NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '12

Fényképek

Felhívás

A 20. NYIFFF ideje és helye:

Időpont: 2012. április 27-május 1.
(péntek - kedd)
Helyszín: Szigliget, Szentes város ifjúsági üdülője (Külsőhegyi út)

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek.
(Ha nincs csapatod, ld. lentebb a Magányos Harcosok Klubját.)

Jelentkezés

Jelentkezési határidő: 2012. április 22. éjfél

Jelentkezni kizárólag itt, a megfelelő űrlap kitöltésével lehetséges:

Résztvételi díj

A részvételi díj versenyzőknek 8.000 Ft/fő, szurkolóknak 10.000 Ft/fő. Még tárgyalunk szponzorokkal, ezért lehetséges a résztvételi díj további csökkentése, de nem garantált.

A jelentkezés az űrlap elküldése és a részvételi díj befizetése után a Zsűri visszaigazolásával (e-mail) válik véglegessé. Befizetett részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni.

Díjazás

A fizikus közösség legmagasabb erkölcsi elismerése, továbbá jelentős összegű pénzjutalom.

Magányos Harcosok Klubja

Ha szeretnél eljönni, de nincs csapatod, jelentkezz a fenti magányos harcos űrlap kitöltésével! Beszervezünk egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

Szurkolók

Természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni.

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff@ludens.elte.hu

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

a Bölcs és Pártatlan Zsűri

Előfeladatok

A 2. feladat szövegét a versenyzők kérdéseire válaszul pontosítottuk! Részletek ld. a feladat szövege alatt.

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2012. április 20-án, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot -- ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, esetleg korábban már előfordult feladatot a zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

2. MOSZAT

Mindannyian büszkék vagyunk a 10 cm x 10 cm x 10 cm méretű, 1 kg-os első magyar műholdra. Az ember nem is gondolná, mi minden beleférhet egy ekkora szerkezetbe! Ennek a küldetésnek a nyifffesített változatát kell végrehajtanotok.

A feladat egy MOSZAT és a hozzá tartozó vevőberendezés megépítése és sikeres működtetése. A MOSZAT-nak a Balatonból kell a saját helyzetéről és környezetéről adatokat gyűjtenie és továbbítania. Kötelezően mérendő adat a mérőpont mélysége a vízfelszíntől mérve és a vízhőmérséklet. Plusz pont jár további mennyiségek méréséért és továbbításáért. (Pl.: vízmélység, pH-érték, vezetőképesség, radioaktivitás, stb.) A MOSZAT energiaforrása egy darab standard teamécses.

Mivel a Szigligetre közlekedő járművön szűkös a hely, a MOSZAT mérete legfeljebb 10 cm x 10 cm x 10 cm és a tömege legfeljebb 1 kg lehet. A MOSZAT-okat a pénteki vacsora után kell leadnotok a Zsűrinek. A Zsűri ellenőrzi a méret- és tömegkorlátot, majd biztonságos helyen tárolja a szerkezeteket a küldetésig. Mellékeljétek a MOSZAT dokumentációját, amelyben röviden összefoglaljátok a berendezés működési elvét, a mért mennyiségeket, valamint az adattovábbítás illetve kiolvasás folyamatát.

A vevőberendezés energiaforrása tetszőleges, viszont ez passzív eszköz, olyan értelemben, hogy csak veszi, és dekódolja a MOSZAT üzeneteit, viszont sem információt, sem energiát, sem anyagot nem küld a MOSZAT-nak. A küldetés során a vevőberendezés a csapattal együtt a partvonaltól legfeljebb 2 m távolságra terjedhet ki.

A küldetés a szigligeti strandon lesz. A megérkezés után a csapatnak összesen 30 perce van, hogy felkészítse a MOSZAT-ot a küldetésre. Ekkor már csak szerelés és beállítás végezhető, új anyag nem kerülhet a szerkezetbe, de a mérete és alakja már tetszőlegesen megváltoztatható. (A strand levegőjét és a Balaton vizét nem tekintjük a MOSZAT részének, akkor sem, ha az a szerkezeten belül helyezkedik el.)

