NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '13

Fényképek

Felhívás

A 21. NYIFFF ideje és helye:

Időpont: 2013. április 26-28.
(péntek - vasárnap)
Helyszín: Szigliget, Szentes város ifjúsági üdülője (Külsőhegyi út)

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek.
(Ha nincs csapatod, ld. lentebb a Magányos Harcosok Klubját.)

Jelentkezés

Jelentkezési határidő: 2013. április 19. éjfél

Jelentkezni kizárólag itt, a megfelelő űrlap kitöltésével lehetséges:

Résztvételi díj

A részvételi díj versenyzők részére: 6500 Ft/fő. (A résztvételi díj az utazás költségét nem tartalmazza!)

ELŐJELENTKEZÉS: ha április 12-ig a csapat hiánytalanul jelentkezik, akkor a részvételi díj: 5500 Ft/fő!

A jelentkezés az űrlap elküldése és a részvételi díj befizetése után a Zsűri visszaigazolásával (e-mail) válik véglegessé. Befizetett részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Az előjelentkezési határidő utáni módosítás esetén a módosított csapattag(ok)nak a teljes részvételi díjat kell fizetni.

A résztvételi díjat a Magyar Fizikus Hallgatók Egyesületének (MAFIHE) irodájában kell befizetni (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1./A, 2.106 szoba, telefon: 1/372-2701). Vidéki versenyzők a befizetés ügyében vegyék fel a kapcsolatot a MAFIHE-vel.

Részvételi díj szurkolók számára: 6500 Ft/fő. (A résztvételi díj az utazás költségét nem tartalmazza!)

Díjazás

A fizikus közösség legmagasabb erkölcsi elismerése, továbbá jelentős összegű pénzjutalom.

Magányos Harcosok Klubja

Ha szeretnél eljönni, de nincs csapatod, jelentkezz a fenti magányos harcos űrlap kitöltésével! Beszervezünk egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

Szurkolók

Természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni.

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff@ludens.elte.hu

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

a Bölcs és Pártatlan Zsűri

Előfeladatok

A 2. feladat szövegét a versenyzők kérdéseire válaszul pontosítottuk! Részletek ld. a feladat szövege alatt.

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan Zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2013. április 19-én, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot – ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, balesetveszélyes, esetleg korábban már előfordult feladatot a Zsűri visszaküldi, és újat kér helyette. Ha esetlegesen egy csapat nem kívánja ezt az előfeladatot beadni, a fenti határidőig jelezze ezt, hogy a Zsűri felkészülhessen a kieső feladat pótlására. A határidő után érkezett feladatok esetében a Zsűri nem kötelezi magát visszajelzés küldésére.

2. Konstrukciós előfeladat: széllel fújt lufi, avagy oldjuk meg a XXI. sz. egyik kulcskérdését: a szélenergia tárolását!

A XXI. sz. egyik nagy feladata a megújuló energiák hatékony tárolásának a megoldása. Ez idáig az emberiség nem tudta felmutatni a tárolási eljárásokat forradalmasító eredményt. Közismert, hogy egy felfújt lufi energiája igen sokféle készülék működtetésére használható, pl.: rakéta (NYIFFF-2008), ágyú (2006), lift (2002), stb. A lufi ezért jó jelölt a szélenergia ideiglenes tárolására is.

A csapatok feladata tehát egy szélenergia-tároló berendezés megépítése, amely a szélenergiát egy standard lufi felfújása formájában tárolja el.

A cél a legnagyobb betárolási teljesítmény elérése, azaz minél rövidebb idő alatt fújjunk 7 liter levegőt a lufiba fújjuk fel a lufit legalább 7 liter térfogatúra. Előre legyártott, a szabvány lufi és a 7 liter térfogat által megszabott kör alakú lyukkal teszteljük a felfújást: amint nem fér át a lufi, kész a feladat. (Ha a 7 liter elérése előtt kidurran a lufi, természetesen pontlevonás nélkül új lufival próbálkozhat a csapat.) További értékelési szempontok: a berendezés nyifff-szerűsége, a működési elv ipari méretekben való alkalmazhatósága, esztétikus kivitelezés, minél nagyobb arányban újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagok használata. A berendezés nem jelenthet veszélyt semmilyen élőlényre, sem a természetes vagy épített környezetre!

