NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

Archívum: 2002

Fényképek

Felhívás

NYIFFF '02

Az idei lesz a jubileumi, 10. NYIFFF. Ennek téridő koordinátái és további paraméterei:

Időpont: 2002. május 9-12.
(csütörtök du. - vasárnap du.)
Helyszín: Szigliget, Szentes város Ifjúsági üdülője

Résztvételi díj
versenyzőknek: 6500 Ft *
szurkolóknak: 7500 Ft **
* A kedvezményes árban benne foglaltatik: szállás, napi három étkezés és egy Budapest-Szigliget vasúti utazás oda-vissza (diákkedvezménnyel); az ELTE TTK hallgatóinak további 2000 Ft kedvezmény jár a HÖK jóvoltából (további részletek).
** Önköltségi ár; a szurkolók a versenyzőkkel azonos ellátásban részesülnek.

Díjazás
I. díj50.000 Ft
II. díj30.000 Ft
III. díj20.000 Ft

A zsűri kiadhat továbbá két, egyenként 5.000 Ft-os különdíjat is.

A versenyre egyetemi hallgatók és doktoranduszok 3-5 fős csapatai jelentkezhetnek.

Jelentkezési határidő:
2002. április 26. (péntek), déli 12 óra

Jelentkezni a nyifff@ludens.elte.hu címen lehet emailben, amelyben meg kell adni a csapatnevet, a csapattagok nevét, email címét és diákigazolvány számát (ez utóbbi a csoportos vonatjegy vásárlásához szükséges), továbbá jelezni, ha valakinek a 67,5%-tól eltérő vasúti kedvezménye van, illetve ha vegetáriánus étkezést igényel. Ezzel egyidejűleg be kell fizetni a résztvételi díjat is.
A résztvételi díjat a Magyar Fizikus Hallgatók Egyesületének irodájában kell befizetni (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1./A, 278/A szoba Telefon: (1) 372-2701, Fax:266-2556). Vidéki versenyzők a befizetés ügyében vegyék fel a kapcsolatot a szervezővel, Oroszlány Lászlóval (oroszlanyl@ludens.elte.hu).

A potenciális versenyzők nagy segítséget nyújtanak a szervezőknek, ha résztvételi szándékukat már előzetesen is jelzik, vagy megírják, ha szívesen részt vennének a versenyen, de valamilyen okból mégsem tudnak. Köszönjük!

MAGÁNYOS HARCOSOK KLUBJA: ha valaki szeretne eljönni, de nincs csapata, jelentkezzen a nyifff@ludens.elte.hu címen! Vagy beszervezzük egy fogadókész csapatba, vagy ha több magányos harcos is jelentkezik, összehozzuk őket egy csapatba.

Bármilyen kérdés, probléma esetén email: nyifff@ludens.elte.hu

Támogatók:

NYIFFF '02 Szponzori Testület
ELTE TTK Tudományos Diákkör
ELTE TTK Hallgatói Önkormányzat

Oldjátok az előfeladatokat, nyissátok az agyatokat, készüljetek a megmérettetésre:

NYIFFF-re fel!

Előfeladatok

Előfeladat FAQ

  1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

    Könnyítsétek meg a bölcs és pártatlan zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan feladatot, amelyet egy (a zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A zsűri a feladat Nyifff-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot.

    A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb négy nappal a verseny megkezdése előtt, azaz 2002. május 5-én, vasárnap este 20 óráig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre. A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot - ebből a zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem Nyifff-szerű, esetleg korábban már előfordult feladatot a zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

  2. Fütyülő gyertya

    Alakítsatok át egy gyertya által termelt hőt folyamatos hanggá! Cél időátlagban minél erősebb hang előállítása egy darab, a zsűri által adott standard gyertya égetésével. A perceken keresztül kiadott hang folyamatos jellegű legyen, az esetleges nagyobb intenzitásváltozások periódusa ne legyen néhány másodpercnél nagyobb. A zsűri gondoskodik a hangerő hiteles méréséről.

  3. Lufilift

    Építsetek emelő szerkezetet, ami egy felfújt lufi által tárolt energiát minél nagyobb hatásfokkal egy próbatest (egy vagy több üres széndioxidos szifonpatron) felemelésére fordítja! A szerkezetbe más módon energiát betáplálni (illetve előre elraktározott energiát felhasználni) nem szabad. A berendezéshez használható standard lufikat a zsűri biztosítja, melyeket nevezéskor lehet átvenni a gyertyával együtt.

