NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

Előfeladatok, 2001.

  1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

    Könnyítsetek meg a bölcs és pártatlan zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan feladatot, amelyet egy (a zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A zsűri a feladat Nyifff-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot.

    A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb négy nappal a verseny megkezdése előtt, azaz április 24-én, kedden este 20 óráig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu és a dgy@ludens.elte.hu címekre. A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot - ebből a zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem Nyifff-szerű, esetleg korábban már előfordult feladatot a zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

  2. Pénzzel hajtott autó

    Mint köztudott, a modern autók zabálják a pénzt és a benzint. Készítsetek ezért egy környezetbarátabb autót, ami csak pénzt fogyaszt, egyéb üzemanyagot nem! Ez azt jelenti, hogy az autó a pénz (pontosabban: 137 HUF) által hordozott energiát közvetlenül hasznosítja a kocsi mozgatására. Az autónak minél nagyobb távolságot kell megtennie, kizárólag a megadott üzemanyag felhasználásával.

    Az elkészült autókat a csapatok nyilvánossága előtt, vízszintes aszfaltúton teszteljük. Az autót az üzemanyag (a pénz) betöltése (befizetése) után a zsűri vezényszavára, álló helyzetből kell indítani. Tankolás után további energiát betáplálni már nem szabad. Fő cél minél nagyobb távolság megtétele, de értékeljük a sebességet és az ötletes technikai megoldásokat is.

  3. Természetes technikai eszközök

    A természetben sok olyan technikai berendezés mása megtalálható, amit az emberi civilizáció csak a huszadik században fejlesztett ki. Afrikában például találtak egy természetes atomreaktort, a denevérek és a delfinek pedig évmilliók óta használják a szonárt. Vizsgáljuk meg további technikai eszközök (pl. fény-, mikrohullámú vagy hanglézer, hűtőgép, stb.) természetes előfordulásának lehetőségét! Írjuk le a keletkezés és működés mechanizmusát, adjunk ötletet arra, hogy hol keressük, illetve hogyan találjuk meg ezeket a jelenségeket!

    A pályamunkákat néhány nyomtatott oldal terjedelemben a Szigliget felé tartó vonaton kérjük beadni. Kézzel írott, illetve a vonaton összegányolt alkotásokat a zsűri nem fogad el!

  4. Hozzatok...

    Kérjük a csapatokat, hogy a helyszíni feladatok sikeres lebonyolítása érdekében hozzanak magukkal

    • 2 db 52 lapos kártyacsomagot;
    • 1000 db (jelenleg érvényes) magyar egyforintost (reverzíbilis helyszíni kísérletekhez)!