A berendezések kipróbálása a strandon vagy a szigligeti várban fújó természetes szél, vagy szélcsendes idő esetén a táborban a Zsűri által biztosított szabvány mesterséges szél segítségével történik. (A mesterséges szél specifikációját a Zsűri nem kívánja előre közölni. Igyekezni fogunk a természetes szelekhez minél hasonlóbb légáramlást előidézni.) Ezért olyan berendezést építsetek, amely a csapat által gyalog szállítható! A csapatok berendezéseit természetes szeles tesztelés esetén egyszerre, mesterséges szél használata esetén egymás után, egyforma körülmények között fogjuk tesztelni. Több (2–5) mérést fogunk végezni. (Ha az alkalmazott technológia megköveteli, lehetőséget biztosítunk minden mérést új lufival végrehajtani.)

A csapat nevezéskor kap néhány standard lufit, ezekkel kísérletezhet, gyakorolhat. A helyszíni méréshez új, egyformán előkészített – azaz 5 liter levegővel felfújt, majd lassan leengedett – standard lufit adunk. A standard lufi természetesen nem preparálható, és a mérés kezdetén 0 liter levegő van benne. A lufiba a környezet levegőjét (környezeti hőmérsékletről és nyomásról indulva) kell bejuttatni. A berendezés kizárólag a természetes eredetű (vagy a Zsűri által keltett mesterséges) légmozgások energiáját használhatja ki. Az energiagyűjtés során a berendezés kézzel vagy vezérlőberendezés segítségével vezérelhető, azonban a vezérlés (sem közvetlenül, sem közvetve) nem vihet be energiát a lufiba. A berendezés nem tartalmazhat tranzisztort!

Pontosítás (2013.04.03.)

Pontosítás a lufi térfogatához: A felfújt lufi térfogata számít (ez legyen legalább 7 liter), nem pedig azé a légköri nyomású levegőé, amit belefújunk.

Kiegészítés (2013.04.18.)

Néhány kiegészítő mondat került be a szövegbe zöld színnel.

3. Poszter előfeladat

2013. május 1-jén egy aszteroida csapódott be a Föld É.sz. 46°44’06”, K.h. 17°17’55” pontján. A felettébb értelmes NYIFFF-versenyzők éppen a szigligeti várban tartózkodtak és tanúi voltak az eseményeknek. A vár és a várban meghúzódó emberi lények is szerencsésen, sértetlenül megúszták az eseményt. Készítsetek egy legfeljebb 1 m2 méretű posztert, melyen beszámoltok az eseményről, bemutatjátok az esemény környezeti, társadalmi, gazdasági hatásait! (Ne csak a várbeli, hanem az egész érintett térségbeli hatásokra gondoljatok!) A poszter stílusa tudományos-ismeretterjesztő legyen: egy természettudományokból művelt, de nem természettudományos végzettségű ember értse meg. A poszter nyelve (az ábrafeliratokat is beleértve) magyar legyen. A posztereket a péntek esti villámkérdés szekció előtt ragasszátok ki a nagyteremben!

Helyi kísérleti feladatok - első adag

A bemutatandó feladatok bemutatása azt jelenti, hogy a zsűri legalább két tagját odahívjátok a kísérlet helyszínére, és jelenlétükben végzitek el a kísérletet, mérést. Ez persze nem pótolja az egyes feladatoknál megkövetelt jegyzőkönyv elkészítését és beadását!

