NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '11

Fényképek

Felhívás

A 19. NYIFFF ideje és helye:

Időpont: 2011. május 6-8.
(péntek - vasárnap)
Helyszín: Szigliget, Szentes város ifjúsági üdülője (Külsőhegyi út)

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek.
(Ha nincs csapatod, ld. lentebb a Magányos Harcosok Klubját.)

Jelentkezés

Jelentkezési határidő: 2011. április 30.

Jelentkezni kizárólag itt, a megfelelő űrlap kitöltésével lehetséges:

Résztvételi díj

A részvételi díj versenyzők részére 5500 Ft/fő.

ELŐJELENTKEZÉS: ha április 18-ig a csapat hiánytalanul jelentkezik, akkor a részvételi díj mindössze

4000 Ft/fő!

A jelentkezés az űrlap elküldése és a részvételi díj befizetése után a Zsűri visszaigazolásával (e-mail) válik véglegessé. Befizetett részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Az előjelentkezési határidő utáni módosítás esetén a módosított csapattag(ok)nak a teljes részvételi díjat kell fizetni.

Díjazás

A fizikus közösség legmagasabb erkölcsi elismerése, továbbá jelentős összegű pénzjutalom.

Magányos Harcosok Klubja

Ha szeretnél eljönni, de nincs csapatod, jelentkezz a fenti magányos harcos űrlap kitöltésével! Beszervezünk egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

Szurkolók

Természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni. Részvételi díj szurkolók számára: 6000 Ft/fő.

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff@ludens.elte.hu

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

a Bölcs és Pártatlan Zsűri

Előfeladatok

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2011. április 30-án, szombat éjfélig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot -- ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, esetleg korábban már előfordult feladatot a zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

2. Szimfonikus gyertya

Építsetek hangszert vagy zenegépet, melyet egy standard teamécses energiája szólaltat meg!

A hangszer vagy zenegép legyen képes legalább egy oktávnyi temperált vagy harmonikus skála megszólaltatására az emberi hallásnak megfelelő frekvencia- és hangerőtartományban. Lehessen egyszerű ritmusképleteket lejátszani: negyed és nyolcad hosszúságú hangok vagy szünetek. A szerkezetnek elég strapabírónak kell lennie ahhoz hogy legalább 8 darab 4/4-es ütem lejátszható legyen. A szerkezet sebessége legyen olyan, hogy percenként legalább 40 és legfeljebb 208 negyed hosszúságú hangot játsszon le / játszhassunk le rajta. (A sebességet változtatni nem kell tudni, csak legyen ebben az intervallumban.)

A hangszer / zenegép elektronikus alkatrészt nem tartalmazhat. Kizárólag a standard teamécses energiája használható fel a hang keltésére. A játék közben a hangszer / zenegép vezérelhető, de vele energia nem közölhető. (Azt hogy mi számít energiaközlésnek, és mi számít "csak vezérlésnek" a B&P Zsűri a korábbi évek hasonló feladatai során is jól el tudta dönteni, és azzal általában a csapatok is egyetértettek. Ha "határeset" megoldással készültök, javasolt előzőleg e-mailben kikérni a Zsűri véleményét.)

Mellékeljetek egy dokumentációt, amelyben elmagyarázzátok a hangszer / zenegép működési elvét; leírjátok, hogyan kell a zenegépet beprogramozni és/vagy hogyan kell a hangszeren játszani; megadjátok a szerkezet képességeit. A dokumentáció írásbeli, beadandó: Szigligetre érkezéskor. A dokumentációból világosan látszódjon, hogy a hangszer / zenegép megfelel a feladatkiírásnak!

A csapatok egy kottát fognak kapni. Innen mérve 10 percük van a hangszer / zenegép bemelegítésére, felprogramozására, behangolására. E művelet közben információ közölhető a szerkezettel, energia nem, viszont a gyertya már ekkor "bekapcsolható", és ennek energiáját akkumulálhatja a berendezés.

A Zsűri értékeli a zenei tisztaságot, a hangerőt, a hangterjedelmet, a lejátszható darab hosszát és komplexitását, az esetleges extrákat, a berendezés nyifff-szerűségét, a designt. A csapatok hangszereit előbb szólóban teszteljük, majd egy közös koncertet szervezünk a szigligeti strandon. A koncert miatt oldjátok meg, hogy pontosan tudjátok kezdeni a darabot!

3. Csernobil-Fukusima-Paks poszter

Készítsetek 1 m2 méterű posztert melyen bemutatjátok és összehasonlítjátok a csernobili és a fukusimai atomerőmű-baleset okait, rövid- és hosszútávú következményeit.

