboldok elloptak a B&P Zsűri Pétanque készletéből 6 vasgolyót, és csak csütörtökön a strandon hajlandók visszaadni, de persze nem ingyen. Az éjszaka folyamán a strand homokjában építeni fognak 12 homokvárat, ebből 6-nak a mélyére a vasgolyókat rejtik, másik 6-nak a mélyére pedig fagolyókat. Azonban csak 6 homokvárhoz szabad nyúlni, azaz még a homokvárak széttúrása előtt meg kell győződni arról, hogy melyik homokvárakban vannak a vasgolyók. A B&P Zsűri nagyon elfoglalt, ezért a csapatokat arra kérjük, építsenek olyan eszközt, melynek segítségével a homokvár megérintése nélkül eldönthető, hogy abban vasgolyó vagy fagolyó van. Az eszköz, a helyzet súlyossága miatt, aranyhörcsögön kívül bármit tartalmazhat.

Készítendő: eszköz.
Bemutatás: csütörtökön, a strandon
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

4. Húr (NYIFFF-CERN)

A NYIFFF kutatócentrumban megépült a NYIFFF SZUPERHúr (NySzH), melyen különböző kutatócsoportok végezhetnek kísérleteket. A húron a végponttól bizonyos távolságra egy kicsiny gyöngy van rögzítve, de ezt egy fekete doboz rejti. A kérdés, hogy a húr szabadon rezgő hosszában mérve hol található a gyöngy, és mekkora annak tömege a húr rezgő darabjának tömegének egységében?

Mivel a NYSzH igen “feszes” napirend szerint üzemel, ezért nektek kell jenetkeznetek a csapatonként fél órás mérési idősávokra. Jelentkezni Werner Mikinél lehet, az időpontok lefoglalása a jelentkezés sorrendjében történik. Jól tervezzétek meg a mérést, ugyanis több lehetőségetek nem lesz hozzájutni a mérőeszközhöz.

A mérés során a húr szabadon lévő részéhez érhettek csak hozzá. A SZUPERHúr mérőrendszer elmozgatása nem megengedett. A fekete dobozt tilos felnyitni. Vigyázzatok arra, hogy a húrt nehogy elszakítsátok!

A mérési idősávokra szerda éjfélig lehet jelentkezni. Az idősávok fél órásak, ebből hat idősáv van csütörtökön 00:00 és 03:00 között, majd újabb négy, 06:00 és 08:00 között, és még kettő a 9:00-10:00 idősávban. Az NySzH fel van szerelve egy detektorral, melynek neve CMSz (Computerbe köthető Mikrofon a Szuperhúrhoz.) Ennek vevőegysége be van építve a fekete dobozba. Bármely más, csapatok által hozott detektor csak a fekete dobozon kívül alkalmazható.

Készítendő: jegyzőkönyv.
Beadási határidő: péntek 8.00
A feladat maximális pontszáma: 50 pont

5. Tűzhíd

Legfeljebb öt doboz gyufa felhasználásával építsetek minél hosszabb hidat, amelyen a tűz az egyik teamécsesről a másikra át tud kelni! Az áthidalt távolság a két kanóc távolsága. (A csapat végezze a kanócok távolságának mérését, a mérést a Zsűri megfigyelőként hitelesíti.)
Kizárólag a gyufaszálak használhatók fel a híd megépítésére (a gyufásdoboz nem része az építőkészletnek); a gyufaszálak darabolhatók, deformálhatók, előre megégethetők, előre elégethetők. A gyufaszálakon kívül más anyag viszont nem építhető be. (A teamécsesek viasza sem!) A két hídfőnél (a két teamécses) a viaszba rögzíthetők a gyufák, de csak annyira, hogy viasz nem lehet a teamécses alumínium tégelyén kívül.

A hídnak az “átkelés” előtt legalább 1 percig statikusan állnia kell úgy, hogy csak a teamécseseken támaszkodik. A két teamécses mereven rögzíthető / leragasztható a “folyó” aljzatához. A “folyóba” minimum 1 cm vastagon vizet kell önteni akkora területen hogy az esetlegesen leomló híd darabjai ne eshessenek száraz területre.