A szerelés után következik a küldetés. A Zsűri néhány tagja és a csapat által delegált fedélzeti mérnök a küldetésre felkészített MOSZAT-tat a küldetés helyére utazik. A szerkezet egy, a csapat által kijelölt erre a célra kialakított pontját - mérőpontját - a Bölcs és Pártatlan Zsűri egy súly--kötél--karabíner--kötél--bója szerelék karabíneréhez kapcsolja. karabíner, némi kötél és egy nehezék segítségével rögzíti a víz felszíne alatt. (A karabínert legfeljebb 1 kg * g erővel szabad terhelni akármelyik irányban.) Minden mérendő mennyiség esetén a mérőpontban levő értékére vagyunk kíváncsiak. A mérőpont  maximum 2 méteres vízmélységben, és a parttól legfeljebb 50 méter távolságban lesz. Ezután a csapat fedélzeti mérnöke a teamécses meggyújtásával bekapcsolja a MOSZAT-ot és a rögzítőszerelékkel együtt vízbe bocsátja. (Ezen műveletek sorrendje tetszőleges és annyi idő áll rendelkezésre, amennyi megmaradt az összesen 30 perces szerelési időből.) A küldetés időtartama 15 perc (a bekapcsolástól mérve). A bekapcsolás után a MOSZAT nem vezérelhető; és a 15 perc alatt végre kell hajtani a méréseket, az adattovábbítást és a dekódolást. Az eredményeket tartalmazó mérési jegyzőkönyvet rögtön a küldetés után át kell adni a Zsűrinek.

A küldetés során semmilyen tárgy vagy anyag nem kerülhet a Balatonba. Ellenőrzésképp a Zsűri a kivétel után megméri a MOSZAT-ok tömegét. (A MOSZAT kiemelése a fedélzeti mérnök feladata.)

Pontosítások (2012.04.20.)

  1. "Standard teamécses" alatt egy közönséges, kereskedelmi forgalomban kapható teamécsest értünk, melyet közönséges körülmények között üzemeltetünk. Ennek az energiáját kell kihasználni, ekkor lesznek egyenlőek az esélyek. Azaz: sem a mécsest, sem a levegőt nem szabad fizikailag, vegyileg vagy már eljájással preparálni, felturbózni.
  2. A MOSZAT-ot lehetőség szerint úgy kell megépíteni, hogy egyetlen bekapcsolás (mécses meggyújtása) után minden további beavatkozás nélkül üzemeljen legalább 15 percig. Ha a mostoha körülmények eloltanák a mécsest, a fedélzeti mérnök újra meggyújthatja azt, azonban a 15 perc küldetési idő nem indul újra és az újragyújtás rontani fog a pontszámon. (Természetesen az újragyújtáson kívül semmi más manipuláció nem végezhető.) A Zsűri fenntartja a jogot, hogy a pontlevonást a körülmények és a többi csapat teljesítményének figyelembevételével utólag állapítsa meg.

3. MÉRÉSI ELŐFELADAT + POSZTER

Mérjétek meg a Föld sugarát! Végezzetek méréseket a verseny előtt a lakóhelyetek környékén és a verseny időtartama alatt Szigligeten is. A mérések alapján számítsátok ki a Föld sugarát. Semmilyen adatot (pl. csillagászati adatok, geológiai adatok, térképek, és ezekből származtatott adatok) nem tehettek fel ismertnek, mindent nektek kell megmérni. Kivétel az univerzális fizikai állandók, ezek értékét felhasználhatjátok. A mérési módszert, a mérési adatokat és a kapott eredményt prezentáljátok egy legfeljebb 1 m2 méretű poszteren, melyet a vasárnapi vacsora után kell kiragasztanotok a nagyteremben.

4. INFORMATIKAI ELŐFELADAT

Töltsétek le az Audacity nevű hangrögzítő és -elemző szoftvert, (http://audacity.sourceforge.net) telepítsétek a számítógépetekre és ismerkedjetek meg a használatával. Szigligeten fogtok olyan feladatot kapni, amit ennek a segítségével kell elvégezni. Értelemszerűen a csapat hozza le a versenyre a számítógépet a feltelepített Audacity-vel, egy mikrofonnal és két hangszóróval. (A számítógép beépített mikrofonja nem jó; annyi kábele legyen a mikrofonnak és a hangszóróknak, hogy legalább 2 m távolság lehessen bármely két eszköz között.)