Térjetek ki arra is, hogy történhet-e Pakson ilyen, vagy ilyen súlyosságú baleset? Ha igen, miért, ha nem, miért nem? Igyekezzetek a lényeges elemeket kiemelni! A posztert értse meg egy érettségizett, de szakirányú fizikai/magfizikai képzettséget nem szerzett ember. A poszter nyelve (az ábrafeliratokat is beleértve) magyar legyen.

A Zsűri értékeli a poszteren közöltek korrektségét, (köz)érthetőségét, a poszter kidolgozásának igényességét. A posztereket a Villámkérdés-szekció után ragasszátok ki a nagyteremben!

Helyi kísérleti feladatok

A bemutatandó feladatok bemutatása azt jelenti, hogy a zsűri legalább két tagját odahívjátok a kísérlet helyszínére, és jelenlétükben végzitek el a kísérletet, mérést. Ez persze nem pótolja az egyes feladatoknál megkövetelt jegyzőkönyv elkészítését és beadását!

1. Alufólia tömörítése

Gyűrjétek minél kisebbre a Bölcs és Pártatlan Zsűri által szolgáltatott alufólia ívet, azaz a minta legnagyobb lineáris mérete legyen a lehető legkisebb! Értelemszerűen a teljes ívet be kell gyúrnotok; a zsűri ellenőrzésképpen mérni fogja a galacsinok tömegét.

Bemutatási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 20 pont

2. Fej

Nehéz a fejetek? Mennyire? Mérési eljárásaitokról és eredményeitekről készítsetek jegyzőkönyvet!

Beadási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

3. Vizes papír

Mérjétek meg és modellezzétek, különböző folyadékokkal átitatott papír és egy sima felület közti súrlódást. Függ-e a súrlódási együttható a papír típusától, a folyadék anyagától, illetve a folyadék felületi feszültségétől? Mi a kapcsolat a felületi feszültség és a súrlódási együttható között? Függ-e a súrlódás a papír, illetve a folyadék típusától? Néhány papírfélét a zsűri biztosít Méréseitekről készítsetek jegyzőkönyvet!

Beadási határidő: vasárnap 8 óra
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

4. Világítótorony, világítóhíd

Építsetek egy minél magasabb világítótornyot ÉS egy minél hosszabb világítóhidat a zsűri által kiadott egységcsomag felhasználásával! A torony és a híd diszjunkt építmények legyenek! A két szerkezetnek egyidőben kell állnia, mindkettőnek tartalmaznia kell egy-egy teamécsest, és ki kell bírniuk 5-5 perc világítási időt. A híd esetében a teamécsesnek az alátámasztási felületek szintje felett kell elhelyezkednie.
A zsűri az értékelésnél méri a világítótoronyban a mécses alaptól vett magasságát; a híd esetén pedig a mécsesnek a legközelebbi alatámasztási felülettől vett vízszintes távolságát; és a két adat mértani közepe alapján pontozza az építmény-duót. A Zsűri szombat ebéd és vacsora között nem vállal hitelesítést!

Az egységcsomag tartalma:
3 doboz gyufa, 2 teamécses, 1 tekercs wc papír, 1 db négylyukú gomb, 1 lufi + benne 10 dkg liszt, 1 csomag befőttesgumi, 1 sörösdoboznyi jégtömb :), 5 gemkapocs, 1 db normál A4-es papírlap.

Bemutatási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

5. Délibáb

Készítsetek hordozható délibábot! A délibábok bemutatására szombat délután a szigligeti strandon kerül sor.

A feladat maximális pontszáma: 42 pont

6. Hangyák

Tanulmányozzátok hangyák mozgását! Hogyan jellemezhető a mozgásuk során bejárt útvonal? Hogyan változik a hangyák mozgása a közelükben lerakott táplálék hatására? Kölcsönhatnak-e a hangyák? Megfigyeléseitekről készítsetek jegyzőkönyvet! A hangyák testi épségére ügyeljetek!

Beadási határidő: vasárnap 8 óra
A feladat maximális pontszáma: 42 pont

7. Vízgolyó

Kis vízesések mellett megfigyelhetőek a vízfelszínen mozgó kis vízgömbök. A jelenség könnyen reprodukálható szappanos/mosószeres víz csöpögtetésével szintén szappanos/mosószeres vízfelszínre.
Vizsgáljátok a keletkező vízgolyók tulajdonságait (méret, élettartam, sebesség, ...) a víz szappan-, illetve mosószertartalmának függvényében! A vízgolyók keletkezési mechanizmusának vizsgálata nem része a feladatnak. Próbáljatok elméleti modellt is felállítani, mellyel magyarázhatjátok a megfigyelteket! Eredményeitekről készítsetek jegyzőkönyvet!