  4. Rendetlenség-elmélet

    Megfigyelhettétek a szobátokban kialakuló (akinek nem inge, ne vegye magára) rendetlenséget. Foglaljátok össze az évek tapasztalatait: milyen törvényszerűségek, emberi és környezeti tényezők befolyásolják a körülöttünk kialakult qpit? Tárjátok fel az alapvető összefüggéseket (pl. fél pár zokni megmaradási törvény, a rumli rendszer stabil-instabil fixpontjai, a rendrakás kumulatív katasztrófaelmélete, a keresett tárgy fontossága és megtalálási valószínűsége közötti reciprocitás), végezzetek kísérleteket! A tapasztalatok alapján alkossátok meg a rendetlenség és a takarítás általános elméletét, melynek jóslatait igyekezzetek ellenőrizni! A kutatás célja természetesen az, hogy egy emberközelibb világot teremtsünk: az elmélet alapján javasoljatok módszereket arra, hogy a takarítás, valamint a rendetlenség (vagy a túlzott rend) elviselése a legkisebb pszichológiai megterhelést jelentse! Vázoljátok a távoli jövő technikája nyújtotta lehetőségeket: a jövő takarító- és rendrakógépeit, azok funkcióit és működési elveit.

    Vizsgálataitokat poszter és előadás formájában mutassátok be. A poszter legyen áttekinthető, látványos, de ne túl részletes; mérete ne legyen nagyobb A0-nál. A posztereket a NYIFFF első napján, rögtön az érkezés után kérjük közzétenni. A 10-15 perces előadás megtartására várhatóan a verseny második napján lesz lehetőség. A zsűri a fizikai felismeréseket és a kísérleti munkát értékeli elsősorban.

  5. Hozzatok...

    Kérjük a csapatokat, hogy a helyszíni feladatok sikeres lebonyolítása érdekében hozzanak magukkal

    • hideg levegőt (is) fújó hajszárítót,
    • 2-3 üres szifonpatront,
    • egész napos kiránduláshoz való cuccot (hátizsák, zseblámpa, iránytű, kulacs)!

Helyi feladatok

I. Villámkérdések

Villám
  1. Miért nem tudunk a széllel szemben messzire kiáltani?

  2. Miért lesz fekete folt a nadrágon, ha lecsöppentjük?

  3. Gömb alakú, 10 cm sugarú üregben 200 Celsius fokos oxigén van. Mekkora erőt gyakorol a gáz az üreg falára?

  4. Egy egyenlő karhosszúságú kétkarú emelő mindkét karjára egyforma tömegeket helyezünk. A forgatónyomatékok egyenlősége miatt az emelő bármilyen szögben egyensúlyban van. Mégis, a gyakorlatban kizárólag a vízszintes egyensúlyi helyzetű mérleg fordul elő. Miért?

  5. Ha egy Q töltésű, C kapacítású kondenzátort sorba kapcsolunk egy ugyanolyan, de töltetlen kondenzátorral, majd zárjuk a kört, az egyes kondenzátorok töltése Q/2 lesz. A két kondenzátor elektromos terében együttesen tárolt energia ekkor az eredetinek csak a fele. Hová lett az energia? Hogyan tudjuk áttölteni a másikba?

  6. Szomszédból a mély hang, walkmanból a magas hallatszik ki. Miért?

  7. Lehelek: meleg, fújok: hideg. Miért is?

  8. Miért mindig merőlegesen mennek a hullámok a parthoz?

  9. Vízforralás közben miért billeg az edény?

  10. Hol tudunk messzebbre kiáltani a mező vagy a tó fölött?

  11. Hogyan lehet megállapítani egy távvezetékről, hogy merre van az erőmű?

  12. A fűtött szobában magasabban van melegebb. A légkör magasabban hidegebb. Nincs itt ellentmondás? Min múlik a hőmérséklet magasságfüggése?