1. Hídépítés

Bemutatandó

Építsetek egy minél nagyobb távolságot (l) átívelő, és minél nagyobb teherbírású (m) hidat a zsűri által kiosztott egységcsomagból. Maximalizálandó: l*m. A híd tartóelemeit is az egységcsomagból kell megépíteni. Az egységcsomag része egy pohár, amit be kell építeni a hídba, a teszteléskor ezt fogjuk terhelni pénzérmékkel: legfeljebb 1000 db egyforintossal. A hídnak két asztallap közötti távolságot kell áthidalnia, az asztalokhoz rögziteni nem szabad, csak a ráhelyezés megengedett. A hídszerkezet belóghat, de értelemszerűen a földet nem érintheti. A hidak bemutatására és terhelési tesztjére a közös helységben kerül sor. A pontozásnál elsősorban l*m számít, de adunk pontot a szerkezet ötletességére, NYIFFF-szerűségére is.

Az egységcsomag tartalma:

Bemutatás határideje: szombat éjfél.
A feladat maximális pontszáma: 40 pont.

2. A NYIFFF-kód

Törjétek fel a Zsűri által szigorúan őrzött kódoló berendezés algoritmusát! Ehhez az alább részletezett igen korlátozott hozzáférésetek lesz. Az algoritmus bemenete decimális alakban megadott egész szám az 100 ≤ x ≤ 100 millió tartományban. A kimenet alfanumerikus karaktersorozat (karakterkészlet: 0,1,...,9,a,b,...,z (angol ABC)), illetve segítségképp a kódot "." (pont) zárja a képernyőn.

Minden csapat alkalmanként legfeljebb 3 számot adhat le, amelyet a Zsűri fog kódolni a berende-zésével. Kódolás után minden input-output párt nyilvánosságra hozunk a nagyteremben kifüggesztett kódtáblázatban. Tehát a többi csapat lekérdezéseit is használhatjátok a kódtöréshez; ugyanakkor a Ti lekérdezéseitek a többi csapatnak is segíthetnek!

Kódolandó számokat

adhattok le írásban.

Ha feltörtétek az algoritmust, szóban elő kell adnotok a Zsűrinek, hogy mi az algoritmus, és hogy miből és hogyan találtátok ki.

Határidő: szombat éjfél. A feladat maximális pontszáma: 16 pont + 9 pont, ha szombat reggeli előtt, + 6 pont, ha szombat reggeli és ebéd között, és + 3 pont, ha szombaton ebéd és vacsora között fejtitek meg az algoritmust (egyébként + 0 pont).

3. Szívószál

Jegyzőkönyv

Szívószálat függőlegesen folyadékba mártunk, úgy hogy az alja nem ér le az edény aljára. A szívószálban lévő folyadékoszlopban függőleges irányú oszcillációkat hozhatunk létre (pl. úgy hogy kicsit megszívjuk vagy belefújunk). Hogyan függ az oszcilláció frekvenciája a rendszer paramétereitől és az oszcilláció ampitúdójától? Hány oszcillációt végez a folyadékoszlop (azaz mekkora a jósági tényezője)? Méréseinket támasszuk alá elméleti meggondolásokkal, és mutassunk rá olyan kísérleti összefüggésekre, melyeket az elmélet jósol!

Beadási határidő: vasárnap 8:00.
A feladat maximális pontszáma: 40 pont.

4. Az intelligens Gyurma

Jegyzőkönyv

A gyurmalin igen figyelemreméltó anyag. Könnyen formázható, nyújtható – ugyanakkor rugalmas, el lehet szakítani – viszont folyik is, és mindezeket azonos hőmérsékleten mutatja. Vizsgáljuk ennek az anyagnak a mechanikai tulajdonságait. Milyen körülmények között viselkedik szilárdként, illetve folyadékként? Mekkora a viszkozitása? Milyenek a rugalmas jellemzői, illetve golyóvá gyúrva mekkora az ütközési száma? Függ-e az ütközési szám az ejtési magasságtól, és ha függ, akkor hogyan? Próbáljunk egyszerű elméleti modellben kapcsolatot teremteni a különböző mechanikai tulajdon-ságok között. Megfigyelésinkről, méréseinkről készítsünk jegyzőkönyvet. A kísérletekhez a gyurmalint a Zsűri biztosítja.

Beadási határidő: vasárnap 8:00.
A feladat maximális pontszáma: 40 pont.

