NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

Archívum: 2000

Felhívás

Eleged volt a zárthelyikből? Gyere velünk nyílt helyre!


Ilyen még nem volt !!!!

Pardon, már volt,
de most még jobb lesz!

Ugyanis ezennel
meghirdettetik a

azaz a

NYÍLTHELYI FIFIQS FIZIQS FELADATOK

nyolcadik, ebben az évezredben utolsó versenye.

Helye: az utóbbi négy versenyen jól bevált nyílt hely: a szigligeti ifjúsági tábor

Ideje: a munka ünnepenek hétvégéje: 2000. április 28 - május 1.

A bölcs és megvesztegethetetlen zsűri: az egykori

ZBKOEGANEYKENOMKRRSEYKNMSIXATMAZPOSQWUDGBYTMLZIDUR csapat

(rövidebb nevükön: ZBK-k) + Piróth Attila, Matolcsi Tamás és dgy.

A versenyzőkön kívül érdeklődőket, drukkereket és ellendrukkereket, rokonokat és üzletfeleket is szívesen látunk.

Szórakozási lehetőségek: strand, foci, evezés, kirándulás a Tapolcai-medencében, várvívás, éjszakai túra, biliárd, szex, fizika.

MI AZ A NYIFFF ?

Új típusú fizikai feladatmegoldó verseny, amelyet először 1993-ban hirdetett meg a Mafihe. A versenyen nemtriviális, ámde megoldható, sőt esetleg több, egymásnak ellentmondó megoldással rendelkező fizikai feladatok szerepelnek. Hogy a mindennapi rutin ne befolyásolja a nyílófélben levő agyakat, a verseny idejére félrevonulunk a világtól (a verseny nevének megfelelően nyílt helyre), ahol a résztvevők csak a feladatokra koncentrálhatnak. Nem egyének, hanem 3 - 5 fős csapatok versenyeznek - a lényeg a jó teammunka. A problémák megoldásához nem egyetemi szintű fizikai és matematikai ismeretekre, hanem fizikai érzékre, józan észre, sok fantáziára és nyílt agyra van szükség. Ezért elsősök is ugyanakkora eséllyel indulhatnak, mint az öregek (pl. a 96-os NYIFFF-en az elsősök csapata győzött.)

A NYIFFF´93 összes feladata megtalálható a Mafigyelő 1993 május - júniusi NYIFFF-különszámában. Ez tartalmazza a NYIFFF összes feladatát, a résztvevő csapatok névsorát, a hivatalos végeredményt, valamint néhény szubjektív értékelést. Olvasd el! Röviden csak annyit: megépült az univerzális pisilőgép, kiderült, hogy a WC-papír tekercsek olykor három és fél dimenziósak, sok érdekeset tudtunk meg a szagok hullámtermészetéről, valamint arról, hogy hány megabyte egy éjszakai túra. Az eddigi feladatok egy része hamarosan olvasható lesz a http://nyifff.elte.hu honlapon. Itt megtalálhatod a tavalyi feladatokat és reményeink szerint a korábbiak egy részét is. Egy kis ízelítő: hogyan fér el egy pulin 220 kg-nyi kosz, milyen a vakondok fizikája, hogyan lehet sörrel autót hajtani, milyen a kacsalábon forgó kastély vízellátása, hogy hullámzik a learatott nád, lehet-e strandhomokból vulkáni lávát készíteni, miért zöld a Nap, mekkora a legkisebb erdei sivatag, hogy működik a lézerkard, mit mondanak a lebegő rémalakok a szigligeti vár fokán, mekkora vákuum van a fizikusok fejében, és nem utolsósorban: hová tűnt és merre kószál az őrült Nyifffes.

A verseny lebonyolítási módja véleményünk szerint üdítően különbözik a hagyományos tanulmányi versenyek, felvételik és zárthelyik hangulatától, ahol magányos diákok törik egy szem fejüket egy üres papír felett. A feladatok jellege, a team-munkával járó agyroham és a megoldások előadása során kialakuló - olykor tudományosan is értékelhető - vita a szellemi izgalom mellett jó szórakozást és maradandó közösségi élményt jelenthet. Úgy érezzük, ez a versenyforma találkozott a TTK hallgatóságának igényeivel, és évről évre visszatérő hagyományt sikerült teremtenünk.

