NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

Archívum: 1997

Felhívás

Elérkezett a 5. (jubileumi) NYIFFF, azaz "Nyílthelyi Fifikus Fizikus Feladatok" verseny ideje. A NYIFFF-et a tavalyihoz hasonlóan a Balaton legszebb helyén, Szigligeten, a hegyoldalban fekvő ifjúsági táborban tartjuk 1997. május 1. (csütörtök) és 4. (vasárnap) között.

Elhelyezés faházakban (hálózsákot hozni kell), étkezés étteremben (nem a tavalyiban!) és tábortűznél. A teljes költség fejenként kb. 3000 - 3500 Ft (azért csak kb., mert még nem tudjuk a NYIFFF részbeni finanszírozására beadott pályázatunk eredményét.)

A versenyzőkön kívül érdeklődőket, drukkereket és ellendrukkereket, rokonokat és üzletfeleket is szívesen látunk. Szórakozási lehetőségek: strand, foci, evezés, kirándulás a Tapolcai-medencében, várvívás, éjszakai túra, biliárd, szex, fizika.

Várjuk az 5 fős (pontosan 5) csapatok jelentkezését a dgy@ludens.elte.hu címre. Igyekezzetek: max. 10-12 csapatot tudunk elhelyezni. Jelentkezési határidő április 18. (péntek).

Kérjük megadni a csapat nevét, tagjainak névsorát, szakát, évfolyamát és e-mail címét. Ha a csapat tagjain kívül egyéb ember (drukker, feleség/férj...) is veletek tart, azt is jelezzétek (elkülönítve a csapattagoktól).

FIGYELEM, FONTOS!

Kérem, hogy írjátok meg minden csapattag lakcímét, személyi igazolványának és diákigazolványának számát, ELTE TTK-sok a törzsszámukat is. Ha valakinek a diákigazolványnál kedvezőbb (ingyenes, háromnegyedes stb) vasúti igazolványa van, kérem, jelezze! Ugyancsak közöljétek, ha valaki vegetáriánus étkezésre tart igényt.

A fenti adatokat a nem csapattag, de a csapattal tartó drukkerek, barátok/barátnék esetében is írjátok meg!

A verseny lebonyolítása

A versenyen - a csapatok által egymásnak feladott feladatokon kívül - lesznek villámkérdések, csapatonként egy - a zsűri által kiadott - "nehéz kérdés", egy téma részletes körüllövöldözése, valamint helyszínen végrehajtandó gyakorlati, kísérleti jellegű feladatok is. A naptár szerencsés alakulása miatt most négy egész nap áll rendelkezésünkre. Ebből az egyiken túra lesz a Balaton-felvidékre - természetesen helyszíni vízi, erdei, sziklai, földi és égi tájékozódási jellegű fizikai feladatokkal és poénokkal tarkítva (hozzatok túrafelszerelést, iránytűt, zseblámpát stb.!).

Dgy

Előfeladatok

  1. Tavaszköszöntő léghajó

    A dél-amerikai dzsungelben élő phyphyqs indiánok sajátos módon ünneplik a tavaszi napéjegyenlőséget. Papírból (illetve ennek dzsungelbeli megfelelőjéből) hőlégballont készítenek, amelynek levegőjét egy beléje helyezett gyertya (illetve ennek dzsungelbeli megfelelője) melegíti fel. A vízparti tavaszköszöntő ünnepségeken felbocsátott gömbök több száz méteres magasságot érnek el.

    Kövessétek a phyphyqsok példáját! Elméleti számításokkal határozzátok meg a gyertya hajtotta hőlégballon minimális méretét, és építsétek meg a szerkezetet! Ügyeljetek a tűzveszélyre! Vegyétek figyelembe azt is, hogy a Balaton fölötti sűrű NATO- és UFO-eredetű légiforgalmat nem zavarhatjuk meg, így csak a tíz méteres magasság elérését tűzhetjük ki célul. Ezért a ballonokat (cérnával vagy madzaggal) a földhöz kell rögzíteni - gondoljatok arra is, hogy a ballon elbírja a madzag súlyát. A ballonokat a szigligeti mólóról bocsátjuk fel (természetesen szélcsendes időben), a csapatok tavaszköszöntő dalolása közepette.

  2. Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

    Könnyítsétek meg a bölcs és pártatlan zsűri feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan feladatot, amelyet egy (a zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek. A zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot.

  3. Legyen veletek az Erő!...

    (valamint a Forgatónyomaték, a Mágneses Momentum és az Entrópia, a Spinről nem is beszélve.) Fizikusok lévén persze nem elég csak kívánni, meg is kell ismerni az Erő természetét.

    Írjatok tehát egy rövid (legfeljebb két-három oldalas) tudományos közleményt, amelyben részletesen kifejtitek az Erő fizikáját, megmagyarázva - legalábbis kvalitatívan - a filmekben az Erőnek tulajdonított (majdnem) minden jelenségét! Ha képletek, levezetések is szerepelnek, még jobb. Ha ellentmondás(ok)ra bukkantok, ne kerüljétek el őket, hanem fejtsétek ki, és oldjátok meg a problémákat! A cikket kérjük kinyomtatott formában leadni a Szigligetre tartó vonaton. Magatoknál is tartsatok egy példányt, amelyet a bölcs és megvesztegethetetlen zsűri felszólítására adott pillanatban felolvashattok és elmagyarázhattok (pl. a szigligeti vár fokán). Ha ehhez kísérleti bemutató is társul, annak nagyon fogunk örülni.