  13. Mi okozza, hogy a Föld körüli repülő út az egyik irányba hosszabb, mint a másikba?

  14. Miért lassul le a víz kifolyása a melegvizes csapból nyitás után másodpercekkel?

  15. atom perpetuum mobile

  16. A tengeri földrengések óriási (40-50) méteres hullámokat keltenek, amik a partra érve városokat pusztíthatnak el. Hogy alakulnak ki ezek? Miért nem látni a hullámokat a rengés közelében?

  17. Nyárfa mellett állunk a levelek ernyedten lógnak. Néhány levél azonban csapkorászik. Mi okozza?

  18. Van-e negatív hőtágulású anyag? Ha igen, hogy csinálja?
Gömbvillám
  1. Bizonyos apró lepkefajok hímjei akár 50 km távolságból is megtalálják a nőstényt. Adj ebből kiindulva becslést az atomok méretére!

  2. Adott két azonos vízzel teli tartály T1 > T2 hőmérsékletekkel.

  3. A Frankfurt - Los Angeles repülőút menetideje 11 óra. A gép helyi idő szerint reggel 9-kor indul Frankfurtból. Vázoljuk fel a helyi időt az utazási idő függvényében! Mi a furcsaság?

  4. Mennyi idő alatt nyugszik le a szobában kavargó levegő?

  5. Alkalmasan kígyózó poggyásszállító működése.

  6. Elkészítjük egy léket kapott fémhajó makettjét ugyanolyan anyagból mint az eredeti. Minden (lineáris) méret 100x kisebb. Kisméretű (szintén arányosan kisebb) léket ütünk rajta. Hányszor gyorsabban/lassabban sűllyed el a makett mint az igazi hajó?

  7. Fémfelületre helyezett molekulán spektroszkópiai mérest végzünk. Azt tapasztaljuk, hogy a jel többszörösen erősebb, mintha csak a molekulán (gázhalmazállapotban) végeznénk a mérést. Magyarázzuk meg a jel erősödését! Vajon következtethetünk-e a jel erősödésének mértékéből arra, hogy a molekula áll vagy fekszik a felületen?
Sacc

  1. Legfeljebb mekkora lehet egy kocka alakú vastömb?

  2. Miből van több: molekula 1 l vízben, vagy liter az óceánban?

  3. Mekkora áramot vesz fel egy V43-as mozdony?

II. Helyi kísérleti feladatok

Az 1. és 2. feladat mérési elrendezéseit péntek délutánig kellett megmutatni a zsűrinek, a mérésekről készült, elméleti megfontolásokat is tartalmazó jegyzőkönyvet szombat reggeli előtt kellett leadni. A 3. és 4. feladat méréseit pénteken délelőtt-délután volt célszerű elvégezni a strandon. Az elkészített jegyzőkönyvet szombat éjfélig kellett eljuttatni a zsűrihez. Az 5. és 6. feladat megoldását vasárnap reggelig kellett átadni a zsűrinek. A zsűri ez esetben is igen érdeklődött a mérések gyakorlati kivitelezése iránt.
  1. Az utóbbi évek nagyobb rendezvényeinek látványossága egy hatalmas, hajlongó bábu, ami nejlon csövekből áll, amelyekbe alulról fújják a levegőt. Modellezzétek a bábut egyetlen nejlon csővel, és vizsgáljátok viselkedését a befújt levegő mennyiségének függvényében.

  2. Lebegtessetek lufit hajszárítóval! Milyen magasra megy fel, a függőlegeshez képest milyen maximális szögben lehet kidönteni? Miért lebeg a lufi vagy a pingponglabda, de mondjuk a papírgalacsin nem? Keressetek minél furabb alakú tárgyakat, melyeket lebegésre lehet bírni. A lebegő helyzet normálisan stabil, de néha elkezd kilengeni a test, amitől le is pottyanhat. Miért van ez, milyen paramétertartományban?

  3. Egy levegővel telt lufit vízre helyezünk és egyenletes sebességgel húzzunk. Hogy függ a közegellenállási erő a sebességtől? Dolgozzatok ki elméletet a megfigyelt effektusra, mérésekkel alátámasztva.

  4. Készítsetek homokból és vízbôl (mindkettô megtalálható a szigligeti strandon) lávamodellt! A lávát folyassátok le különböző meredekségű homoklejtőkön. Vizsgáljátok meg, hogy a bekövetkező jelenségek hogyan függnek a láva sűrűségétől, homogenitásától, a lejtő hosszától és meredekségétől. A kísérletről készült jegyzőkönyvet szombat estig kell leadni, magát a kísérletet pedig mutassátok be a zsűri strandra delegált tagjainak!