5. Könyvespolc

Jegyzőkönyv

Könyvespolcon néhány (3-6) egyforma könyv van, kis dőlésszögben, egymással párhuzamosan, ferdén egymást támasztva, az utolsó könyv a polc falához támaszkodik. Mekkora erővel nyomják egymást? Legalább mekkora erővel nyomják a polc falát? Mekkora erő kell ahhoz, hogy az utolsó, polc falához támaszkodó könyvnél felül vízszintes irányban megnyomva "átbillentsük" az egészet?

Beadási határidő: szombat éjfél.
A feladat maximális pontszáma: 30 pont.

6. Láncreakció

Bemutatandó

Hozzatok létre, és mutassatok be – legalább néhány lépésen keresztül zajló, de ha lehet, minél hosszabb – láncreakciót! Teremtsetek olyan körülményeket, amikor a rendszer kritikus (azaz exponenciálisan növekszik a reakció sebessége), illetve olyat is, amikor a láncreakció szabályozott (külső paraméterekkel csökken-teni lehet a megszaladó rendszer aktivitását)!

Bemutatási határidő: szombat éjfél.
A feladat maximális pontszáma: 20 pont.

7. Biológiai óra

Bemutatandó – strand + rövid leírás

Képezzétek ki az egyik csapattagot minél pontosabb időmérésre! Az idő(t)mérő csapattag legyen képes egy adott startjeltől mérve minél pontosabban jelezni egy adott (legalább 30, legfeljebb 300 s hosszú) időtartam leteltét. Külső információ, oszcillátor, berendezés természetesen nem használható, kizárólag a „biológiai óra” – saját testének jelzései.

Szombat délután a strandon fogjuk tesztelni a biológiai órákat, melyeket már kalibrálva kell prezentálni a teszthez. Az időmérést egyszerre indítjuk, és egy tetszőleges, előre nem közölt t idő leteltével állítjuk le. Az óráknak minél jobban meg kell becsülniük az eltelt t időtartamot. A mérést többször megismételjük. Tervezzétek hibatűrőre az órákat! Néhány mérést fogunk végezni zajban is, azaz az órákat a mérés előtt különféle feladatok végeztetésével perturbáljuk, illetve az időtartam mérése során zavarjuk.

Készítsetek legfeljebb fél oldalas leírást az óráról. Írjátok le, hogy mi a működés alapja és hogy a Ti tapasztalataitok szerint milyen pontosság érhető el a módszerrel.

Bemutatás és a leírás beadási határideje: szombat délután a strandon.
A feladat maximális pontszáma: 20 pont.

8. Vakmenés

Bemutatandó – strand + jegyzőkönyv

Ha megpróbálunk vakon adott irányba tartani, akkor egy idő után eltérünk az egyenes pályától. Készítsetek egy-két oldalas jegyzőkönyvet, melyben alaposan megvizsgáljátok a problémát. Mennyi az egyenestől való eltérések átlaga és szórása, szignifikánsan különbözik-e ez az egyes csapattagokra? Milyen haladási pályát vártok hosszú idő után? Korrigálható-e ez a probléma, ha két bekötött szemű ember együtt halad úgy, hogy oldalról átfogják egymás vállát (mint amikor a részegek táncolnak), vagy ha az egyik hátulról mindkét kezével az előtte álló két vállát fogja?

Tanítsátok be egyik bekötött szemű csapattagotokat „egyenesen járni”! A strandon a Bölcs és Pártatlan Zsűri tesztelni fogja, mennyire tudtok bekötött szemmel egy adott irányba lévő objektumot megközelíteni.

Beadási határidő: szombat 19:00.
A feladat maximális pontszáma: 25 pont.

9. Felhőmagasság

Jegyzőkönyv

Dolgozzatok ki mérési eljárást, amivel néhány perc alatt meg tudjátok mérni egy, a Bölcs és Pártatlan Zsűri által kijelölt felhő magasságát! A mérésre előreláthatólag szombat délután, a szigligeti strandon kerül sor, minden csapatnak egyszerre. Készítsetek rövid leírást a mérés elvéről és menetéről, mely tartalmazza a szükséges számításokat is!