A meggyújtás pillanatában kizárólag az egyik teamécses ég, a híd semmelyik másik része nem. Azt kell elérni, hogy véges idő múlva a másik teamécses égjen. (az indító mécses ekkorra már elaludhat) A mécsesek előzőleg preparálhatók: meggyújthatók néhányszor, égethetők valamennyi ideig. A kanóc és a viasz deformálható, a tégely nem. A kanócból és a viaszból levágni, elvenni szabad, a tégelyből nem. Plusz anyagok nem adhatók hozzá a mécsesekhez. (A viaszba tűzött gyufaszálakon (híd) kívül.) A meggyújtás után a hídnak nem szükséges állnia, deformálódhat, elszakadhat, összeomolhat, a cél csupán a tűz átvitele a másik teamécsesre.

Teszt- és éles mérések is csak a tűzvédelmi előírások betartása mellett végezhetők! A “folyómedret”, azaz egy műanyag tálcát a zsűri biztosítja. A tálcába öntött megfelelő mennyiségű víz nélkül a kísérleteket el sem szabad kezdeni! A tesztekhez saját gyufát használjatok, a Zsűri által biztosított standard és pártatlan gyufák a végleges példány megépítésére valók.

Készítendő: építmény
Bemutatási határidő: péntek 16.00
A feladat maximális pontszáma: 42 pont

6. Vízforgatás érintés nélkül

A mellékelt műanyag tálba tegyetek közönséges csapvizet (kb 2 cm mélységűt), helyezzétek zárt szobában vízszintes felületre, és hagyjátok legalább egy óráig nyugalomban. Ezután próbáljátok meg a vizet mozgásba (forgásba) hozni, közvetlen fizikai érintkezés nélkül, egy vagy két megfeszített tenyereteket mozdulatlanul az edény fölé helyezve (3-5 cm magasságban). Az eddig legjobban bevált kéztartást a B&P Zsűri ké(s)zséggel megmutatja. Ha elég türelmesek vagytok, és kitartóan koncentráltok, a víz egy-két perc múlva megmozdul, és lassú forgásba jön. A mozgás kimutatására a víz felszínére (olajat ki nem bocsátó) szórófűszer darabkákat érdemes elhelyezni (nem túl nagy mennyiségben, hogy ne akadjanak össze), a fűszert a Zsűri biztosítja. A kísérlet során ügyeljetek arra, hogy a szobán átfújó szél, az asztal mozgatása stb. ne befolyásolja az eseményeket!

Vizsgáljátok meg a jelenség részleteit, pl.:

Milyen fizikai hatás okozza a jelenséget? Fejtsétek ki hipotéziseteket, egyben illessétek kellő kritikával is! Ha lehet, végezzetek ellenőrző méréseket a hipotézis igazolására vagy cáfolására! Következő hipotézisetek egy kissé elrugaszkodottabb is lehet!

A tapasztaltakról írjatok magyar nyelvű tudományos cikket, melyet ábrákkal, fotókkal, grafikonokkal stb illusztráltok. Ebben jól különítsétek el, hogy melyek az általatok mért tényadatok, és melyek a hipotézisek. A cikk terjedelme 2-4 nyomtatott vagy 3-6 kézzel (gyöngybetűvel!) írt A4-es oldal. A cikk formai elemei: cím, szerzők, kivonat, a tanulmány szövege, ábrák, táblázatok,összefoglalás.

Készítendő: cikk
Beadási határidő: péntek 16.00
A feladat maximális pontszáma: 42 pont

7. Tökéletes homokvár

Az egyedi szemcsékből álló száraz homokot víz hozzáadásával formázható masszává alakíthatjuk, ami jól megtartja a formáját, gondoljunk csak a homokvárakra. Ha azonban túl sok vizet adagolunk, a vizes homok folyóssá válik. Vizsgáljátok a homok szilárdságát: a folyadékhányad függvényében legfeljebb milyen magas egyenes hengerszerű homokoszlop építhető? Mitől függ még a maximális oszlopmagasság? Tekinthető-e fázisátalakulásnak a túladagolt víz hatására bekövetkező elfolyósodás? Vizsgálataitokat különféle folyadékokra is elvégezhetitek.

Készítendő: jegyzőkönyv
Beadási határidő: péntek 8.00
A feladat maximális pontszáma: 35 pont

8. Lebegés

Építsetek 2 m magasságból, álló helyzetből elengedett repülő szerkezetet, ami a lehető leghosszabb ideig tartózkodik a levegőben! Az eszköz kizárólag levegőnél nagyobb sűrűségű komponensekből állhat. A “repülési idő” fogalmán azt az időt értjük, ami az indítástól az eszköz bármely pontjának első földet éréséig eltelik. A repülő szerkezetnek (utasként vagy szerkezeti elemként) tartalmaznia kell 3 szál standard gyufaszálat. A szerkezetet a közös helyiségben mutassátok be!