  5. Az esti-hajnali órákban megfigyelhetjük, amint műholdak húznak el az égen. Ezek a Földhöz aránylag közeli, de ismeretlen magasságú pályán keringenek. Akkor láthatóak, ha a Nap megvilágítja őket, ami miatt a műholdak pályája az égen hirtelen megszakadhat, amint a Föld árnyékába kerülnek. Mérjétek meg néhány műhold keringési magasságát! Eredményeitek felhasználásával határozzátok meg a Föld sugarát! A megfigyelést segítendő, a Szigliget fölött elhaladó fényesebb műholdak listáját a zsűritől megkapjátok.
    A napfelkelte és naplemente időpontjai:
    Csütörtök este:20.10
    Péntek reggel:05.22
    Péntek este:20.11
    Szombat reggel:05.21
    Szombat este:20.12
    Vasárnap reggel:05.19

  6. Mérjétek meg a tábor és a strand légvonalbeli távolságát!

III. Konstrukciós feladatok

  1. Építsetek lufihajtású rakétát! A szerkezetet a felfújt (esetleg több) lufiból kiáramló levegő emelje minél magasabbra! A magasság hiteles mérésében segítsetek a zsűrinek.
    A rakétát péntek délután a strandon mutassátok be.

  2. Építsünk luficélbapöccentő gépet! Cél, hogy a lufit a berendezéstől körülbelül három méterre levő szemétkosárba juttassuk. A berendezés álló helyzetből indítja a csapat által felfújt, 20 cm átmérőjű standard lufit, melyet indítás után már nem szabad irányítani vagy mozgásában segíteni.
    A masinák bemutatására vasárnap reggeli után kerül sor a verseny Konferenciatermében.

IV. Esszé

Az alábbi feladatot írásban kidolgozva kellett vasárnap reggelig beadni.
  1. Mint közismert, a kacsalábon forgó kastély áramellátása csúszó kommutátorokkal viszonylag egyszerűen megoldható. Tervezzük meg a kastély víz- és gázellátását, valamint szennyvízelvezetését is!

V. A csapatok fő- és egymásnak adott feladatai


A Szofi csapat feladatai
  1. Keltsetek áramló levegővel (hajszárítóval) hullámokat vízfelületen, és vizsgáljátok, hogy hogy függ a hullámok sebessége, amplitúdója a szélsebességtől és a vízmélységtől. Hogyan nő az amplitúdó és a sebesség a vízfelület szelfújás felőli peremétől mérve? Mi a vízhullám diszperziós relációja?

  2. Kitűzte: Entró<p>iások

    Aktív Cartoon Network rajongók tisztában lehetnek a ténnyel, hogy kedvenceik nem átallják galádul áthágni a fizika általunk jól ismert törvényeit (gravtáció, anyagmegmaradás, stb.) Még aktívabb Cartoon Network rajongók viszont megfigyelhették azt is, hogy a rajzfilmekben is érvényesülnek a való világtól merőben különböző, ám a maguk módján ugyanúgy szigorú és formális dinamikai szabályok. A feladat ezek meghatározása, minél általánosabb, rajzfilmjelenségeket pontosan leíró elmélet megalkotása.


A  csapat feladatai
  1. Vizsgáljátok meg kísérletileg egy vízzel töltött, fellógatott lufi rezgési módusait! Hogy határoznátok meg a lufi (és a víz) mechanikai adataiból az alap- és néhány felharmonikus módus frekvenciáját, illetve ezen frekvenciák arányait?

  2. Kitűzte: Szofi

    Építsünk krumplispirálerőművet!

    Ifjúkorában szinte mindannyiunk csinált ilyet, krumpli + hurkapálca + gombostű + papírspirál kell hozzá, a legkritikusabb elem a krumpli, azonkívül is sokmindenbe - gyurma, alufóliagalacsin - is bele lehet állítani.