Beadási határidő: szombat 19:00.
A feladat maximális pontszáma: 30 pont.

Egymásnak kitűzött feladatok

1. Szemcsés fröccsenés

Mikor nagy magasságból a homokba ejtünk egy acélgolyót, bizonyos esetekben egy jet fellövődését tapasztalhatjuk. Rekonstruáljuk a jelenséget a rendelkezésünkre álló eszközökkel, és kísérletek illetve elméleti megfontolások alapján válaszoljuk meg a következő kérdéseket:

  1. Mik a jelenség szempontjából releváns paraméterek, és hogyan függ azoktól a kialakuló jet maximális magassága?
  2. Állítsunk elő ferde jetet! Mikor alakulhat ez ki?
  3. Mi a fizikai magyarázata a jet fellövődésének?
  4. Hol figyelhető meg ez a jelenség a természetben?

Kitűzte: Sonkás meleg
Kapja: Maxwell Démonai

2. Tökéletes feladat

Sikerült kapcsolatot létesítenünk egy olyan civilizációval, amelynek egy adott problémához tartozó zavaró fizikai jelenségek nem jelentenek problémát. Bolygójukat nevezzük Tökéletes Világnak. Tökéletes Világban nem okoz gondot az autók energiaellátása, hiszen a légellenállás ebben az esetben nincs. A repülőgépek azonban vígan repdesnek. A testek mindig tökéletesen rugalmasan vagy tökéletes rugalmatlanul ütköznek, attól függően, hogy az adott probléma szempontjából mi tekinthető ideálisnak. A Navier-Stokes egyenlet pedig lineáris...

Neves fizikusok tagadják, hogy ilyen világ létezhet. Tökéletes Világ lakói azonban nem kételkednek saját létezésükben. Egy dolog abszolút, a matematika. Ezt tanítják Tökéletes Világ minden egyetemén. Az egyik nap Tökéletes Világ tökéletes egyetemének tökéletes professzora, Professor Einpapier az alábbi rejtvényt tette fel a hallgatóság számára:

Konstruáljuk meg a tökéletes eszközt, mely a Tökéletes Világban tökéletesen működik. Az eszköz elkészítéséhez csak a kapott segédeszközök használhatóak. Próbáljuk ki eszközünket és segítségével mondjunk egy konkrét értéket az egyenlet megoldására. Földünk paraméterei azonban sajnos eltérnek a Tökéletes Világéitól. Milyen körülmények zavarják a kísérletet? Próbáljuk áthidalni a problémát az eddig épített szerkezet kisebb átalakításával a táborban található anyagok segítségével. Kísérletezzünk így is és határozzuk meg az x értékét.

Készítsetek jegyzőkönyvet az eszköz használatáról, melyben feljegyzitek a kísérletek eredményét és az elméleti levezetést. Felhasználható segédeszközök: 42 db A4-es papírlap, müzlisdoboz, zsírkréta, cellux és olló (a jegyzőkönyv készítéséhez használhattok tollat).

Kitűzte: Maxwell Démonai
Kapja: TBA...

3. Ceruza gurul a lejtőn

Modellezzünk egy nem túl nagy α hajlászögű lejtőn leguruló hatszög alapú hasáb (grafitceruza) mozgását! Az elméleti modellnél tegyük fel, hogy a ceruza végig érintkezik az asztallal, és hogy az érintkezés mindig a hasáb valamelyik élén történik. Emellett a ceruza sűrűsége közelítőleg állandónak vehető.

Egy bizonyos αmin hajlásszögűnél laposabb lejtőre az elindított ceruza biztosan megáll. Mekkora ez az αmin hajlásszög?

Egy α > αmin hajlásszögű lejtő esetén a ceruza (átlag)sebessége állandósul. Határozzuk meg ezt az állandósult sebességet a hajlásszög és a ceruza szükséges méreteinek függvényében, néhány (mondjuk 5) különböző nem túl nagy hajlásszög értéknél.

Ellenőrizzük kísérletileg az elméleti modellünket! (Szükség esetén a kitűző csapat rendelkezésére bocsát ceruzát.)