Készítendő: eszköz
Bemutatási határidő: péntek 16.00
A feladat maximális pontszáma: 23 pont

9. Rajzáramkör

Rajzoljunk ellenállást! Mint minden NYIFFF versenyző tudja, hogy a grafit vezeti az áramot. A feladatotok, hogy megtanuljatok minél pontosabban ellenállást rajzolni. A B&P Zsűri ehhez biztosít kellően puha ceruzát. A feladat bemutatásakor a B&P Zsűri által biztosított standard A4-es papírlapon kell három különböző 10kΩ és 100kΩ közé eső ellenállást minél pontosabban megrajzolnotok. A rajzon pontosan meg kell jelölni a kontaktálás helyét is, az elektródával nem lehet csúszkálni! A pontozásnál a három próbálkozás relatív hibáinak átlagát vesszük figyelembe. A rajzoláskor csak az A4-es papírlap és egyetlen ceruza használható, vonalzó, sablon nem.

Készítendő: rajz
Bemutatási határidő: csütörtök 24.00
A feladat maximális pontszáma: 27 pont

10. Mágneses adattárolás

A feladathoz kapott mágneskockákból (20 db (4 mm)3 méretű kocka) építsetek minél nagyobb kapacitású mágneses adattároló eszközt! Az eszköz kapacitását bitben kell megadnotok. A beírásnak és a kiolvasásnak teljesen megbízhatónak kell lenni. A Zsűri a névleges adattároló kapacitásának megfelelő mennyiségű véletlen adattal, kétszer fogja teszteli az eszközöket. A csapat egyik fele végzi el az adat beírását, a másik fele pedig a kiolvasást. A két csapatfél természetesen nem kommunikálhat egymással.
Információt kizárólag a (legfeljebb 20 db) mágneskockák mágneses orientációja hordozhat, azaz tetszőleges adat beírása esetén az adathordozó eszköznek pontosan ugyanúgy kell kinéznie. Nem hordozhat információt, azaz bármely beírt adat esetén egyforma: az eszköz geometriája, színe, szaga, anyaga, hőmérséklete, töltése, a mágnesességtől eltekintve az orientációja, stb. A mágneskockák nem deformálhatók, nem darabolhatók.
Az adatok írását legfeljebb 1024 másodpercen belül, a kiolvasást legfeljebb 512 másodpercen belül kell elvégeznetek.
A mágneses adattárolók kapacitásának fejlődését is jól leíró Moore-törvény szerint milyen évjáratú az adattárolótok?

Készítendő: eszköz
Bemutatási határidő: csütörtök 24.00
A feladat maximális pontszáma: 35 pont

11. MikRobi

A feladatot csütörtök 10 órakor ismertetjük a közös helyiségben.

A feladat maximális pontszáma: 80 pont

2. Bölcsészlány

A fizikusnak nem csak a fizikához kell értenie, hanem el is kell adnia a tudását. Ez részben a politikai és gazdasági döntéshozók meggyőzését jelenti arról, hogy az általa kutatandó téma vinné a leggyorsabban előre az emberiséget/nemzetet/egyetemet/céget a haladás útján, ezért gyorsan ide minden támogatást! Másrészt az iskolai fizikaóráktól megundorodott laikus közönségnek is el kell tudnia magyarázni, hogy ő nem a hasát sütteti naphosszat, hanem Igen Fontos és Lényeges Dolgokkal foglalkozik.

A csapatoknak ezt az utóbbi képességét úgy teszteljük, hogy a zsűri biztosít számotokra egy - a fizikától garantáltan intakt - Valódi Bölcsészlányt, akinek öt perc alatt el kell magyaráznotok egy, a zsűri által megadott (általatok már tanult) fizikai fogalom lényegét. Mint Hawkingtól tudjuk, minden egyes képlet felezi a hallgatóságot, nekünk pedig csak egyetlen Bölcsészlányunk van… A magyarázat során segédeszközök is használhatók, de vegyétek figyelembe, hogy összesen öt percetek van rá, másrészt a Bölcsészlány igen őszinte és szókimondó: ha unja és egyáltalán nem érti az előadásotokat, akkor ezt a szemetekbe is mondja, majd hátat fordít, és a következő csapathoz fordul.