Helyi kísérleti feladatok - első adag

A bemutatandó feladatok bemutatása azt jelenti, hogy a zsűri legalább két tagját odahívjátok a kísérlet helyszínére, és jelenlétükben végzitek el a kísérletet, mérést. Ez persze nem pótolja az egyes feladatoknál megkövetelt jegyzőkönyv elkészítését és beadását!

1.Emberi véletlenszám generátor

Mennyire jó véletlen számsorozatot tudtok mondani fejből? Vizsgáljátok minél többféle statisztikai tulajdonságát az általatok megadott számsoroknak! Hasonlítsátok össze eredményeiteket független véletlen számok sorozatánál vártakkal, mely paraméterek a legárulkodóbbak? Milyen trükkökkel lehetne javítani az emberi véletlenszám-generálást? Megfigyeléseitekről készítsetek jegyzőkönyvet!

Beadási határidő: vasárnap 7:30
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

2. Szöszmechanika: cikkírás

Tanulmányozzátok a szélben szálló nyárfaszöszök individuális mozgását, illetve a szélben szálló nyárfaszöszfelhő kollektív mozgását! Mérjetek meg minél több jellemző paramétert. Egyáltalán mi a szösz? Kutatásaitokat magyar nyelvű tudományos cikkben foglaljátok össze.
Egy cikk szükséges elemei: cím, szerzők, absztrakt, törzsszöveg + ábrák, összefoglalás. A cikkben a tanulmány során alkalmazott módszert, a kapott eredményeket (nem az adatokat!) és a következtetéseket írjátok le tömören és érthetően. Terjedelem: 2-4 gépelt vagy 3-6 kézzel írt (gyöngybetűvel!) oldal.

Beadási határidő: vasárnap 7:30
A feladat maximális pontszáma: 40 pont

3. Szilikongolyó

Vizsgáljátok meg a Zsűritől kapott szilikongolyók minél több anyagi paraméterét! (Pl. mechanikai, optikai, elektromos tulajdonságok.) Hogyan változnak a golyók tulajdonságai, ha megszívják magukat vízzel? Állítsatok fel olyan modellt a golyó anyagszerkezetére vonatkozóan, amely összhangban van a méréseitek eredményével! Találjatok ki hasznos gyakorlati felhasználási területeket! Méréseitekről, eredményeitekről készítsetek jegyzőkönyvet.

Beadási határidő: vasárnap 19:00 óra
A feladat maximális pontszáma: 40 pont

4. Víztorony

Építsetek a kiadott egységcsomagból egy minél magasabb víztornyot, amelyben a belső vízoszlop a lehető legmagasabb. A torony csak a talajjal érintkezhet egy standard ív csomagolópapíron keresztül. A tárolt víznek továbbá leereszthetőnek kell lennie. A zsűri méri a feltöltött állapotbeli víz magasságát, majd a leeresztés utáni vízmagasságot, és a kettő különbsége alapján pontoz. A leeresztésre a csapatnak 5 perc áll rendelkezésére.

Bemutatási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

5. Repedéshálózat

Jellemezzétek a kiszáradó talaj felszínén létrejövő repedéshálózatokat! Tanulmányozzátok a kialakuló kis szigetek méretét és formáját, a repedések méretét. Hogyan függenek ezek a kiszáradás mértékétől és körülményeitől vagy egyéb paraméterektől? Tapasztalataitokról készítsetek jegyzőkönyvet!

Beadási határidő: vasárnap 19:00
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

6. Lehetetlen

Talán már ismeritek az alábbi lehetetlen ábrákat.

Vagy mégsem olyan lehetetlenek? A harmadik kép egy valóban létező objektumról készült. Próbáljátok reprodukálni a látottakat (nem feltétlenül dobókockákból, bármilyen anyagot felhasználhattok). Az elkészült objektumot mutassátok be a zsűrinek.