Kitűzte: TBA...
Kapja: Energia-Impulzus Négyesvektor

4. Nap vs. teamécses

Hamarosan eljön az az idő, amikor elfogy a Nap energiája. Készüljünk fel rá! Határozzuk meg, hogy hány teamécses kell ahhoz, hogy pótoljuk a Nap melegét! A Nap és a teamécsesek esetében is a sugárzó teljesítményt kell megmérni és összevetni. Lehetőleg minden adatot méréssel és annak leírásával támasszunk alá!

Kitűzte: Energia-Impulzus Négyesvektor
Kapja: Kvanteam

5. Hajszál sűrűsége

Határozzátok meg egy hajszál sűrűségét! A mérés során a legpontosabb távolságmérő, amit használhattok a tolómérő, ezt a kitűző csapat biztosítja (csavarmikrométer használata tilos). Ezen kívül, ha szükséges, a kitűző csapat biztosít megmérendő mintát és egy ismeretlen hullámhosszú lézermutatót.

Kitűzte: Kvanteam
Kapja: 978-963-279-079-4

6. Viasz az égből

Mint ismeretes, nem messze Szigligettől egy aszteroida csapódott a Balaton vízébe. A becsapódás környezeti és gazdasági hatásainak elemzése mellett egy lelkes tudósokból és horgászokból álló csoport elkezdte megvizsgálni magát a vízbeesett aszteroidát is. Vizsgálataik során egy különleges, méhviasz-szerű tömböt is találtak, melyről alapos okunk van feltételezni, hogy földönkívüli élet nyomait hordozza. A Bölcs és Pártatlan Zsűri által delegált csoport feladata lesz, hogy ezen feltételezett idegen lények táplálkozási szokásairól vonjanak le következtetéseket kísérleti úton a kitűző csapat által átadott (kétség)csomag eszköztárát felhasználva. A mintapreparálási és a mérési munkálatokhoz további (mérő)eszközök felhasználhatók azzal a megkötéssel, hogy ezek energia-ellátását is a kétségcsomagból kell biztosítani.

A vizsgálatok során ügyeljetek arra, hogy a viasztömbben sérülékeny, apró dolgok lehetnek elrejtve és felfedezőkre várva, ezért törekedjetek annak minél óvatosabb feltárására (óvakodjatok a viasztömb szétfűrészelésétől!). A feltárást követően feltehetőleg kis mennyiségű, apró szemcsés granuláris anyagokat fogtok találni. Feladatotok ezen étkezésre (is) használatos anyagok típusának beazono-sítása, továbbá a mellékelt optikai eszközök segítségével átlagos szemcseméretük illetve a jellemző szemcsealak (ha van) meghatározása.

Kétségcsomag tartalma:

Kitűzte: 978-963-279-079-4
Kapja: ΔF

7. Fényforrások spektruma

Spektrométerrel mérjétek meg minél több, a környezetükben található fényforrás spektrumát. A spektrumokat digitalizáljátok és elemezzétek számítógéppel, továbbá vesséktek össze a kapott eredményeket.

Bónusz: mérjétek meg a Hold, a Jupiter és (megfelelő szűrővel!) a Nap spektrumát.

A méréshez a kitűző csapat biztosít egy webkamerát és a webkamerához szükséges szoftvert, igény esetén laptopot, és segít beüzemelni a hardvert és a szoftvert.