    • Mérjük meg, mekkora teljesítmenyű ez az egész (hitelesítés: sztenderd rezsóval)
    • Hogyan függ/függhet a teljesítmény ill. a forgás sebessége a rendszer paramétereitől (hőmérsékletkülönbség, spirál hossza, emelkedése, keresztmetszete, krumpli, stb), empirikus ill. félempirikus formulákat várunk.
    • Miért nem alkalmas e rendszer a gyakorlatban?
    • Miből nyeri a rendszer az energiát? Mi van a perdületmegmaradassal?
    • Időjárásnak (szél, napsütés, stb) mi lehet a szerepe?

A  csapat feladatai
  1. Mérjük meg egy gyertya fényteljesítményét! Mekkora a gyertya, mint fényforrás hatásfoka (azaz, a látható fény formájában lesugárzott fényteljesítmény és a paraffin égéséből származó össz hőenergia aránya)? Útmutatás a fényerő relatív mérésére haszálhatjuk a zsírfolt-fotométert.

  2. Kitűzte: Duplaplusszjók, a zsűri apróbb módosításaival

    Adott a síkon egy forrás, melyből állandó v nagyságú és síkba eső sebességgel állandó q töltés és állandó m tömegű ionok repülnek ki a teljes 2 PI térszögbe (ill. ,,síkszögbe''). Az összes iont szeretnénk fókuszálni a forrástól f távolságban (és a síkban) lévő pontba. Ehhez állandó B nagyságú és állandó előjelű, síkra merőleges mágneses tértartományokat szeretnénk használni. Nyilvánvalóan v, q, m és B meghatározzák a mágneses tartományokban haladó ionok pályájának R sugarát. Milyen elrendezésű mágneses tértartományokkal oldható meg a feladat tetszőleges 0 <= f/R < végtelen arány esetén (persze lehet különböző f/R-ekre különböző a konstrkció)?. A megoldásban tehát nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy analitikusan milyen görbék határolják a tértartományokat, hanem arra, hogy topológiailag hogy kell a véges sok tartományt elrendezni. Figyeljünk arra, hogy a teljes 2 PI térszöget fókuszáljuk (esetleg nullmérték szögtartománytól eltekinve). Legalább hány diszjunkt tértartományra van szükség?


Az Entró<p>iások csapat feladatai
  1. Vizsgáljuk meg a vízbe mártott hengeres ceruza árnyékánál tapasztalható ú.n. szafaládé-effektust! Egy kádba kb. 20 cm magasan vizet töltünk, és ebbe ferde szögben egy ceruzát dugunk. A felülről, merőlegesen világító lámpa által a kád fenekén létrehozott árnyék meglepő formát mutat. Magyarázzuk meg a jelenséget! Hogyan függ a jelenség a ceruza állásszögétől és a víz felületi feszültségétől? Érvelésünket támasszuk alá számításokkal is! Hogyan változik a jelenség, ha ceruza helyett szögletes keresztmetszetű tárgyat (pl. fogkefét) dugunk a vízbe? Miért?

  2. Kitűzte: Mindmaker Móricka sétál az Egyenlítőn és egyszercsak odaér egy kötélhez, ami fentről lóg le egyenesen és a vége a földre ér. Móricka nem látja szabad szemmel, hogy a kötél honnan lóg, ezért kerít egy erős távcsövet és azt állapítja meg, hogy a kötél nagyon hosszú, egyenes és sehol sincs rögzítve! Kérdés: Milyen hosszú a kötél? A zsűri bónusz kérdése: Mórickán hirtelen egy gyermekkori emlék suhan át. Már a mama is haragudott rá a macska farka miatt, de nem állja meg, hogy meg ne cibálja a kötelet. Az így elindított hullámok mennyi idő múlva fognak visszaérni a Földre?

A Mindmaker csapat feladatai
  1. Móricka tortúrája az űrkötéllel folytatódik. Nemsokára megjelennek a NASA szakértői, megmosolyogják a csintalan fiúcskát, és elmagyarázzák, hogy a kötél egy űrlift része. A kötélen siklószerű gépek szaladnak fel, jókora súlyokat emelve az űrbe. Móricka elgondolkodik. Hogy is állunk a perdületmegmaradással? Ha súlyt szállítanak fel a kötélen, annak a kötél végére érve perdületet kell nyernie. Honnan származik ez a perdület? Milyen alakot vesz fel a kötél? A szakértők távozása után a kis mihaszna rácsimpaszkodik a kötélre, és ijedten tapasztalja, hogy a kötél elkezd lefele mozogni. Mennyi idő alatt esik a fejére?