Résztvételi díj: Azoknak a versenyzőknek, akik tagjai a Mafihének (http://mafihe.elte.hu) 3500 Ft, a többieknek 4000 Ft; drukkereknek 4500 Ft.

További részletek és előfeladatok a honlapon,
az elte.fiz newsgroupban, a fiziqs levelezési listán, valamint előzetes igény esetén e-mail-en vagy postán.

Jelentkezz, figyeld a plakátokat, a Mafigyelőt és a NYÚZ-t, és csiszold az agyadat!

Jó versenyzést, jó agyrohamot, nyolc napon túl gyógyuló poénokat!

ZBK-k + dgy

Előfeladatok

  1. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!
    Könnyítsétek meg a bölcs és pártatlan zsűri feladat-konstruáló munkáját!
    Találjatok ki olyan - akár kísérleti - feladatot, amelyet egy, a zsűri által megnevezett csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A zsűri a feladat Nyifff-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatokat kiötlő, illetve megoldó csapatot.

  2. Építsetek búgócsigát! A búgócsigába az indításig lehet mechanikai energiát táplálni, utána semmilyen módon nem szabad vele energiát közölni. A cél az, hogy a búgócsiga vízszintes és kemény sík felületre helyezve a lehető leghosszabb ideig pörögjön. További szempont, hogy legyen a búgócsiga minél egyedibb, pl. dallamjátszó, vízzel hajtott, világító, több hegyén állva is pörgésre alkalmas, stb.

  3. Készítsetek egy legalább ötszáz szavas tanulmányt a következő témáról:
    Hamvas Béla A bor filozófiája című könyvében a folyadékokat három csoportba osztja: "hideg", "meleg", "közép". Az elnevezések nem a hőfokra, hanem a folyadék "jellegére" vonatkoznak. A meleg folyadékok csoportjába sorolja a szerző a teát, a kávét, az olajat és a bort. Hideg folyadék a víz, a sör és a tej. Közép típusú folyadék a vér. Készítsetek természettudományos, elsősorban fizikai magyarázatot a fenti csoportosításra, adjatok olyan, minél pontosabb definíciót a három csoportra, amely indokolja, hogy melyik folyadék miért a Hamvas által megadott csoportba tartozik. A kapott elmélet fényében vegyetek sorra további folyadékokat, és határozzátok meg, hogy melyik csoportba tartoznak (besorolandó a rum, a citromlé, a kóla, az ecet, a must, és ezeken kívül még legalább ötféle folyadék.)

Helyi feladatok

I. Kísérleti feladatok

  1. A helyszínen a zsűri kijelöl egy fát, aminek meg kell mérni a
    • magasságát,
    • felületét,
    • térfogatát,
    • tömegét,
    • sűrűségét,
    • fraktáldimenzióját.

    A mérési jegyzőkönyv leadási határideje: szombat éjfél.

    [Megj.: a kijelölt fa kb. 20 méter magas volt.]

  2. Készíthető-e két, azonos keresztmetszetű és sűrűségű homogén rúdból olyan kettős inga, amely kis és nagy kitérések esetén is merev testként leng? Ha nem, bizonyítsátok be hogy miért nem, ha igen, készítsétek el és mutassátok be.

    Határidő: szombat éjfél.

  3. Építsetek katapult berendezést! A katapult lövedéke babszem lesz, és egy kb. 4 méter távolságra lévő, fél méter átmérőjű célt kell eltalálni.

    A katapult bemutatása: szombat délután a Balaton partján.

  4. Az égen csak úgy nyüzsögnek a műholdak. Mérjük meg minél többnek a sebességet, magasságát, keringési idejét minél egyszerűbben és pontosabban! Segítség: a Föld sugara 6378 km, a Hold keringési ideje 27.32 nap, távolsága a Földtől 384400 km.