Kitűzte: ΔF
Kapja: Degenerált Mátrixok

8. Ballisztika (sárgolyó)

A ballisztika tudománya, még ha hajdan kezdetleges formában is, de (érthetetlen okokból?) az emberiség egyik legkutatottabb, és legfontosabbnak tartott tudományágai közé tartozott mindig is. Egyes országokban emiatt nem csak a hadászatban játszott nagy szerepet, hanem a kultúra, a sport, valamint a helyi népszokások szintjén is megjelent, azoknak szerves részét képezte. Így volt ez a híres Balatóniában is, ahol a sárdobálás, és az ebből kifejlődött sárgolyó-hajítási sportág immár több évtizedes (egyes balatográfiai kutatók szerint több évszázados) hagyománnyal rendelkezik. Éppen emiatt Balatónia elnöke szívügyének tekinti, hogy a hazájuk csapata, ismertebb nevükön a Balatóniai Iszappakolók eredményesen tudjanak szerepelni a nemzetközi porondon is. Ezért összehívta a Balatakadémia összes fizikusát, és ehhez kérik a vállalkozók segítségét, hogy kísérletezzék ki az ideális sárgolyó paramétereit: víztartalom, méret (legalább 5 cm karakterisztikus mérettel – gömb esetén átmérő), alak. Mindezeket úgy, hogy a lehető legnagyobb kezdősebesség esetén se essen szét a golyó, és minél messzebb repüljön.

Persze a sporttechikai kutatás valójában egy fedőprojekt, ugyanis köztudottan éleződik a nemzetközi hangulat Balatónia és a diktatórikus berendezkedésű Fertő-tórszág között a fogyatkozó édesvízkészletek miatt. Ezért jött jól Balatóniának a közelgő olimpia, így a mit sem sejtő közvélemény támogatását maguk mellett tudva létrehozták a Iszapkutatás a sporttudományban fedőprojektet. Eközben az észak-balatóniai kutatóintézet algsorában javában zajlanak az iszapdúsítási kísérletek… Fertő-tórszág nukleáris fegyverarzenálja jóval fejlettebb a demokratikus balatóniainál, s ez nagy fenyegetést jelent az ország számára. Segítsünk a kutatóknak! A feladat kiegészítéseként tehát az ideális golyó kikísérletezéséhez építsünk egy hajítógépet, mely a vizsgálódásokhoz biztosítani tudja az állandó kezdeti feltételeket, valamint legalább 5 méteres hatótávval 1 deciméteres pontossággal tüzel, és alkalomadtán alkalmas a zsűri közt megbúvó fertőországi kém hatástalanítására. A kém ismertetőjegyei: nagy haj, nagy szakáll, nagy pocak, rajta póló medvével, malaccal, lufival vagy csontvázzal. Figyelem! Az első két információ nem feltétlen megbízható forrásból származik, ügynökök jelentése alapján tudjuk ugyanis, hogy néha változtat a célszemély külsején.

Kitűzte: Degenerált Mátrixok
Kapja: VekTroll

9. Testhossz

Az az álmod, hogy magasabb légy? Ez minden nap teljesül. Bizonyított tény, hogy alvás után magasabbak vagyunk, mint a nap végén. Mérjétek ki minél pontosabban ezt a differenciát és próbáljátok meghatározni a magasság-idő függést. Vajon hogy függ a gravitációs erő és a test hossz-tengelye által bezárt szögtől? Adjatok a jelenségre egy magyarázatot és határozzátok meg milyen egyéb tényezőtől függhet.

Kitűzte: VekTroll
Kapja: Sonkás meleg

10. Volta-oszlop

Modellezzük a Volta-oszlopot pénzérmék (letisztított 10 és 20 Ft-os érmék) segítségével, melyek közé ecettel átitatott szalvétakarikákat helyezünk. Hogyan függ a Volta-oszlop feszültsége a beépített pénzérmék számától? Próbáljunk rá fizikai modellt felállítani! Milyen maximális feszültségű Volta-oszlopot tudtatok előállítani? Hogyan függ a rendszer feszültsége a használt sav töménységétől?

A feladat megoldásához a Bölcs és Pártatlan Zsűri 15%-os ecetsavat és egy digitális multimétert biztosít.

Kitűzte: Kvarkangyalok 2.0 helyett a B. & P. Zs.
Kapja: Ωlásveszély!

11. Pénzérmék térkitöltése

A véletlenszerűen összedobált pénzérmék térfogata hányszor nagyobb a lehetséges minimum térfogatnál? Hogy függ ez a pénzérmék számától? Mennyivel csökkenhet a térfogat, ha az érméket tartalmazó zacskót rázogatjuk egy ideig? Adjunk elméleti becslést is és ellenőrizzük helyességét!