  2. Kitűzte:

    Tapasztaljuk, hogy forraláskor a víz nem fut ki az edényből; a kávé, leves, tej, stb. ellenben kifut. Vizsgáljuk a jelenséget! Mik a lényeges paraméterek? Végezzünk kísérleteket, állítsunk fel elméleti modellt!


A Duplaplusszjók csapat feladatai
  1. Mekkora az a minimális méretű irtás, amely már elindítja az őserdő elsivagatosodását? Mekkora az a minimális méretű facsoport a pusztaságban, amely már erdőnek tekinthető nem pusztul ki, hanem fennmarad, sőt kiterjed?

  2. Kitűzte:

    Stephen Havkyng ül a könyvtárban, és ki szeretné számolni a kvantumgravitació legújabb elméletének jóslatait, de mindig elszámolja magát. Az elrontott parírokat dühösen összegyűri, és elhajítja őket. A sokadik elszámolás után a következő megfigyelését teszi: minden papírgombóc ugyanakkorára sikeredett, függetlenül attól, hogy milyen erősen gyűrte. Valamiféle univerzalitást sejt a dolog mögött, és a következő kérdések merülnek fel benne.

    • Hogyan függ a gombóc mérete a kiinulási papír területétől? Lehet-e fraktáldimenziót rendelni ezekhez az objektumokhoz?
    • Hogyan függ a fraktáldimenzió a papír tulajdonságaitól (anyagi minőség, vastagság, alak, stb.)?
    • Hogyan függ a fraktáldimenzió a gyűrés módjától?
    Stephen előbb-utóbb belátta, hogy nem csak a kvantumgravitáció, hanem ezek a kérdések is kifognak rajta. Segítsetek neki! Végezzetek méréseket a fenti kérdések megválaszolására, és dolgozzatok ki a papírgombócokra olyan elméleti leírást, amelyik képes megjósolni a mérések eredményeit!

VI. Melléklet: a műholdak adatai

Műholdak csütörtök este, péntek hajnalban

 Nev   Magn. Megjelenik Irany Csucs  Szog Irany Effektus
Cosmos   3.5  20:31:54  NNW  20:37:32  73  ENE
Cosmos   3.4  20:40:50  SSW  20:46:32  74  ESE
Cosmos   3.7  20:45:30  NNW  20:49:00  69  W
Cosmos   3.7  21:00:02   N   21:03:52  63  ENE
Cosmos   3.9  21:03:17  SSW  21:06:57  67  WNW
Envisat  3.9  21:14:18  ESE  21:18:16  32  ENE
Okean    2.9  21:29:46  SSE  21:33:55  86  WSW
Cosmos   3.2  21:32:08  NNW  21:35:08  52  NE   *
Cosmos   3.7  21:39:45  SSW  21:43:41  84  W
Cosmos   3.6  22:07:25   S   22:11:03  67  ESE
Cosmos   3.8  22:19:06   E   22:19:06  44 E
Spot     3.8  22:23:06  SSE  22:25:35  75 ENE
Resurs   3.4  22:47:05  SE   22:48:51  64 ENE
Cosmos   3.8  22:47:31   N   22:51:39  82 W     *
Cosmos   3.9  22:54:26  NNW  22:58:44  80 W     *
Envisat  4.0  22:54:53  SSW  22:57:32  38 W
Meteor   3.8  22:56:18  NNE  23:00:07  58 E     *
Cosmos   3.9  23:28:23   N   23:32:22  69 ENE   * 
Lacrosse 2.6  00:21:02  NE   00:21:02  85 NE    *
Cosmos   3.9  01:27:12  NNE  01:27:12  21 NNE
Cosmos   3.9  01:48:33  NNW  01:54:13  58 ENE   *
Cosmos   3.4  01:52:02  NNW  01:57:35  62 WSW   *
Cosmos   3.7  02:15:51  NNW  02:15:51  61 NNW
Cosmos   3.3  02:24:40  NNW  02:30:21  89 E     *
Cosmos   3.3  02:28:43  NNW  02:34:21  70 WSW   *
Helios   3.0  02:36:11  NNE  02:40:51  87 E     *
Lacrosse 2.6  02:59:44  NW   03:04:18  53 WSW   *
Cosmos   3.9  03:21:14  SSW  03:22:50  68 W
Cosmos   3.6  03:41:49  SW   03:45:26  58 WNW
Cosmos   3.4  03:53:40  NNW  03:59:17  64 WSW
ISS      2.0  03:54:08  SSE  03:55:27  12 SE
Helios   3.5  04:01:45  N    04:06:09  67 WNW
Lacrosse 3.3  04:44:01  NNW  04:48:30  55 NE