    A mérési jegyzőkönyv leadási határideje: vasárnap reggel 9 óra.

  5. Készítsetek vízórát! A vízzel hajtott időmérő szerkezetnek ki kell mérnie pontosan egy órás időtartamot, valamint egy előre nem közölt, de egy és tíz perc közötti időtartamot is. A vízórának egy egyértelmű hangjelzéssel kell jeleznie az időtartam végét.

    A vízóra műkődésének bemutatása: hétfő délelőtt, az Egymásnak kitűzött feladatok szekció alatt.

  6. Egy doboz ISO 9001 szabványú fogpiszkáló (a zsűri biztosítja) felhasználásával építsetek olyan hidat, amely a lehető legnagyobb távolságot hidalja át. Csak a fogpiszkálókat lehet használni, és nem lehet őket fúrni, faragni stb.

    Bemutatási határidő: szomat éjfél.

  7. A Balaton viharait szél és hullámverés előzi meg, miközben szegény fürdőzők mit sem sejtenek a hamarosan rájuk leselkedő veszélyről. Segítsük őket a túlélésben: építsünk minél ötletesebb élettelen szerkezetet, amely a Balaton hullámainak felhasználásával minél kisértetiesebb HANGOT állít elő! A hang legyen lényegesen különböző a hullámverés természetes hangjától, hiszen az egyébként is hallható (és nem tűnik fel senkinek).

    Bemutatás: szombat délután a tóparton.

  8. Pulsz egy meglepetés feladat várja a Balaton partján a versenyzőket.

II. Vita

A vitákra szombat este került sor. Egy-egy órában párhuzamosan folyt a vita az 1-es és 2-es, utána a 3-as és 4-es témákban. A vitavezetők rövid bevezetőt tartottak a viták elején. Az értékelés legfontosabb szempontja az volt, hogy az egyes csapatok képviselői mennyire aktívan vettek részt a vitában, mennyire volt értelmes a hozzászólásuk.

Témák:

  1. Energiaforrások a jövőben

  2. Ruhák a jövőben

  3. Közlekedés a jövőben

  4. A szaporodás jövője

III. Fő feladatok

  1. Dr. Ivan Schockadtud, a Perpetuum Mobile Telefontársaság alkalmazásában újabb és újabb örökmozgóval bombázza a Szabadalmi Hivatalt. A Hivatal munkatársa, bizonyos Egykő Albert képtelen volt megbirkózni Dr. Schockadtud legutóbbi örökmozgójával, ezért a NYIFFF-versenyzők segítségét kérte. Az örökmozgó leírása a következő:
    ,,Kerék-küllőkre merőlegesen hengereket szerelünk, melyekbe ugyanakkora mennyiségű levegőt zárnak be könnyen mozgó, súlyos dugattyúk (ld. ábra). A külők száma legyen legalább három, és a szomszédos küllők közötti távolság legyen ugyanakkora. Az egész szerkezetet víz alá helyezzük úgy, hogy a középpontján átmenő, vízszintes tengely körül elforoghasson. Ekkor a lefelé nyíló hengerekben a súlyos dugattyúk miatt nagyobb lesz a levegő térfogata, így ezekre a hengerekre (az ábrán bal oldalon) nagyobb felhajtó erő fog hatni, mint a jobb oldali hengerekre, és az egész szerkezet elkezd az óramutató járásával megegyező irányba forogni.''

    Segítsünk Egykő Albertnek, mutassuk meg, hogy a szerkezet nem fog örökké forogni!

  2. Vizsgáljátok meg a szénsavas italok buborékjainak viselkedését: mekkorák (és miért akkorák), miért szállnak fel, hogyan függ a felszállás sebessége a buborék paramétereitől. Továbbá mik és miért ugrálnak ki az ital felületéről, és milyen magasra ugranak? Mitől függhet a felugrás magassága? A kísérleti eredményeket vessétek össze elméleti jóslatokkal.