Bemutatási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 20 pont

7. Növénytakaró

Itt a tavasz, lombosodnak a fák, sarjad a fű a réten. De mennyi? Nevezzük felülethatékonyságnak az egységnyi termőterületen található élő növényzet teljes felületét. Dolgozzatok ki mérési eljárást, és mérjétek is meg a következő növénytársulások felülethatékonyságát: a tábori focipálya gyepe, a szigligeti strandnál található nádas és a Badacsony erdeje. (A növényeknek csak a föld- ill. vízfelszín feletti részét kell számításba venni.) Adjatok becslést arra, hogy maximálisan mekkora felülethatékonyság érhető el Szigliget éghajlatán! Készítsetek jegyzőkönyvet, mely tartalmazza a mérési módszert, és a kapott eredményeket!
A feladat megoldása során ne tegyetek kárt a növényzetben!

Beadási határidő: vasárnap 19:00
A feladat maximális pontszáma: 40 pont

8. Részvénykereskedési verseny

Minden csapat küld egy tradert (kereskedőt) és egy vagy két quantot (pénzügyi elemzőt). A versenyben részvényekkel kell kereskedni. A csapatoknak profit-maximálási strategiákat kell kidolgozni, es a részvényárfolyamok időbeli változását kiértékelve ki kell találniuk a titkos részvény-dinamikát. A verseny három egyórás kereskedési fordulóból fog állni, és a végén a csapatoknak le kell adni egy 2 oldalas dolgozatot a tapasztalataikról.
Részvénykereskedési fordulók: szombat 20:30 - 22:00, vasárnap 20:00 - 21:00, hétfő 9:00 - 10:00

A dolgozat beadási határ ideje: hétfő 12:00
A feladat maximális pontszáma: 50 pont
(Pontozás: 3 session profitjai: 10% + 20% + 40%, dolgozat: 30%.)

Strandfeladatok

1. Vaktaps

A csapat egyik tagjának (versenyző) sorrendben a lenti műveleteket kell végrehajtania bekötött szemmel. A csapat két másik tagja (segítők) közben tapsolással irányíthatja a versenyzőt – semmilyen más hang és jel nem adható ki. A két segítő egymással kommunikálhat, amennyiben ez nem jár hanggal (a tapsokon kívül). (Nem megengedett kommunikáció azonnali 0 pontot von maga után.) A feladatok különböző helyeken vannak, így a bekötött szemű csapattag navigálása is a segítők feladata. A feladatok és azok sorrendje is előre ismert, erre kell optimalizálni a kommunikációs protokollt. A cél az, hogy a műveleteket minél rövidebb idő alatt hajtsátok végre.

Feladatok:

  1. a lila kupakos flakon kiválasztása
  2. növekvő számsörrendbe rendezés
  3. a terepen elhelyezett üres és teli palack megcserélése
  4. a letűzött zászlóra írt véletlen szám bemodása
  5. a duda megfújása

A duda egy 10 m oldalú négyzet középpontjában van, a többi tárgyat pedig a négyzet csúcspontjaiba helyezzük véletlenszerűen.

A végrehajtás menete:
A Zsűri beköti a versenyző szemét, majd véletlenszerűen elhelyezi a tereptárgyakat a négyzet csúcsaiba. Ekkor a segítők szemrevételezhetik a pályát, majd elhelyezkednek az általuk kiválasztott helyre, melyről aztán nem mozdulhatnak el. Ezután a versenyző beáll a négyzet középpontjába, majd a dudaszóval kezdetét veszi a verseny. A feladatokat a fent megadott sorrendben kell végrehajtani.

A Zsűri a végrehajtás idejét, az elvégzés pontosságát, és a kommunikáció ötletességét pontozza. A feladat pontozása bármikor kérhető a Zsűritől a hazaindulás, azaz 18 óra előtt.
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

2. A Balaton kimerése

A feladatotok, hogy 3 perc alatt minél több Balaton-vizet juttasattok a parton lévő üres PET-palackba. A PET-palackot a Zsűri a partvonaltól 2 méterre helyezi el. A művelet alatt az összes csapattagnak a vízben kell lennie. A művelet előtt homok és víz felhasználásával építhettetek olyan eszközt, illetve átrendezhetitek a partot úgy, hogy ezzel elősegíthessétek a palack töltődését.
A feladatot a töltés gyorsasága, a palackba került víz mennyisége és a konstrukció ötletessége alapján pontozzuk.
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

3. Teherhajó

6 db teamécses és 2 doboz gyufa felhasználásával építsetek minél nagyobb teherbírású teherhajót. A teherhajót száraz homok rászórásával kell terhelni, amelyet száraz állapotban kell megtartani. Az a cél, hogy minél nagyobb legyen a hajó teherbírása, azaz minél több rakománnyal legyen képes úszni.
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

Kirándulásfeladatok

A kirándulásfeladatokról egy-egy tömör jegyzőkönyvet kell írnotok, és 21 óráig, az egymásnak feladott feladatok konferenciájáig leadnotok.