Műholdak péntek este, szombat hajnalban

 Nev   Magn. Megjelenik Irany Csucs  Szog Irany Effektus
Lacrosse 2.9  20:33:22  SW   20:38:08  73 NW
Cosmos   3.7  20:48:34  SSW  20:52:16  80 W
Cosmos   3.6  20:54:55  N    20:58:47  69 ENE
Cosmos   3.9  21:02:33  SW   21:08:06  64 WNW
Cosmos   3.9  21:05:38  N    21:09:45  67 E
Cosmos   3.8  21:28:51  S    21:33:03  63 E
Cosmos   3.8  21:31:07  SSW  21:35:10  83 NW
Cosmos   3.7  21:45:10  S    21:49:46  54 ESE
Okean    3.6  21:54:21  S    21:58:22  49 W
Cosmos   3.9  22:03:58  NW   22:06:46  35 WSW  *
Envisat  3.1  22:23:11  S    22:26:11  71 WSW
Terra    3.7  22:28:24  SE   22:30:17  65 ENE
Cosmos   3.8  22:34:05  N    22:38:25  84 E    *
Meteor   3.9  22:53:24  NNE  22:57:14  53 E    *
Lacrosse 3.7  23:18:49  E    23:18:49  31 E
Cosmos   3.8  23:34:37  NNW  23:38:42  81 WNW  *
Cosmos   3.5  00:47:24  WSW  00:48:38  70 WNW  
Lacrosse 3.9  00:57:14  W    00:58:47  37 NW
Cosmos   4.0  01:33:20  NNW  01:38:58  55 ENE  *
Cosmos   3.4  01:37:30  NNW  01:43:05  64 WSW  *
Lacrosse 3.4  01:46:45  NNW  01:51:19  49 NE   *
Cosmos   3.8  01:54:37  NNW  01:54:37  18 NNW
Cosmos   3.4  02:06:22  NNW  02:12:02  81 ENE  *
Cosmos   3.3  02:13:04  NNW  02:18:43  75 WSW  *
Meteor   2.8  02:55:52  N    02:58:54  81 E    *
Helios   3.7  03:12:23  N    03:16:47  43 WNW  *
Cosmos   3.6  03:25:59  SW   03:29:12  62 WNW
Lacrosse 3.8  03:27:33  WNW  03:31:13  23 WSW  *
Cosmos   3.4  03:38:28  NNW  03:44:07  67 WSW
ISS      0.3  04:31:09  SW   04:34:05  39 SE
Cosmos   3.6  04:38:35  SW   04:44:11  59 WNW
Koronas  3.8  04:40:15  N    04:43:33  73 E

