NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

NYIFFF '08

Fényképek

Felhívás

A 16. NYIFFF ideje és helye:

Időpont: 2008. május 1 - május 4.

(csütörtök - vasárnap)
Helyszín: Szigliget, Szentes Városi Üdülőtábor

A versenyre főiskolai / egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek.
(Ha nincs csapatod, ld. lentebb a Magányos Harcosok Klubját.)

A jelentkezés kizárólagos módja: az innen letölthető űrlapot kitöltve el kell küldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre és három napon belül be kell fizetni a résztvételi díjat személyesen a Magyar Fizikus Hallgatók Egyesülete központi irodájában (Budapest XI. ker. Pázmány Péter sétány 1/A, 2.106 szoba) vagy átutalással az egyesület 10102086-09639802-00000007 számlaszámra (a megjegyzés rovatba azt írjátok, hogy "NYIFFF résztvételi díj .... csapat". Magányos harcosok és szurkolók a csapatnév helyett a saját nevüket írják be.) Jelentkezési űrlapok: csapatok, magányos harcosok és szurkolók részére.

Résztvételi díj versenyzők számára: 6000 Ft
Résztvételi díj szurkolók számára: 10.000 Ft

MAGÁNYOS HARCOSOK KLUBJA: ha valaki szeretne eljönni, de nincs csapata, jelentkezzen a nyifff (kukac) ludens (pont) elte (pont) hu e-mail címen! Vagy beszervezzük egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összekovácsolunk egy új csapatot.

SZURKOLÓK: természetesen nem csak versenyezők jöhetnek a NYIFFF-re, szívesen látjuk szurkolóikat is (barátok, rokonok, üzletfelek). Továbbá szeretettel várjuk az öreg fizikusokat, korábbi versenyzőket is (legyen a NYIFFF egy találkozási fixpont!), valamint bárkit, akinek felkeltette a verseny az érdeklődését, de nem tud vagy nincs kedve versenyezni.

Bármilyen kérdés, probléma esetén e-mail: nyifff (kukac) ludens (pont) elte (pont) hu

Nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

Előfeladatok

1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a bölcs és pártatlan zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2008. április 25-én, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, hamarabb is elküldhetitek). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot - ebből a zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, esetleg korábban már előfordult feladatot a zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

2. Lufirakéta

Építsetek lufi-meghajtású rakétát! A meghajtást legfeljebb 3 darab, levegővel felfújt standard lufi energiája adja, semmilyen egyéb energiaforrás nem használható. A standard lufikat nevezés után a zsűri biztosítja a csapatok számára. A rakéta bármilyen, a levegőnél nagyobb sűrűségű anyagból készülhet. Az indítás a talajszinttől 30 cm-rel nem magasabbról, természetesen kezdősebesség nélkül történik. Speciális indítóállványról a csapat gondoskodik, amely viszont nem tárolhat, illetve nem adhat át energiát a rakétának (a rendszer minden nem levegőbe emelkedő része az indítóállvány részének tekindendő). A rakéta hajtóműveinek - ha több is van - nem szükséges párhuzamosan működniük, továbbá a rakéta teljes földetérési tömege legalább egyharmada kell legyen az indulási tömegnek.

A csapatok rakétái három kategóriában fognak versenyezni a helyi focipályán (kedvező körülmények között a Balaton partján is):

  1. Legmagasabbra feljutó rakéta.
  2. Legnagyobb távolságra jutó rakéta.
  3. Célbataláló rakéta. A cél egy kb. 2 méter átmérőjű céltárgyat minél nagyobb távolságról eltalálni. A tárgy ugyanolyan magasan lesz, mint amilyen messze lesz az indítási ponttól.

3. Napsugárzás-teljesítmény mérés

Készítsetek ,,mechanikus'' mérőberendezést, amellyel a lehető legpontosabban megmérhető a napsugárzás vízszintes felületre jutó fényteljesítménye W/m2 mértékegységben! A berendezés legyen képes megmérni a közvetlen és a szórt (ég kékje, felhők) napsugárzást külön-külön is. A mérőműszerrel a NYIFFF egyik, erre kijelölt napján reggel 7 és este 7 között, félóránként végezzetek mérést, rögzítve a fényteljesítmény napi változását. A mérőműszer semmilyen formában nem használhat elektromos elvű alkatrészeket (pl. fotoellenállás, Peltier-elem stb.), de ezenkívül tetszőleges a mérés elve és a leolvasás technikája is. Az eredmények ellenőrzése céljából a csapatokkal párhuzamosan a zsűri is fog méréseket végezni egy hitelesített mérőműszerrel.