1. Erdőtől a fát

Vajon milyen messze mehetünk egymástól az erdőben, hogy még lássuk egymást? Mérjétek meg a badacsonyi fennsík erdejében, hogy a kör sugarának függvényében a körív hányad részét látja a megfigyelő a fáktól! A mérési módszert és az eredményt egy tömör jegyzőkönyvben írjátok le.
A feladat maximális pontszáma: 25 pont

2. Milyen nehéz az élet?

A kirándulás során tett megfigyeléseitek alapján becsüljétek meg a Badacsonyon élő biomassza tömegét! A becslés indoklását és az eredményt egy tömör jegyzőkönyvben írjátok le.
A feladat maximális pontszáma: 25 pont

Helyi kísérleti feladatok - hétfői feladatcsokor

1. Hangoskodás

Ehhez a feladathoz használjátok az Audacity hanggeneráló és elemzőprogramot, saját számítógépeteket és a magatokkal hozott hangszórókat és mikrofont. Az eredményeket próbáljátok meg összehasonlítani a vonatkozó elmélet jóslataival. Minden csapat egy részfeladatot kap az alábbiak közül.

Hétfőn este a Hangversenyen tartsatok 15 perces előadást a kísérletről és a tapasztalatokról, mutassátok be élőben a kísérletet. A feladat maximális pontszáma: 42 pont

Vizsgáljuk meg a Doppler-effektus jelenségét: a programmal létrehozott monokromatikus hang terében mozgassátok állandó sebességgel a mikrofont illetve álló mikrofon mellett mozgassátok a hangszórót. A spektrumanalizátor segítségével mérjétek meg az észlelt hang frekvenciáját és ebből számítsátok ki a mozgás sebességét! Ismételjétek meg a mérést különböző esetekben, úgy hogy a hangterjedés és a mozgás iránya különböző szögeket zárjon be.
Kapja: 1,21GW?!?

Vizsgáljátok meg a henger körüli hangdiffrakció jelenségét! Készítsetek általatok választott anyagból egy hengert és válasszátok meg a megfelelő hangfrekvenciát. Helyezzétek el a hengert a hangszóró sugárzási terében és a mikrofonnal térképezzétek fel a hang intenzitásának eloszlását a henger tengelyére merőleges síkban.
Kapja: N33D 4 G33K

Készítsetek hangprizmát! Megfelelő, általatok választott anyagból készítsetek kb. 30 fokos szögű prizmát és bocsássátok át rajta különböző szögek alatt a hanggenerátor által létrehozott monokromatikus hangokat. A prizma túloldalán vizsgáljátok meg a hang intenzitását különböző terjedési irányokban. Számítsátok ki a prizma anyagának törésmutatóját. Ismételjétek meg a kísérletet különböző frekvenciájú hangokkal, majd készítsetek „hangkeveréket” és vizsgáljátok meg, hogy a prizma hogyan bontja szét összetevőire a keveréket.
Kapja: µ~ Ürgerezonátor

Megfelelően választott visszaverő felületek segítségével hozzatok létre hang-állóhullámokat. A mikrofonnal térképezzétek fel a visszaverő felületek közötti tartományban a hang intenzitáseloszlását. Ismételjétek meg a kísérletet a felületek távolságát és a hang frekvenciáját változtatva!
Kapja: The GBT

Készítsetek általatok választott anyagból hangdiffrakciós rácsot. Bocsássatok merőleges irányból monokromatikus hangot a rácsra. A rács túloldalán vizsgáljátok meg a hang intenzitását különböző terjedési irányokban. Ismételjétek meg a kísérletet különböző frekvenciájú hangokkal, majd készítsetek „hangkeveréket” és vizsgáljátok meg, hogy a rács hogyan bontja szét összetevőire a keveréket.
Kapja: 978-963-279-079-4