  4. Magasrúgás

    Készítsetek négy olyan gombfoci-játékost, aki jól tud emelni! A játékosok egyrészt magasrúgó-versenyen fogják bizonyítani képességeiket, másrészt a négy játékos alkotta gombfoci-csapatotok emelt kapukra játszott gombfoci-mérkőzéseken fogja összemérni erejét az ellenfelek csapataival.

    A játékosok csontból, műanyagból, fából és hasonló keménységű anyagokból készülhetnek, fém vagy kő nincs megengedve, még alkatrészként sem. A játékosok alakja legyen hengerszimmetrikus, legfeljebb 50 mm átmérővel és legfeljebb 20 mm magassággal. Egy játékos több összeragasztott részből is állhat. A négy játekosnak nem kell ugyanolyannak lenni. A magasrúgó-versenyen egy skálával ellátott mérőfal minél magasabb pontjára kell felrúgni a labdát. Hat kísérlet van, bármelyik kísérletet bármelyik játékos rúghatja, a hat eredmény legjobbika számít. A rúgó játékos és a labda között legalább 1 mm hézag kell legyen, egyébként a játékos és a labda faltól mért induló távolsága tetszőleges. Mind a magasrúgó-versenyen, mind a mérkőzéseken a játékosok mozgatása kézi pöcköléssel történik. A mérkőzéseken a kapu 20 cm széles lesz, a felső léc 20 cm, az alsó léc 5 cm magasan lesz a pálya fölött. A magasrúgás és a mérkőzések a zsűri által biztosított szabvány labdával zajlanak, mely 2,5 mm magas es 15 mm atmérőjű, alakja nulladik közelítésben forgási ellipszoid, első közelítésben felső harmada egy forgási ellipszoid fölső fele, középső harmada henger, alsó harmada egy forgási ellipszoid alsó fele. Az előkészületekhez minden csapat átvehet egy példány szabvány labdát az ELTE Elméleti Fizikai Tanszék titkárságán Fülöp Tamás fakkjából.

Résztvevők, eredmény

1. ZBK [ETLE] 440 pont
Farkas Zénó, Jurányi Fanni, Katz Sándor, Mészáros Attila, Veres Gábor
2. Borosta [ELTE] 360 pont
Bakos Gáspár, Csikor Ferenc, Gálfi Gergely, Hernáth Szabolcs, Unger Tamás
3. Fűzfánrezelő Angyalfütyülők [ELTE] 345 pont
Farkas Illés, Horváth Péter, Lengyel Krisztián, Mizera Ferenc, Varga Dezső
4. Diszkrét mosoly [ELTE] 308 pont
Győry Zsuzsanna, Juhász Sándor, Puskás Zsolt, Wágner Ferenc, Zimborás Zoltán
5-6. Pacsitronok [ELTE] 298 pont
Böde Csaba, Kurucz Zoltán, Major Zsuzsanna, Tóth Gábor Zsolt, Varga Tamás
5-6. Traubiűző fényszóda [ELTE] 298 pont
Ágoston Gábor, Balázs Márton, Kárpáti Attila, Koniorczyk Mátyás, Németh Zoltán Ádám
7. Mü Fi [BME] 223 pont
Berki Tamás, Csonka Szabolcs, Fazekas Péter, Láposy Levente, Mihálffy Tamás
8. Lacorel [ELTE] 205 pont
Bihari Csilla, Gröller Ákos, Horváth Tibor, Pallinger Ágnes, Schmidt Gábor
9. Parajanicsárok [JATE] 165 pont
Apai Dániel, Bagaméry Ábel, Csecsei István Tamás, Görbe Mihály, Kokavecz János
10. Czinkelt csapat [ELTE] 154 pont
Antos András, Józsa Gergely, Naszódy Márton, Varga Erzsébet Mária, Weiner Mihály
11. Az Best [ELTE] 148 pont
Fekete Noémi, Horváth Gábor, Kiss Bence, Maulis Ádám, Szing Attlia
12. Kezdeteknek nem rossz [ELTE] 131 pont
Diószeghy Zoltán, Kemény Dániel, Major Márton, Szókovács Róbert, Waldmann Tamás
Zsűri
Dávid Gyula, Etesi Gábor, Fülöp Tamás, Orosz Tamás, Szalai Tamás
Szervezők
József Edit, Lukács András, Tábor Renáta
Szurkolók
Blanár Ildikó, Chikán Kata, Cseh Éva, Dávid Eszter, Deák Éva, Fejes Tóth Péter, Hajdu Gábor, Kollányi Zsófia, Nagy Erika, Nagy Judit, Nagy Péter, Olthy Dávid, Sárospataki Gábor, Szász Antónia