Beadási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 42 pont

8. Becsapódás

Galilei 1609-ben távcsövével a Holdat vizsgálta és a később (1791) Schönter által kráternek nevezett felszíni formákkal találkozott. A kráterképződést eleinte az olvadt felszínből kiáramló gáz megdermedt buborékainak tulajdonították, majd vulkanikus eredettel magyarázták őket. A becsapódásos kráterképződési elméletre és kísérletekre egészen 1876-ig kellett várni (Richard Proctor nevéhez köthető).
Végezettek ti is kísérleteket, vizsgáljátok a kráterképződés folyamatát és eredményeit különböző körülmények között (különböző testekkel és anyagi összetételű talajon, eltérő viszkozitás, nedvességtartalom stb. mellett). Milyen a víz alatt képződőtt beacsapódásos kráter? Tanulmányozzátok a többszörös krátereket és a törmelékterítőt is.
Mérési eljárásotokat mutassátok be a zsűrinek, eredményeitekről készítsetek jegyzőkönyvet.

Beadási határidő: vasárnap 8 óra
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

9. Felhők

Készüljetek fel, hogy a Bölcs és Pártatlan Zsűri által a szombat délután folyamán kiválasztott felhő földfelszínhez viszonyított sebességét és az afeletti magasságát meg tudjátok mérni! Készítsetek rövid jegyzőkönyvet mely tartalmazza a mérési eljárást és a mérések kiértékelését.

Beadási határidő: szombat éjfél
A feladat maximális pontszáma: 30 pont

10. Minesweeper

Készítsetek önálcázó víziakna modellt, ami át tudja verni az őt lelepnezni igyekvő ellenséges aknaszedő hajókat!
Az aknaszerkezet alsó pontja egy horgony, amely a Balaton fenekén nyugszik, és elég nehéz ahhoz, hogy az akció alatt ne emelkedjen meg. Felső pontja egy általatok készített bója, amely a kb. 120 cm mély víz felszínén úszik, nagyjából a horgony felett, és eléggé könnyű ahhoz, hogy az akció alatt ne süllyedjen el. A két végpontot egy általatok készített kötél, lánc, vagy ennél bonyolultabb szerkezet köti össze, mely az akció során egy pillanatra sem szakad meg.
Akció: az ellenség fel akarja deríteni, és fel akarja robbantani az általatok aljas módon a hajóútba helyezett aknát. E célból két párhuzamosan haladó hajó kötött belógatott kötelet/láncot (esetünkben vastagabb damilt) vonszolnak végig az érintett tengerszakaszon. A kötél kb fél méter mélységben, nagyjából vízszintesen van kifeszítve. Úgy gondolják, hogy ha ez a kötél beakad az akna tartókötelébe, azt megrántva az akna felrobban (távol a hajóktól), így aztán a söprögető hajókat követő szállítóflotta kényelmesen áthaladhat az aknamentesített vizeken.
Célotok ezt megakadályozni. Ezért az akna és az alatta levő horgony függőleges összekötő kötelét úgy kell preparálnotok, hogy találkozáskor nagyobb rántás nélkül átengedje magán az őt keresztező, vízszintes vontatott kötelet. Ezután aknátok galád módon felrobbanthatja a söprögető hajók mögött gyanútlanul közeledő flottát (ezt már nem kell modelleznetek). Az aknának az akció után alapállapotba kell visszatérnie, készen arra, hogy a további hasonló robbantási kísérleteket is megakadályozza.
Kérjük az elkészített szerkezet alapötletét és rajzát tartalmazó dokumentumot még az akció előtt, a stranda induláskor átadni a zsűrinek. Az akna elhelyezése után indul az akció. A vízszintes kötelet a zsűri két tagja húzza a vízben. Ha a kötél nagyobb fennakadás, a horgony megemelése és a bója lerántása nélkül keresztezni tudja az akna tartószerkezetét, a feladatot megoldottnak tekintjük.

Bemutatandó: a szigligeti strandon, szombat délután
A feladat maximális pontszáma: 42 pont

Strandfeladatok

A. homokóra

Építsetek órát homok, egy nádszál és a Balaton vizének felhasználásával, mely alkalmas két egymásutáni perc kimérésére. A szerkezetet Ti indítjátok el, ezután 1, ill. 2 perccel a szerkezetnek jeleznie kell. Az indítás után a homokóra nem manipulálható. Előre el kell magyaráznotok, hogyan működik a homokórátok, és hogyan jelzi a percek végét.