A bemutatás módja: a Bölcsészlány két neveletlen gyermekével érkezik a táborba, ezért nem tud folyamatosan rátok figyelni. Előzetesen meg kell vele beszélni, hogy a prezentációra rendelkezésre álló másfél nap (csütörtök + péntek) folyamán mikor ér rá meghallgatni megyarázatotokat. Az eseményre mindenképp meg kell hívnotok a B&P Zsűri egy tagját is (előfordult már, hogy neki kellett figyelmeztetnie a Bölcsészlányt, nehogy egy szót is elhiggyen a rá zúdított dumából…)

Készítendő: szóbeli prezentáció
Bemutatási határidő: péntek este
A feladat maximális pontszáma: 25 pont

Helyi kísérleti feladatok - második adag

1. Programozás

Gondoljunk bele, mit is jelentenek az egész számok, és hogy melyikük milyen bonyolult! Egy egész számon általában annyi darab összeadott egyest értünk, amekkora maga a szám (5=1+1+1+1+1), de vajon hogyan egyszerűsödnek a számok, ha más műveleteket is megengedünk? Jelen esetben egy kifejezés bonyolultsága egy egész szám legyen, mely a kifejezésben használt műveletek száma, plusz 1. (Így a számok csak összeadásokkal megvalósított kifejezése mindig olyan bonyolult, mint amekkora maga a szám.)

1, +, *
Írjuk fel az 5093-et a legegyszerűbb kifejezéssel! A megoldást egy .txt fileban várjuk, melyben kizárólag 1, +, *, illetve zárójelek szerepelhetnek.

Például a 6 előállítása esetén:
(1+1)*(1+1+1)
Ennek bonyolultsága 5.

1, i, +, *
Írjuk fel a 95651 + 15241i komplex egész számot a legegyszerűbb kifejezéssel!
A megoldást egy .txt fileban várjuk, melyben kizárólag 1, i , +, *, illetve zárójelek szerepelhetnek (i *i+1=0).

Simple
Írjunk egy programot a simple nyelvben, mely kiírja a következő számot: 79056942

A nyelv:
A simple nyelv egy konstansból (C1=1), tetszőleges számú változóból (Vi, i N +), tetszőleges számú zászlóból (Fi, i N +) és 6 parancsból áll:

Vi += A
Vi változó értéke megnövekedik A-val, ahol A lehet konstans (C1) vagy egy már értékkel rendelkező változó. Ha Vi először szerepel, akkor létrejön a változó A értékkel;
Vi *=A
Vi változó értéke megszorzódik A-val, ahol A lehet konstans (C1) vagy egy már értékkel rendelkező változó. Ha Vi először szerepel, akkor létrejön a változó A*0 = 0 értékkel;
if A==B
Ha A = B, akkor a következő sor hajtódik végre, ha A ≠ B, akkor a következő utáni sor;
Fi
-Zászlók, melyek program sorokat jelölnek. Minden sor jelölő zászló száma más kell legyen;
go Fi
-Az Fi zászlóval jelölt helyre ugrunk (ami akár az aktuális pozició után is lehet), majd onnan folytatódik a parancsok végrehajtása
R A
-Kiírja a kimenetre A értékét majd a program leáll. (A lehet konstans vagy értékkel rendelkező változó).

A megoldást egy .txt (vagy .s) kiterjesztésű szöveges file-ban kérjük, melynek minden parancsa új sorban szerepel, és a zsűri számítógépén legfeljebb 5 perc alatt lefut. A feladatot a legkevesebb sorból álló helyes programot író csapat nyeri.

Készítendő: szövegfájlok és program
Beadási határidő: vasárnap 8.00
A feladat maximális pontszáma: 43 pont

2. Pohárpiramis

Adott egy pohárpiramis, a csúcsán 1 pohár, alatta 2, alatta 3, stb…, összesen 10 réteg pohár. A poharak kezdetben üresek. A legfelső pohárba elkezdjük tölteni a vizet. Amikor egy pohár megtelik, a fölösleges víz jobbra le és balra le pontosan 1:1 arányban folyik ki, pontosan az eggyel lentebbi réteg megfelelő poharaiba.
Mennyi víz van a piramisban abban a pillanatban, amikor az első csepp víz eléri a padlót (valamelyik pohár a 10., legalsó rétegben túlcsordul)? Egy nagyon nagy piramisban mennyi a piramisban lévő víz és a piramis összes poharának a térfogataránya, amikor a legalsó réteg egyik pohara túlcsordul?