Kitűzte: Ωlásveszély! helyett a B. & P. Zs.
Kapja: Káposztás Kockák

12. Vízcsepp az üveglapon

Vizsgáljátok a sima felületen (pl. üvegen, műanyagon) legördülő vízcsppek mozgását. Hogyan függ a cseppek átlagos sebessége a felület függőlegessel bezárt szögétől, illetve a cseppek méretétől? Van-e maximális hossza annak az útnak, amit a vízcsepp a lapon megtehet? Próbáljátok ki száraz és párás vagy vizes lapokkal is!

Kitűzte: Kvarkangyalok 2.0 helyett a B. & P. Zs.
Kapja: Atomcsibék

13. Kóczán-törvény

A múlt század egyik fontos felismerése volt "Kóczán első törvénye", mely szerint minden üresnek látszó üvegben van még legalább egy csepp. A névadó elsősorban etanol-oldatokra dolgozta ki és kamatoztatta gyakorlatban a fenti szabályszerűség adta lehetőséget. Vizsgáljuk meg kísérletileg és elméletileg is hogy milyen feltételekkel teljesül a törvény! Mérjük meg konkrétan is legalább egy releváns példára (pl. sör) hogy az üvegben maradó teljes folyadékmennyiség függvényében mennyi idő kell egy csepp kicsöppenéséhez hosszú ideig fejjel lefelé fordított helyzetben! Adjunk elméleti jóslatot is és vessük össze ezt a mérési adatokkal! Hány alkalommal lehet alkalmazni a törvényt a gyakorlatban, azaz hova vezet, ha egy adott buliban túl sokan ismerik ezt a szabályszerűséget?

Kitűzte: Atomcsibék helyett a B. & P. Zs.
Kapja: Kvarkangyalok 2.0

Eredmények

1. TBA... 380 pont
Gubicza Ágnes, Konczer József, Ujfalusi László, Vida György József, Werner Miklós Antal
2.. Sonkás meleg 352 pont
Bozóki Tamás, Dálya Gergely, Galgóczi Gábor, Kapás Kornél, Németh Dániel
3. Maxwell Démonai 306 pont
Bágyoni Attila, Könye Viktor, Solymos Adrián, Stark Ildikó, Vona István
4. 978-963-279-079-4 297 pont
Buzás Attila, Janosov Milán, Kaposvári István, Kórádi Zoltán
5. Kvanteam 274 pont
Batki Bálint, Fejes Máté, Jéhn Zoltán, Palotás Julianna, Rákos Olivér
6. VekTroll 271 pont
Hegedűs Dávid, Máté Mihály, Rozgonyi Kristóf, Szilágyi Gergő, Wirnhardt Bálint
7. Ωlásveszély! 262 pont
András Gergely, Gulyás Máté, Ozsváth Bálint, Soós Bettina, Urbán Tamás
8. Energia-Impulzus Négyesvektor 247 pont
Bíró Gábor, Kálmán Dávid, Maróti János, Milánkovich Dorottya
9. Kvarkangyalok 2.0 216 pont
Almády Balázs, Enyingi Vera Atala, Horváth Balázs, Kátai András, Nagy Károly
10. Káposztás Kockák 174 pont
Fodor Bálint, Godó Bence, Németh Levente
11. Atomcsibék 163 pont
Bodó Kinga Sára, Czégel Dániel, Máthé Gergely, Ribli Dezső
12. Degenerált Mátrixok 153 pont
Kerekes Dávid, Major Péter, Szegedi Domonkos, Szikszai Lőrinc
13. ΔF 138 pont
Bán Marcell, Baranyi Marcell, Békefi Balázs, Pintér Ádám, Werner Bence Tamás

Részletes eredmények >>>

Díjak
1. díj: 40.000 Ft
2. díj: 30.000 Ft
3. díj: 20.000 Ft
Zsűri
Balogh László, Dávid Gyula, Lajkó Miklós, Szécsényi Gábor, Varga József
Szervezők (MAFIHE)
Enyingi Vera Atala, Lájer Márton
Szurkolók
Dologh Levente, Kasza Kristóf, Verebélyi Erika