A feladat maximális pontszáma: 30 pont

B. Cunami

Keltsetek hullámokat, melyekkel minél nagyobb pusztítást végeztek a szigligeti strandon. Cél a zsűri által a kis öböl partján elhelyezett tárgyak közül minél több feldöntése egy percen belül kizárólag a keltett hullámok segítségével. A hullámok keltését a parttól legalább 5 m távolságban végezzétek! A csapat azon tagjai, akik nem vesznek részt a cunamikeltésben, nemkölcsönható távolságból a partról nézhetik a mutatványt. Amennyiben lakott területet vagy ipari létesítményt veszélyeztettek, cunamiriadót kell elrendelni! :) A Balatonban balesetveszélyes vagy környezetszennyező tárgyat hagyni szigorúan tilos!

A feladat maximális pontszáma: 20 pont

Egymásnak kitűzött feladatok

Pattogó tojás

Mérjétek meg a 978-963-279-079-4 csapattól kapott pattogó tojások csillapítási tényezőit (mennyi idő alatt csökken a pattogás amplitúdója e-ed részére), miközben a vízszintes asztalra való ejtés után pattognak! Maximálisan milyen magasról lehet leejteni sérülés (irreverzibilis alakváltozás) nélkül a kapott pattogó tojásokat?
Építsetek tojástrambulint, amelyre ejtve egy nyers, nem preparált tojást, az minél magasabbra képes visszapattanni sérülés nélkül. (Az ejtés magassága nem számít, a visszapattanás magasságát mérjük. Visszapattanás magassága alatt a trambulin elhagyása és a függőleges hajítás holtpontja közti távolságot értjük. Ennek mérését Nektek kell megoldanotok.) A trambulin egy passzív eszköz legyen, ami csak a beeső tojás mozgási energiáját konvertálja felfelé irányuló mozgás energiájává!

Kitűzte: 978-963-279-079-4
Kapja:

Torkolati energia

Mérjétek meg a mellékelt, rugalmas energiát mozgási energiává alakító szerkezet (továbbiakban golyós pisztoly) torkolati energiáját! (Torkolati energia az a mozgási energia, amellyel a golyó rendelkezik, amikor a csövet elhagyja.) A Heroes of Math and Magic csapattól vehetitek át a golyós pisztolyt, a hozzá való golyókat és segítségképpen egy hitelesített súlysorozatot. Mérjétek meg a golyós pisztoly hatásfokát, azaz a tárolt rugalmas energia hányad részét alakítja át a golyó mozgási energiájává.

Kitűzte: Heores of Math and Magic
Kapja:

Mosogatószivacs

Vizsgáljátok a mellékelt mosogatóeszközök nedvszívóképességét! Mérjétek meg a saját tömeghez viszonyított minimálisan és maximálisan felszívott víz tömegét! Hogyan függenek ezek az értékek a körülményektől? Más folyadék esetén mi a helyzet? Vajon mi a vízfelszívás, és vízvisszatartás mechanizmusa? Van-e a minimális és maximális vízbefogadó képességnek elméleti korlátja? Becsüljétek meg ezeket az elméleti korlátokat! Próbáljatok meg olyan eszközt (és hozzá tartozó folyadékot) keresni vagy építeni, ami minél jobban megközelíti a lehetséges legjobb értékeket!

Kitűzte: BPZs
Kapja:

Sztearinsav

Határozzátok meg a kapott sztearinsav (C17H35COOH) molekuláinak méreteit (hossz és keresztmetszeti felület) tetszőleges módszerrel! A sztearinsavat a Kvarkangyalok csapattól vehetitek át.

Kitűzte: Kvarkangyalok
Kapja:

Gyertyarezonancia

A µ~ Ürgerezonátor csapattól kapott eszközök (gyertya+tű) felhasználásával építsétek meg a videón látható “gyertyagépet”! Mérjétek meg a gerjesztett, csillapított rezgőmozgás paramétereit! Mérjétek meg a gyertya égésének sebességét a dőlésszög függvényében!
Mi a “gyertyagép” működési elve? Milyen paraméterek játszanak szerepet a kísérlet sikerében? Hogyan befolyásolják a kísérleti eszköz paraméterei a kialakuló rezgőmozgás paramétereit? Próbáljátok elméleti számolásokkal leírni a rendszer mozgását!
Tegyük fel, hogy a “gyertyagépet” motorként akarjuk használni. Becsüljétek meg a hatásfokát!

Kitűzte: µ~ Ürgerezonátor
Kapja:

Résztvevők, eredmények

...