A mérműszer leírását, működésének magyarázatát, kalibrációját, mérési pontosságának becslését mutassátok be egy poszteren, melyet a mérés napjának estéjén az eredményekkel együtt tegyetek közzé egy rövid, legfeljebb tízperces előadás kíséretében! A zsűri a mérőeszköz megbízhatóságát és pontosságát, továbbá a poszter és az előadás tartalmát és stílusát fogja értékelni.

Helyi kísérleti feladatok

1. Standard torony

Építsetek a zsűri által biztosított standard készlet felhasználásával tornyot, amely minél magasabban megtart egy üres gyufásskatulyát (legalsó pontja számít) sértetlen állapotban! A toronynak standard talajon kell állnia, amely definíciója: háztartási csomagolópapírral fedett vízszintes talaj. A gyufásskatulyának legalább egy percig adott magasságban kell állnia. A standard építőkészlet az alábbiakat tartalmazza: 3 db szívószál, 3 darab befőttes gumi, 1 db gemkapocs, egy kicsi lufi, egy ív alufólia, púpozott kávéskanálnyi só és egy kávéskanálnyi ecet. Ezeken kívül semmilyen egyéb anyag és ragasztóanyag nem használható! Természetesen nem szükséges minden kelléket felhasználni. A gyufásskatulyát tetszés szerint díszíthetitek!

Határidő: péntek éjfél.

2. Káosz

Építsetek minél kisebb szabadsági fokú kaotikus rendszert, és mutassátok be, hogy valóban kaotikus!

Határidő: péntek éjfél.

3. Ejtőernyő

Ha leejtünk egy rosszul konstruált ejtőernyőt, akkor az billeg - ez nagyon kellemetlen lehet, ha valakinek az életét hivatott megmenteni. A jól konstruált ejtőernyők viszont nem billegnek. Mitől jó vagy rossz egy konstrukció? Építsetek egy néhány gramm súly szállítására képes billegő, valamint egy billegésmentes ejtőernyőt, és mutassátok be a zsűrinek, hogyan repülnek!

Határidő: péntek éjfél.

4. Folyékony nitrogén hőmérséklete

Mérjétek meg a Zsűri által biztosított folyékony nitrogén hőmérsékletét minél megbízhatóbb módszerrel, sőt, ha lehet, több módszerrel is! A méréshez lehetőség szerint ne használjátok fel a mérésben használt egyéb anyagok hőtani adatait. Becsüljétek meg a mérési módszer(ek) pontosságát, mutassatok rá a legjelentősebb hibaforrásokra, és adjatok javaslatot ezek leküzdésére.

Figyelem! A folyékony nitrogén potenciálisan veszélyes anyag, egyrészt mert nagyon hideg, másrészt mert zárt tartályban nagyon megnőhet a nyomása, ami robbanáshoz vezethet (ezt kizárólag didaktikai okokból demonstrálni fogja a Zsűri a verseny során). A méréseket csak a közös teremben végezhetik a csapatok, a mérési tervet a Zsűrivel előre egyeztetve.

Jegyzőkönyv beadási határidő: szombat reggel 8 óra.

5. Folyékony nitrogén törésmutatója

Mérjétek meg a Zsűri által biztosított folyékony nitrogén törésmutatóját minél pontosabban! Becsüljétek meg a mérés hibáját, emeljétek ki a legjelentősebb hibaforrásokat!

Figyelem! A folyékony nitrogén potenciálisan veszélyes anyag, ld. az előző feladat vonatkozó része.
Jegyzőkönyv beadási határidő: szombat reggel 8 óra.

6. Levegő törésmutatója

Mérjétek meg a levegő n törésmutatóját standard hőmérsékleten és légköri nyomáson. A mérés hibájára adjatok becslést.

Extra kérdés: mivel a levegő nagy része nitrogén, a mérés jó közelítéssel megadja a gáznemű nitrogén törésmutatóját. Igaz-e a folyadék és gáz halmazállapot között, hogy n-1 arányos a sűrűséggel?

Jegyzőkönyv beadási határidő: vasárnap reggel 8 óra.

7. Vízi lufi

Egy levegővel telt lufit vízre helyezünk és egyenletes sebességgel húzunk. Hogy függ a közegellenállási erő a sebességtől? Miért nő meg nagyon jelentősen már nem túl nagy sebességekre is? Ezzel ellentétben a szárnyashajó közegellenállása épp nagy sebességnél csökken le. Hogyan oldható fel az ellentmondás? Dolgozzatok ki elméletet a lufinál megfigyelt effektusra, és ezt mérésekkel is támasszatok alá!