2. Bírálat

Minden csapat megkapja a Szöszmechanika kiadványt, azaz minden csapat szöszmötölős cikkét. Egy, a Zsűri által kiválasztott másik csapat cikkét kell elbírálnotok.
A bírálat térjen ki a cikk erősségeire és gyengeségeire is. Terjedelem: max. 1 gépelt vagy max. 2 kézzel írt (gyöngybetűvel!) oldal.

Az opponensi vélemény beadási határideje: kedd 8:00
A feladat maximális pontszáma: 20 pont

3. Forró jég

A kapott kézmelegítő tasakban túltelített Na-acetát oldat található, melynek a kristályosodását a benne lévő fémlap átpattintásával lehet beindítani. Az oldat fagyása exoterm folyamat, jelentős hő termelődik közben. Forró vízbe téve a párna anyaga ismét folyadékállapotba kerül. Mérjétek meg a kristályosodás és az olvadás hőtani tulajdonságait (olvadáspont, fagyáshő, hőteljesítmény stb.), valamint tanulmányozzátok a kristályosodás dinamikáját. A párnákat ne szakítsátok el!

Beadási határidő: kedd 8:00
A feladat maximális pontszáma: 40 pont

4. Lengéscsillapítás

Építsetek olyan szerkezetet, amely meggátolja egy standard műanyagpohárban levő víz kilöttyenését miközben azt a Bölcs és Pártatlan Zsűri meghintáztatja a tábor területén található hintán.
A poharat a hinta 1 méteres oldalirányú kitérített helyzetében színültig töltjük vízzel, és magára hagyjuk. A zsűri mérni fogja a lengés megállása után a pohárban maradó víz mennyiségét. A lengés elindítása után emberi beavatkozás már nem megengedett. A poharat lefedni, vagy bármilyen magasító peremmel ellátni, a hintát kikötni vagy lengésében bárhogyan akadályozni tilos! A szerkezetnek gyorsan, 1 percen belül, hintára fel- és leszerelhetőnek kell lennie. A kísérletezés és tervezés során legyetek tekintettel a többi csapat és a táborban mozgó kisgyerekek „hintaidőigényére” is!
A Zsűri a kilötyögéstől megóvott víz mennyisége és a konstrukció ötletessége alapján pontoz.

A lengéscsillapító szerkezetet a hétfői vacsora előtt mutassátok be a Zsűrinek!
A feladat maximális pontszáma: 40 pont

5. Legjobb feladatok konferenciája

Minden csapat prezentál egy feladatmegoldást. Ebben a versenyszámban az előadás minőségét és nem a tartalmát pontozza a Zsűri.

Best of konferencia: kedd 9:00 – 11:00
A feladat maximális pontszáma: 10 pont

Egymásnak kitűzött feladatok

Luftballon pV karakterisztika

Mérjétek meg, hogy egy szabvány – a kitűző csapat által biztosított – lufi belső nyomása hogyan függ a lufi térfogatától. Végezzétek el a mérést többször, feljegyezve, hogy hányadszorra van felfújva az adott lufi. Ábrázoljátok ezeket a karakterisztikákat diagramon, és értelmezzétek azokat. A mérés második részében határozzátok meg a különböző mért karakterisztikákon a lufi felfújása közben végzett munkát, vizsgáljátok hogyan függ ez az érték a felfújások számától. Megfigyeléseitekre adjatok magyarázatot.
Elméleti bónuszkérdés gyanánt határozzátok meg a felfújt és leengedett lufi entrópiájának különbségét, valamint – állandó hőmérsékleten vett – kompressziómodulusát a térfogat függvényében!