Készítendő: jegyzőkönyv
Beadási határidő: vasárnap 8.00
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

3. Vízforgatás – opponálás

Az elmúlt napokban a NYIFFF-es csapatok a vízforgatás avatott szakértőivé váltak. Ezért logikus, hogy amikor a B&P Zsűri nekiveselkedett, hogy a beérkezett cikkekből megszerkessze és megjelentesse a hiánypótló “Vízforgatás” című monográfiát. A cikkek előzetes tudományos bírálatára keresve sem találhatott volna jobb opponenst, mint egy másik NYIFFF-es csapatot. A zsűri tehát ezennel felkér Benneteteket, mint szakértőket, hogy bíráljátok el a kötetben megjelentetendő cikkeket. Minden csapatnak pontosan egy, a Zsűri által kijelölt másik csapat cikkét kell megvizsgálnia. A bírálat részben a cikk tartalmára (az elvégzett kísérletek releváns mivoltára, a kiértékelés módszereire, a levont tudományos következtetések alátámasztottságának szintjére), részben a cikk formai jellemzőire (érthetőség, olvashatóság, logikus érvelés, ábrák, táblázatok minősége, áttekinthető felépítés, külalak) vonatkozzon. A bírálat során mindkét aspektusból térjetek ki a bírálandó cikk erősségeire és gyengeségeire is! Terjedelem legfeljebb 1 nyomtatott / 2 kézzel (gyöngybetűvel!) írt oldal.

Készítendő: bírálat
Beadási határidő: szombat 24.00
A feladat maximális pontszáma: 15 pont

4. Fehérzaj

Állísatok elő fehérzajt. A zaj alatt hallható, az emberi hallás frekvencia- és intenzitástartományába eső hangot értünk. A zaj “fehérségét” ellenőrizni és pontozni fogjuk. A zajgenerátor nem tartalmazhat tranzisztort. A zajnak be és kikapcsolhatónak kell lennie: a B&P Zsűri felszólítására el kell tudni hallgattatni, illetve megszólaltatni.

Készítendő: eszköz (zaj)
Bemutatási határidő: szombat 24.00
A feladat maximális pontszáma: 26 pont

5. Hab

A sütemények készítésénél általában minél keményebb habbá kell verni a tojásfehérjét. Dolgozzatok ki mérési eljárást a hab keménységének mérésére, és mérjétek meg a keménységet a habverési idő függvényében. A keménységet úgy adjátok meg, hogy az valamely szilárdságtanban, illetve rugalmasságtanban használt mennyiség legyen. Vizsgáljátok továbbá a hab felverhetőségét is, azaz azt, hogy bizonyos szennyező anyagok (pl. zsír) mennyivel növelik a felverési időt, és mennyire befolyásolják a keménységet.

Készítendő: jegyzőkönyv (opcionális: süti :)
Beadási határidő: vasárnap 8.00
A feladat maximális pontszáma: 35 pont

Egymásnak kitűzött feladatok

1. Cső Young-modulusa

Kitűzte: .
Kapja: Kvanteam

Tervezzetek olyan - a NYIFFF helyszínén megvalósítható - kísérletet, mellyel a mellékelt cső Young-modulusát meg lehet határozni. Próbáljátok megvalósítani a kísérletet! Mit mondhatunk a cső Young-modulusáról? (Tolómérőt és csavarmikrométert kaptok, minden másról nektek kell gondoskodni.)

2. Gyertyaláng

Kitűzte: Kvanteam
Kapja: Maxwell Démonai

Mérjük meg egy gyertya lángjának a függőleges irányú hőmérsékletprofilját! A kitűző csapat által biztosított eszközök: egy vékony fémpálca (réz), termoelemes hőmérő, gyertya.