  3. Mottó:
    Winnetou és Old Shatterhand lovagolnak a prérin. Egy domb oldalában egy barlangra lesznek figyelmesek.
    - Várjon fehér testvérem, - szól Winnetou, - felderítem, mi van a barlangban.
    Leugrik lováról, és bemegy a barlangba. Egyszercsak nagy csattanás, reccsenés hallatszik, majd előjön Winnetou, vérző fejjel.
    - Várjon, rézbőrű testvérem, - tolja félre Old Shatterhand Winnetout, - megnézem én is, mi van a barlangban.
    Ő is bemegy a barlangba. Kis idő múlva nagy csattanás, nagy reccsenés hallatszik, előjön Old Shatterhand, vérző fejjel. Winnetou megszólal:
    - Látom, fehér testvérem is rálépett a gereblyére...

    Mekkora sebességgel vág fejbe a gereblye, ha rálépsz? Az elmélet jóslatait ellenőrizzétek kísérletileg is!

  4. Ha egy kvázi-kétdimenziós edénybe granuláris keveréket öntünk az edény egyik oldalánál, akkor szegregációt (a keverék szétválását) tapasztalhatunk. Vizsgáljátok meg a jelenséget a kapott három granuláris keverékkel, és adjatok rá magyarázatot.

  5. Mint ismeretes, az északi féltekén jobbra, a délin balra forgó örvény formájában folyik le a víz a kádból vagy mosdókagylóból. Vagy mégsem? A segédeszközként kapott ISO 9001 szabványú lyukas lavór segítségével vizsgáljuk meg kísérletileg, hogy mitől függ a kialakuló örvény irányítása.

  6. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a sört egyetlen atom - a söratom - alkotja, adjátok meg a söratom tárgyalását (atomszerkezet, kémiai viselkedés, stb.), és ezek alapján magyarázzátok meg a sör makroszkopikus tulajdonságait, pl. halmazállapot, szín, sűrűség, sörhab, stb.

  7. Azt tanultuk az iskolában, hogy a csúszó súrlódási együttható nem függ a felület nagyságától, sem az erőtől, ami a felületeket összenyomja, és hogy ha a nyomóerő állandó, akkor a súrlódási erő független az érintkezési felület nagyságától. Magyarázzuk akkor meg, hogy a gyorsulási autóversenyeken miért van hatalmas hátsó kereke a járgányoknak, miért nagy a traktor kereke, és miért dicsekednek azzal a falusi vagány gyerekek, hogy milyen széles a gumiabroncs a Ladájukon, és ezért milyen biztosan tapad az úthoz, valamint hogy miért keskeny a korcsolya éle. Próbájunk olyan fizikai modellt, elméletet, gondolatmenetet kitalálni, amely nem ütközik ellentmondásba az tapasztalatokkal, de kijön belőle, hogy a felület nagysága is számít a súrlódásnál!

Résztvevők, eredmény

1. Elefpétéertéta [ELTE] 328 pont
Asbóth János, Egri Győző, Kormos Márton, Sexty Dénes, Vukics András
2. AT [BME] 256 pont
Eisler Zoltán, Rudas Anna, Sipos András Árpád, Vörös Miklós, Vámos Lénárd
3. Odin Lova [JATE] 249 pont
Kokavecz János, Makai András, Serényi Tamás
4. Mi csak pihenni jöttünk [ELTE] 235 pont
Eisler Viktor, Gröller Ákos, Józsa Gergely, Király Andrea, Tölgyessy Dávid
5. Elemi részegecskék [ELTE] 231 pont
Bálint Imre, Koncz Imre, Szőllősi Gergely, Végh Dávid
6. Leiszommagamma [BME] 127 pont
Hermann György, Holop Csaba, Göröcs Zoltán Sándor
7. SzoFi [ELTE] 123 pont
László András, Nyakó Tamás, Pál András, Sándor Márk, Siska András
Zsűri
Dávid Gyula, Farkas Zénó, Fülöp Tamás, Katz Sándor, Matolcsi Tamás, Piróth Attila, Veres Gábor
Szervező
Szigeti Krisztián
Szurkolók
Herczey Anna, Horváth Péter, Józsi Mihály, Lauer Zoltán, Nagy Colette, Uzonyi Barbara, Varga Dezső