Jegyzőkönyv beadási határidő: vasárnap reggel 8 óra.

8. Homoktorony

A szigligeti strandon kizárólag homok és víz felhasználásával építsetek egy legalább 50 cm magas tornyot, amelynek minimális a térfogat / magasság aránya! A térfogat / magasság arány mérését és a mérés hibabecslését is Nektek kell elvégeznetek a helyszínen.

Egymásnak kitűzött feladatok

1. Alkalmazott kocsmamechanika

A sarki III-ad osztályú 'Koccintós' presszó közönsége a következő érdekes jelenségre figyelt fel: A deszkákból készült kocsmaaszalon a söröspoharakat és -korsókat lassan forgatva, azok nagyon kis perturbáció hatására is könnyen kitérnek klasszikus, asztalon nyugvó állapotukból, és elkezdenek "pattogni" (a megfelelő akadémiai kifejezés valahol a "gördülve forgás" környékén található). A jelenség megosztotta a kocsmatudósokak, akik frakciókra szakadtak:

Kitűzte: Bence és a fiúk
Kapja: Esztelen csigák

2. Súrlódás

Mérjétek meg a zsűri által adott üdítőitalos doboz és az asztallap közötti tapadási súrlódási együtthatót! A méréshez KIZÁRÓLAG az alábbi eszközöket szabad felhasználni: az üdítőitalos doboz, benne némi üdítővel, két db pohár, benne 1-1 dl ugyanabból az üdítőitalból (a poharak csak az ital tárolására szolgálnak), egy rotring, vagy nagyon kihegyezett grafitceruza, cm-s beosztású vonalzó vagy mérőszalag. A mérés végrehajtását mutassátok be a zsűrinek, a kiértékelés elméletét, a mérési eredményeket és a tényleges számításokat foglaljátok jegyzőkönyvbe!

Kitűzte: Fehér törpék
Kapja: Bence és a fiúk

3. Atombomba

Vészhelyzet van! Egy atombomba készül felrobbanni, amit csak Ti állíthattok le úgy, hogy 42V-ot kapcsoltok az időzítő berendezés megfelelő pontjaira. Próbálkozni nem lehet, mert különben a bomba felrobban (csupán csekély tolerancia megengedhető). Adva van egy feszültséggenerátor, amelynek forrásfeszültsége 90V, emellett rendelkezésre áll a generátor felépítésének rajza, valamint az ellenállásértékek. Emellett egy potenciométer, amellyel 0 és 150 Ohm közötti ellenállásértékeket lehet beállítani. A feladat, hogy meghatározzuk, hogy pontosan hány Ohm-ot kell a potenciométeren beállítani ahhoz, hogy megkapjuk a hőn áhított 42 Voltunkat és megmentsük magunkat és embertársainkat a végleges pusztulástól. Hangsúlyozzuk: nem áll rendelkezésre feszültségmérő berendezés (sem számítógép a modellezésre), sem egyéb alkatrész! Segítség: elhanyagolásokat lehet végezni, DE ÉSSZEL!

Kitűzte: Esztelen csigák
Kapja: Nem gyengébbik!

4. Sörfizika

A Sörbarátok Egyesülete örömmel fedezte fel, hogy az idén is lesz Nyifff, és felkéri az egyik csapatot, hogy segítsen nekik eldönteni egy-két, már igen sok kocsmai verekedést előidéző évtizedes vitát. Üveges vagy dobozos? Vizsgáljátok meg, hogy melyikben melegszik fel a nemes nedű később! Az Egyesület jó sörözőkhöz híven előszerettel jár egésznapos focimeccsekre szurkolni, de sajnos az ilyen rendezvényeken nincs hűtőszekrény, hogy a drukkereket mindig friss és hideg üdítővel lássa el. Végezzetek méréseket arra nézve, hogy melyiket érdemesebb az Egyesület tagjainak magukkal vinni, vizet vagy sört, azaz melyik melegszik fel lassabban? Az Egyesület tagjai szégyellenék, ha a kezükben vizesüveget látnának, így a méréséket mindkét esetben sörösdobozon végezzétek! Az Egyesület tagjai mind feleségeiket szerető és tisztelő férfiak, így fontos számukra, hogy a focimeccsek után is "kultúráltan" viselkedjenek otthon, ezért keresik ősidők óta a választ a nagy kérdésre: Mennyi szén dioxid található egy fél literes, üveges sörben? Az eredményt literben adjátok meg, hogy még megdöbbentőbb legyen. Természetesen a kinyitás során hirtelen távozó mennyiség nem mérendő. A feladat kitüzői a versenyen biztosítanak egy üveg és egy doboz ugyanolyan minőségű sört a megoldó csapatnak.