Kitűzte: µ~ Ürgerezonátor
Kapja: N33D 4 G33K

Forgó folyadék

Közismert, hogy állandó szögsebességgel forgatott edénybe helyezett folyadék felülete forgási paraboloid. A kísérleti feladat során ismeretlen szögsebességgel forgatott edénybe helyezett folyadék, mint paraboloid mért fókuszpontja alapján becsüljük meg a forgás szögsebességét, majd vessük össze azt a 'gyalogos' módon (periódusidő alapján) mért szögsebességgel.
A méréshez a kitűző csapat rendelkezésre bocsát egy állványt, melybe be van építve egy ablaktörlőmotor. Az eszközt egy egyszerű kétállású kapcsolóval lehet ki-be kapcsolni, ekkor az ismeretlen sebességű forgás megindul. Töltőberendezést is kap a mérő csapat. A forgástengelyre erősítve található egy fémhenger (konzervdoboz). Az eszköz pontosabb bemutatása személyesen történik, magával a szerkezettel illusztrálva.
A forgatott folyadék olvadt viasz lesz. Ehhez az 'egységcsomag' tartalmazni fog kellő mennyiségű (de nem elpazarolandó) viaszt. A viaszolvadékot addig kell forgatni, amíg az meg nem szilárdul, ekkor megkapjuk a forgó folyadék már időben állandó 'pillanatképét', mely mint térgörbe vizsgálható (fókusz mérése).
Feladatotok a befagyott forgási paraboloid fókuszának meghatározása, minél többféle módon. Hasonlítsátok össze a különböző módszerekből adódó szögsebesség-értékeket is!

Kitűzte: 978-963-279-079-4
Kapja: : µ~ Ürgerezonátor

Sebességösszeadás

Mint mindenki tudja, a fizika nap mint nap visszaköszön a való életben. Ha például 200000km/s sebességgel haladó vonaton ülünk és szembe velünk elhalad egy másik vonat, ami 250000km/s sebességgel halad, égető szükségünk lehet arra, hogy kiszámoljuk a két vonat egymáshoz képesti relatív sebességét! Ezért azt a feladványt kapjátok, hogy legyetek képesek pillanatok alatt (!!!) relativisztikusan sebességeket összegezni 270000km/s nagyságig bezárólag. Természetesen a való életben nem támaszkodhattok mindig a technikára, ezért nem használhattok semmilyen elektronikus eszközt. Módszereteket az egymásnak kitűzött feladatok konferenciáján mérhetitek össze a kitűző csapatéval egy mindent eldöntő sebességösszeadó versenyben.

Kitűzte: The GBT
Kapja: 1,21GW?!?

Motorcsónak

Építsetek egy "motorcsónakot", melynek egy standard teamécses az energiaforrása! A csónak legyen mindaddig üzemképes (azaz haladjon), amíg a mécses ég. Mérjétek meg a konstrukció hatásfokát. Adjatok becslést, hogy az általatok kitalált elven működő csónaknak mi az elvi maximális hatásfoka!

Kitűző csapat: N33D 4 G33K
Kapja: The GBT

Tojásfőzés

Vizsgáljátok a tojásfőzés termodinamikáját! Hogyan változnak a tojás hőtani tulajdonságai, ha megfőzzük? Hogyan fő meg a tojás, függnek az átalakulás paraméterei a főzés folyamatától? Mérjétek meg a tojás megfőzéséhez szükséges átalakulási hőt!

Kitűző csapat: BPZs
Kapja: 978-963-279-079-4

Eredmények

1. 978-963-279-079-4 531 pont
Bántó Balázs, Gilyén András, Janosov Milán, Kaposvári István, Kórádi Zoltán
1. 1,21GW?!? 530 pont
Gubicza Ágnes, Gyurkó István, Lucsányi Dávid, Stippinger Marcell, Vida György
3. µ~ Ürgerezonátor 515 pont
Béni Kornél, Gulyás Máté, Lájer Márton, Milánkovich Dorottya, Werner Bence
4. The GBT 337 pont
Dologh Levente, Ribli Dezső, Szikszai Lőrinc, Borszéki György
5. N33D 4 G33K 268 pont
Balog Dániel, Bán Marcell, Békefi Balázs, Küszter Melinda

Részletes eredmények >>>

Díjak
1. díj: 40.000 - 40.000 Ft
3. díj: 20.000 Ft
Zsűri
Balogh László, Dávid Gyula, Lajkó Miklós, Szécsényi István, Varga József
Szervezők (MAFIHE)
Enyingi Vera Atala, Horváth Balázs