3. Öcsi zsúrja

Kitűzte: Maxwell Démonai
Kapja: Kumulált Kvantum Kaszkád

A szituáció
A kisöcséd szülinapi zsúrján a következő játék a buborékfújó verseny. Ekkor realizáljátok, hogy nincs lötyi a buborékfújóban. Gyorsan beiktatnak egy másik versenyszámot, addig pedig Neked kell elkészítened a buborékfújó lötyit.
A feladatod: el kell készítened az otthon talált folyékonyszappanból (a kitűző csapat biztosítja) és vízből a legjobb lötyit. (Semmi más nem kerülhet bele, mint víz és a kitűző csapat által biztosított szappan.) A legjobb azt jelenti, hogy átlagosan egy fújásra a lehető legtöbb buborékot lehessen vele fújni. A kérdés: mi az ideális szappan-víz arány?

Paraméterek
A gyerekek versenye közben nem lehet a különböző paramétereket változtatni: az egyéb befolyásoló tényezőket Ti is tartsátok egy konstans, nem szélsőséges értéken.
A nagyon apró vagy rövid életű buborékok csak a vita tárgyát képeznék: méréseitek során csak az egy centiméter átmérőnél nagyobb és legalább egy másodpercet élő buborékokat számoljátok! Ezeket a kritikus méret és élettartam értékeket túllépő buborékok közt azonban semmilyen szempontból nem teszünk különbséget, a méret és élettartam további varianciája most nem érdekes. Két (vagy több) összetapadt buborék két (vagy több) buboréknak számít.

A feladat
Mérjük meg különböző szappan-víz térfogatarányok mellett az egy fújásra átlagosan fújt buborékok számát! Milyen tendenciákat figyelhetünk meg? Mi az ideális (átlagosan legtöbb bubi/fújás) szappan-víz arány? Amit lehet, magyarázzatok meg!

Kreatív feladat
Remek! Kisöcséd és barátai boldogan fújják a buborékokat! Neked viszont támadt egy ötleted: Van egy módszer, amivel a buborékok szétdurranásukig a levegőben tarthatóak és a módszer nem csökkenti drasztikusan a buborékok élettartalmát. Igaz, sajnos nem mindig jön össze és akkor a buborék általában kipukkan, de a sokáig lebegő buborékok annyira lenyűgözték a gyerekeket, hogy ez nem zavarja őket. Vajon mi juthatott az eszedbe?

4. Geiger-Müller

Kitűzte: Kumulált Kvantum Kaszkád
Kapja: 978-963-279-079-4

A Geiger-Müller számláló egy olyan gáztöltésű detektor, amely ionizáló sugárzás energiájának mérésére nem, viszont intenzitásának (beütés/másodperc, counts per second) meghatározására nagyon jól használható, egyszerűsége és alacsony ára miatt előszeretettel alkalmazzák a nukleáris technikában.
Feladat: Minél nagyobb, de legalább másodpercenként 10 beütésszám elérése a Kumulált Kvantum Kaszkád csapat által biztosított GM detektor kijelzőjén. A detektor és az elektronikája nem módosítható, és a mérés 3 másodperccel a bekapcsolás után kezdhető meg! Bármilyen eszköz és anyag használható. A detektor a KKK csapattól kölcsönvehető, de kérjük vigyázzatok a műszerre!
Plusz pontért végezzetek becslést, hogy mennyit fog mutatni a műszer az általatok végzett mérési elrendezésben és mekkora hibával! Plusz pont csak a háttérsugárzástól (kb. 2 cps) jelentősen eltérő érték esetén adható.

5. Gyurmás vonalzó

Kitűzte: 978-963-279-079-4
Kapja: 1-formák

Határozzuk meg a kiadott gyurma össztömegét kizárólag a kitűző csapat által biztosított eszközök használatával: egy darab vonalzó (tömege 37,9481 g), egy darab számológép, egy darab stopper, egy darab franciakulcs és egy darab tolómérő; a vonalzó rezgéseinek felhasználásával! (A vonalzón és a gyurmán kívüli eszközöket eredeti állapotukban kéri vissza a kitűző csapat!)

Segítségül egy rezgő, téglalap keresztmetszetű rúd rezgéseit leíró differenciálegyenlet:

2x2[EI(x)2U(x,t)x2]=-μ(x)U(x,t)t2,

ahol E a Young-modulus, I a keresztmetszet másodrendű nyomatéka, I=Az2da, μ pedig a lineáris sűrűség.