Kitűzte: Nem gyengébbik!
Kapja: Alsace

5. Dominó-hullám

Vizsgáljátok a csúszásmentes alapra egyenes mentén felállított, nagy számú téglatest alakú dominóból álló, szabályos sor eldöntésekor végighaladó dőlési frontot!

A feladathoz a kitűző csapat biztosítja dominókat (17 g, 69mm×22mm×15mm), valamint az idő méréséhez szükséges STARGATE-redszert (két fénykapu és áramkör), ez utóbbinak a használati utasítása szóban, átadáskor.

Kitűzte: Alsace
Kapja: Szokásos

6. Cső

Végezzetek számításokat folyadék áramlási sebességére vagy térfogathozamára vonatkozóan henger keresztmetszetű, nagyjából egyenes
csőben stacionárius esetben. Írjátok föl, mikor lesz az áramlás lamináris és mikor turbulens a cső átmérője, hossza, a nyomáskülönbség
és a folyadék anyagi állandói segítségével. Elméleti számításaitok alátámasztására végezzetek méréseket a rendelkezésetekre bocsátott
műanyag csövekkel egy vagy több folyadékkal.

Kitűzte: Szokásos
Kapja: Fehér törpék

Főfeladatok

1. Lufizika

Vizsgáljátok a standard lufi nyomás-térfogat görbéjét egy lassú és monoton térfogatnövekedés (felfújás) során. Mérjétek ki milyen térfogat mellett maximális a lufiban lévő levegő nyomása? Mérési eljárásotokat demonstráljátok a zsűri előtt. Vizsgáljátok a hiszterézis jelenségét, milyen lesz a nyomás-térfogat görbe a leeresztés során, és miként változik egy újabb felfújás esetén? A tapasztaltakat magyarázzátok meg. A kísérletezéshez több standard lufit is a rendelkezésetekre bocsát a zsűri, amelyeket egy kivételével tilos tönkretenni. A prezentált mérési eredményeiteket azonban egy "friss" lufival végezzétek el, amely még sohasem volt fölfújva. Mi a különbség, ha már "bejáratott" lufit használtok, amely már sokszor fel volt fújva és leeresztve?

Igaz-e, hogy a legnagyobb nyomás mellett durran a legnagyobbat a lufi? Ez utóbbi méréshez külön csomag lufit kaptok, a standard lufit tilos kidurrantani!

Régóta ismert, hogy a gumiszerű anyagok nem követik a Hooke-törvényt. Egy modell szerint egy V térfogatú L1, L2, L3 oldalélű téglatest alakú gumidarabra ható külső húzóerő az alábbi módon írható:

fi = (1/Li)(kKT(Li/Li0) 2 - pV),

ahol Li0 a feszítetlen lineáris méret, k a Boltzmann állandó, T az abszolút hőmérséklet, K egy anyagra jellemző állandó, p a gumi belső izotrópnak feltételezett egyfajta hidrosztatikai nyomása. Tegyétek föl, hogy a vékonyfalú, gömb alakú lufi izotermikusan változtatja a térfogatát, és a gumi-anyag térfogattartó. Számítsátok ki milyen lineáris méret mellett maximális a lufiban lévő levegő nyomása. Összhangban van ez a méréseitekkel? Mit vártok, ha lehűtitek a felfújt lufit. Vizsgáljátok meg kísérletileg is! Mivel a lufi nem tökéletes gömb a mérésekkel való összehasonlításhoz a sugarát az alábbi módon definiáljátok: r=(D1D2D3)1/3/2, ahol Di-k a különböző irányokban vett átmérők.

Kapja: Fehér törpék

2. Csomó

Számos laptop-tulajdonos megfigyelte, hogy hosszabb utazások után számítógépének tápkábele gyakran összecsomósodva kerül elő a táskájából. Kísérletileg modellezzétek a jelenséget a mellékelt dobozok és madzagok felhasználásával. Melyek a lényeges paraméterek, amelyek befolyásolják a csomóképződést rázás hatására? Alkossatok elméleti modellt is kísérleti eredményeitek magyarázatára!

Kapja: Szokásos

3. Partizán, avagy ellenállás-háló

Mekkora egy végtelen nagy, négyzetrács alakú ellenállás-háló két szomszédos pontja közt az ellenállás? És két átlóban, vagy lólépésben, vagy tetszőlegesen elhelyezkedő két pont között? Vizsgáljátok a kérdést kísérletileg! A Zsűri által biztosított, 6x7-es ellenálláshálón végezzetek méréseket, amivel ellenőrizzétek a(z esetlegesen) birtokotokban levő egzakt eredmény(eke)t! A feladat legfontosabb kérdésköre a "végesméret-effektus": azaz, hogy az adott aránylag nagy, de közel sem végtelen rács segítségével mennyire tudjátok megbecsülni a végtelen rács esetére várt eredményeket. Adjatok empirikus formulát (amennyiben az egzakt eredményt nem ismeritek) a két pont közti ellenállás és a két pont közti távolság összefüggésére! (Az ellenállások értéke 1% pontossággal 240 Ohm.)