Műholdak szombat este, vasárnap hajnalban

Nev   Magn. Megjelenik Irany Csucs  Szog Irany Effektus
Okean    3.8  20:42:18  SE   20:46:18  33 ENE
Cosmos   3.9  20:46:43  SW   20:52:16  68 WNW
Okean-O  3.6  20:46:53  SSE  20:51:18  59 ENE
Cosmos   3.6  20:49:48  N    20:53:46  75 E
Cosmos   3.0  21:00:56  NNW  21:03:58  60 NE
Cosmos   3.9  21:08:35  N    21:12:36  84 N
Cosmos   3.7  21:22:29  SSW  21:26:28  84 WNW
Cosmos   3.9  21:24:00  S    21:28:27  44 ESE
Coronas  3.8  21:28:36  S    21:32:17  86 N
Cosmos   3.8  21:30:21  S    21:34:41  81 ENE
Envisat  3.1  21:51:30  SSE  21:54:57  64 ENE
Cosmos   3.5  22:04:10  SE   22:04:49  51 E
Meteor   4.0  22:50:29  NNE  22:54:20  49 E    *
Zi       3.8  22:52:47  SSE  22:53:08  88 N
Cosmos   4.0  23:04:57  ESE  23:05:09  60 E
Resurs   3.9  23:39:33  SW   23:40:55  48 W
Cosmos   3.8  23:41:41  N    23:46:04  81 ENE  *
Lacrosse 2.6  23:54:56  SW   23:55:27  87 NW
UARS     3.6  00:15:31  NW   00:19:35  50 NNE  *
Cosmos   3.5  00:33:14  SW   00:34:37  72 WNW  
Cosmos   4.0  00:49:57  NNE  00:49:57  19 NNE
Cosmos   3.3  01:22:58  NNW  01:28:34  67 WSW  *
Cosmos   3.5  01:48:04  NNW  01:53:45  74 ENE  *
Cosmos   3.3  01:57:26  NNW  02:03:05  79 WSW  *
Helios   3.6  02:10:59  NNE  02:15:32  50 E    *
Lacrosse 2.4  02:13:54  NW   02:18:32  76 WSW  *
Cosmos   3.5  03:10:06  SW   03:12:57  67 WNW
Cosmos   3.3  03:23:16  NNW  03:28:56  71 WSW
ISS      1.2  03:36:07  SSE  03:37:05  21 SE
Cosmos   3.6  03:48:40  NNW  03:52:10  51 W
Cosmos   3.6  04:24:15  SW   04:29:49  61 WNW
Cosmos   3.9  04:30:48  S    04:34:38  70 E
Cosmos   3.7  04:36:05  NW   04:41:28  44 WSW

Iridium villanások

Date  Local Time Mag  Alt.  Azimuth  
08 May  22:48:26  -6  13   274   (W)
08 May  22:57:37  -0  10   276   (W)
08 May  22:58:22  -3  13   28   (NNE)
09 May  04:41:19  -4  67   244  (WSW)
09 May  22:42:30  -2  13   276   (W)
09 May  22:51:42  -3  11   278   (W)
09 May  22:52:25  -1  13   30   (NNE)
10 May  02:58:10  -3  37   287  (WNW)
10 May  04:35:13  -4  67   246  (WSW)
10 May  21:31:40  -2  53   64   (ENE)
10 May  22:45:50  -6  11   280   (W) 
10 May  22:56:12  -1  17   34   (NNE)
11 May  02:46:07  -1  40   288  (WNW)
11 May  02:52:02  -7  37   289  (WNW)
11 May  21:25:38  -4  52   65   (ENE) 
11 May  21:40:35  -3  12   348  (NNW)
11 May  22:39:54  -1  11   281  (WNW)
11 May  22:50:11  -3  18   35   (NE)
12 May  02:45:55  -1  37   291  (WNW)
12 May  21:34:23  -2  13   348  (NNW)

Résztvevők, eredmény

1. Téertheta [ELTE] 532 pont
Egri Győző, Kormos Márton, Kőműves Balázs, Szabó Kálmán, Végh Dávid
2. Elefpé [ELTE] 464 pont
Adams Donát, Nagy Gergely, Asbóth János, Sexty Dénes, Vukics András
3. Duplaplusszjók [ELTE] 425 pont
Gáli Gergely, Gáspár Merse Előd, Kocsis Bence, Máthé András, Patay Gergely
4. Szofi [ELTE] 371 pont
Kárász Edit, Kővári Kálmán, László András, Pál András
5. Entrópiások [ELTE] 141 pont
Joó Dániel, Takács Gergely, Szőts Miklós
--. Mindmaker [Mindmaker kft.] 294 pont
Bohus Géza, Brendel Mátyás, Balázs László, Márton Csaba, Torma Péter
Zsűri
Dávid Gyula, Mizera Ferenc, Varga Dezső, Wágner Ferenc
Szervező
Oroszlány László
Dokumentátor
Serényi Tamás
Szurkolók
Diószeghy Zoltán, Farkas Zénó, Szókovács Róbert, Józsi Mihály, Uzonyi Barbara, Mészáros Attila, Mihály Kornélia, Tormáné Kurita Junko, Márton Annamária, Beleznay Éva, Hevér-Szabó Anna

További anyagok