6. Úszó rajzszögek

Kitűzte: 1-formák
Kapja: A lovagok, akik azt mondják, hogy Nyifff

Hogyha két rajzszöget hegyes végükkel felfelé folyadékra helyezünk, közöttük vonzást tapasztalhatunk. Rekonstruáld a jelenséget a rendelkezésedre álló eszközökkel (köztük egy pszeudostandard sólettel), vizsgálj meg minél többfajta objektummal való kölcsönhatást, és kísérletek, illetve elméleti megfontolások alapján válaszold meg a következő kérdéseket:

  1. Mik a jelenség szempontjából releváns paraméterek? Hogyan befolyásolják a jelenséget?
  2. Mi a fizikai magyarázata a jelenségeknek?
  3. Hogyan lehetne elérni azt, hogy nehezebb rajzszögek is fennmaradjanak a vízen?
  4. Kialakulhat-e két vízre helyezett test között hasonló mechanizmuson alapuló taszítás? Ha igen, rekonstruáld, és magyarázd meg elméletileg; ha nem, adj megfelelően megindokolt cáfolatot!
  5. Előfordulhat-e, hogy egy test egyszer vonzza, máskor taszítja a rajzszöget a vízen? Ha igen, rekonstruáld, és magyarázd meg elméletileg; ha nem, adj megfelelően megindokolt cáfolatot!

7. Fix lengésidő

Kitűzte: A lovagok, akik azt mondják, hogy Nyifff
Kapja: Kinyifffantok

Christiaan Huygens és csapata, az Üstökösök, az 1656-os NYIFFF-re azt a feladatot kapták az ellenfél csapattól, hogy tervezzenek olyan alakú kényszerfelületet, melynek tetszőleges pontján elengedve egy tömegpontot, gravitációs térben, a periódusidő ugyanakkora. Az Üstökösök csapat rájött, hogy egy csodálatos görbe épp rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Ezen felfedezés 358-ik évfordulójára a feladat megoldására kijelölt csapatnak egy hasonló elv alapján működő időmérő eszközt kell készítenie, és mérésekkel alátámasztani, hogy a periódusidő valóban független az amplitúdótól. Az eszköz készítéséhez kizárólagosan felhasználható eszközöket a kitűző csapat biztosítja. A cél olyan konstrukciót létrehozni, amiben a zaj, illetve az előforduló hibalehetőségek hatása minél alacsonyabb.

Felhasználható eszközök:

8. Tócsa

Kitűzte: Kinyifffantok
Kapja: Sp(Euler)

Vizsgáljuk meg, hogy egy adott térfogatú víztócsa mekkora területen terül szét sima felületen! Kísérleti úton, illetve ésszerű elméleti megfontolások alapján is adjunk becslést a tócsa méretére. A kísérletet ismételjük meg más felületi feszültségű folyadékokra is.

9. Parallaktométer

Kitűzte: Sp(Euler)
Kapja: 4 Dimenziós Sokaság

Mi sem egyszerűbb: építtessék egy – távolság és sebesség meghatározására legalább papíron alkalmas – parallaktométer! A parallaktométer segítségével mérjétek meg a tábori focikapuk távolságát és a focipályán egyenes vonalon egyenletesen mozgó játékos sebességét!

10. Elemtöltöttség

Kitűzte: 4 Dimenziós Sokaság
Kapja: M.V.P. Pajzs Karbantartók

Gondoltunk egy 7 jegyű bináris számra. Találjátok ki! Ehhez segítségképpen adunk 7 darab elemet, melyekről ha eldöntitek az általatok választott módszerrel, hogy lemerített vagy sem, megkapjátok azt (1-feltöltött, 0-lemerített). A feladat megoldásához semmiféle elektronikus műszer nem használható, csak és kizárólag mechanikus eszközök. Az általatok választott mérést részletezzétek! Az elemeket szétszedni, irreverzibilisen deformálni nem szabad.

11. Holdkacsa

Kitűzte: M.V.P. Pajzs Karbantartók
Kapja: Csapat Team

A Hold csodálatos vidék: tele van élettel, virágoznak a békák, zöldellnek az egerek, csicseregnek a virágok, és a fák csak úgy ugrándoznak a fantasztikus bura alatt, ami az életet benn tartja. A levegő friss, és még a Balaton lokálisan pontos mását is képesek voltak lemásolni a Holdra a jövő fizikusai. De nem csak a Balatont, hanem Szigligetet is, de mivel nem lehet két Szigliget, ezért a Holdon lévőt Jáde Sárkánynak nevezték el, s a Nyifff-versenyzők szállása innen kapta a nevét.