Kapja: Esztelen csigák

4. Mágneses inga

Vizsgáljátok egy mágnessel perturbált inga kaotikus mozgását! Az inga súlya egy vasgolyó, ami időnként elhalad egy, az inga alá helyezett mágnes fölött (a mágnes nem középen van). A mágnes vonzása miatt az inga kicsit kilökődik eredeti pályájáról. Próbáljatok elméleti érvet adni arra, hogy miért kaotikus a mozgás! Mérjétek meg kísérletileg a rendszer Ljapunov-exponensét (ennek során bizonyítsátok minél nagyobb tartományban a közeli pályák exponenciális eltávolodását!). Dolgozzatok ki elméletet, amivel a Ljapunov-exponens megbecsülhető, és hasonlítsátok össze a mérési eredményekkel (pl. a mágnes erősségétől, inga kezdeti kitérítésétől hogy függ). Mutassatok példát tényleges kaotikus, illetve intermittens mozgásokra is! Mutassatok példát nem kaotikus pályákra!

Kapja: Alsace

5. Vályú

Változtatható szélességű vályúban (melyet jelentős részben a Zsűri biztosít) gördülő billiárdgolyókat ütköztetünk. Van olyan vályú, amiben az ütközés után szétgurulnak a golyók, van olyan amiben újra ütköznek. Mi a jelenség oka? Vizsgáljátok a folyamatot részletesen: mérjétek meg a golyók ütközés utáni sebességét a vályú szélességének függvényében (addig a szélességig amíg szétgurulnak a golyók) az ütközés előtti sebességhez viszonyítva! Alkossatok elméleti modellt, amivel mérési eredményeiteket megmagyarázzátok! Az elméletben esetlegesen felmerülő paramétereket (súrlódás hatása, ütközési szám, etc.) mérjétek függetlenül is!

Kapja: Bence és a fiúk

6. Húzós inga

Fonál egyik végére pontszerű tömeget erősítünk, a másik végét egy rögzítési pont körül átvetjük és egyenletes sebességgel húzzuk. Tanulmányozzuk az így kapott "húzós" inga mozgását kísérletileg és elméletileg is! Hogyan változik az ingamozgás amplitúdója kis kitérések esetén, ha a fonál másik végét lassan húzzuk? Használjuk az adiabatikus invariánsok fogalmát! Elméleti megfontolásaitokat igazoljátok kísérletileg is!

Kapja: NEM gyengébbik!

Résztvevők, eredmény

1. Szokásos 421 pont
Balogh László, Béky Bence, Jávor Tamás, Lajkó Miklós, Nádor Csaba
2. Alsace 379 pont
Kómár Péter, Markó Gergely, Mones Enys, Szécsényi István, Tábori Kristóf
3. Fehér törpék 293 pont
Gábor Attila, Herein András, Szijártó Rita
4. Esztelen csigák 248 pont
Ferdinandi Bence, Kiss Anita, Szilvási Zsófia, Tóth Bálint
5. NEM gyengébbik! 228 pont
Barta Veronika, Gillemot Katalin, Juhász Krisztina, Lakatos Dóra, Sáfrány Edina Rita
6. Bence és a fiúk 180 pont
Nagy Zoltán Gábor, Nemoda Bence Balázs, Kőmüves Balázs

Részletes eredmények >>>

Díjak
1. díj: 50.000 Ft
2. díj: 30.000 Ft
3. díj: 15.000 Ft
Különdíjak
Különdíjban (2.500 Ft) részesült az Alsace csapat a Napsugárzás-teljesítmény mérés feladat kiemelkedő megoldásáért.
Különdíjban (2.500 Ft) részesült a Szokásos csapat a Levegő törésmutatójának mérése feladat kiemelkedő megoldásáért.
Zsűri
Berzi Zoltán, Cserti József, Dávid Gyula, Farkas Zénó, Gáspár Merse Előd, Varga Dezső
Szervezők (MAFIHE)
Gillemot Katalin, Sándor Máté Csaba (egyben versenyzők is)
Szurkolók
Farkas Emese, Jablonszky Orsolya, Katz Sándor, Veres Gábor és mások