a)/ Jó kérdés, hogy vajon mekkora kezdősebességgel kell egy 314,159 g-os 2,7182 cm sugarú, tökéletes gömb alakú követ elhajítani 42° alatt, 5,27182 m magas szikláról, 18,27 μPa s dinamikus viszkozitási értékű levegő mellett a jáde sárkányi parttól, hogy az pont átrepüljön a 8000 méter távolságban lévő túlpartra.

b) Bár sokan vitatkoznak azon, hogy kacsáztatva, ugyanilyen magasról sokkal kisebb energiabefektetéssel lehet eljuttatni, mint hajítva.

c) De a legérdekesebb kérdés az, hogyha egy rosszul elhajított kő kilyukasztja a védőburát, és emiatt szkafanderben kell megismételni az előző két kísérletet, amiben csak 20° alatt képesek a követ elhajítani, akkor vajon melyik módszer a hatékonyabb?

Megjegyzések:
A kacsáztatás vízszintes hajításnak minősül, és minden visszapattanás során a beesési szög megegyezik a visszaverődési szöggel, illetve az eldobott kavics 2,5 százalékot veszít a sebességéből.
Az elhajított kő nem hagyja el a Hold „légterét”. (Ahogy Ady is megírta: „föl földobott kő, holdadra hullva…”)

12. Jégcsapfizika

Kitűzte: Csapat Team
Kapja: .

A természetben gyakori képződmények a jégcsapok. Távolról kúp alakúnak tűnnek, de közelebbről megvizsgálva közel sem azok. A legszembetűnőbb különbség egy kúp és egy jégcsap között, hogy a jégcsap felülete bordázott.
Magyarázzátok meg, hogy miért nem tökéletesen kúp alakúak a jégcsapok! Milyen tényezőktől függ a bordázottság megléte? Állítsatok fel egy jégcsapképződési modellt, ami jól megmagyarázza a bordázottságot! A modelletek alapján, milyen elrendezéssel jöhetne létre egy "tökéletes" jégcsap?

Eredmények

1. Kvanteam 524 pont
Batki Bálint, Budai Ádám, Jéhn Zoltán, Nguyen Tuan Máté
Rákos Olivér
2.. Kumulált Kvantum Kaszkád 482 pont
Csajbók Viktória, Kátai András, László Vendel, Lucsányi Dávid, Stippinger Marcell
3. 1-formák 443 pont
Bozóki Tamás, Dálya Gergely, Galgóczi Gábor, Kapás Kornél, Laczkó Zoltán
4. Maxwell Démonai 424 pont
Bagoly Attila, Könye Viktor, Solymos Adrián, Stark Ildikó, Vona István
5. . 402 pont
Bécsy Bence, Kiss Máté, Péterffy Gábor, Pataki Bálint Ármin
Szánthó Lénárd
6. 978-963-279-079-4 373 pont
Buzás Attila, Janosov Milán, Kórádi Zoltán, Koczor Bálin
7. 4Dimenziós Sokaság 341 pont
Kukucska Gergő, Maróti János Endre, Szabó Attila András, Tuza Réka
8. A lovagok, akik azt mondják, hogy Nyifff 332 pont
Pósa László, Sárosi Gábor, Scherübl Zoltán, Szemes Dorottya,
Vajna Szabolcs
9. Kinyifffantok 294 pont
Balázs Angéla, Koman Zsombor, Koncz Gabriella, Kovács Áron Dániel, Mezősi Máté
10. Csapat Team 288 pont
Bozsó István, Máté Mihály, Pál Levente, Rozgonyi Kristóf, Szilágyi Gergő
11. M.V.P. Pajzs Karbantartók 270 pont
Cziráki Balázs, Németh Dániel, Nagy Dániel, Szalontai Gábor
12. Sp(Euler) 228 pont
Deme Barnabás, Kripkó Áron, Kunsági-Máté Sándor, Spergel Dániel

Részletes eredmények >>>

Díjak
1. díj: 40.000 Ft
2. díj: 30.000 Ft
3. díj: 20.000 Ft
Zsűri
Balogh László, Dávid Gyula, Konczer József, Ujfalusi László, Vida György, Werner Miklós
Szervezők (MAFIHE)
Pintér Ádám Balázs
Tiszteletbeli zsűritagok
Bihary Zsolt, Varga Dezső