NYIFFF - Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok - Kreatív fizika csapatverseny
Kreatív fizika csapatverseny

Archívum: 1995

Felhívás

NYIFFF´95
avagy
Nyilthelyi Fifikus Fizikus Feladatok
avagy
szabadteri show-hajtas fizikaval fuszerezve

A Magyar Fizikus Hallgatok Egyesulete (MaFiHE) immar harmadszor rendezi meg a Nyilthelyi Fifikus Feladatok (NYIFFF) nagyszabasu versenyet, amelyen nemtrivialis, amde megoldhato (sot esetleg tobb, egymasnak ellentmondo megoldassal rendelkezo) fizikai feladatok szerepelnek, melyek a trefas megfogalmazas ellenere komoly fizikai problemakra vonatkoznak.

A NYIFFF problemainak megoldasahoz nem egyetemi szintu fizikai es matematikai ismeretekre, hanem fizikai erzekre, jozan eszre, sok fantaziara es nyitott agyra van szukseg. (Nehany pelda a korabbi vetelkedokrol: Hany bit informacio van a Velencei-hegyseg turistaterkepen, es mennyit hasznalunk fel ebbol egy tura soran? Milyen lenne a delfinek, a vakondok es a Hoyle-fele Fekete felho fizikai vilagkepe? A versenyt kiserleti feladatok, pl. orokmozgo epitese szinesitettek. Meresi feladat: mennyi egy wc-papir tekercs fraktaldimenzioja? Frappans mernoki megoldasok szulettek a kacsalabon forgo kastely kozmuhalozatanak bekotesere es a gyertyat elfujni kepes szel sebessegenek meresere.)

Hogy a mindennapi rutin ne befolyasolja a nyilofelben levo agyakat, a verseny idejere felrevonulunk a vilagtol (nyilt helyre, a velencei ifjusagi taborba, amelyet az idei versenyre is sikerult megszereznunk), ahol a resztvevok csak a feladatokra koncentralhatnak (fakultativ kirandulasok es egyeb programok mellett).

A Nyilthelyi Fifikus Fizikus Feladatok (NYIFFF) versenyen 3- 5 fos csapatok vehetnek reszt. Az eddigi tapasztalatok alapjan iden a versenyt ket kategoriaban bonyolitjuk le: felsobb eves fizikusok, illetve az osszes tobbi nevezo. A csapatok a helyszinre erkezeskor kapjak meg a feladatokat (egyes elozetesen megoldando feladatokat mar egy hettel korabban kozzeteszunk). A kovetkezo harom es fel nap folyaman kulonbozo tipusu versenyek valtjak egymast a villamkerdesektol az esszeszeruen kidolgozando problemakig es a kiserleti bemutatoig. A csapatok altal eloadott megoldasokhoz egy masik - kisorsolt - csapat hivatalos opponensi velemenyt terjeszt be. A vitaba termeszetesen a tobbi csapat es a jelenlevo kozonseg is beleszolhat. Igy egy-egy erdekes, ujszeru, nehez vagy tobbretu problema korul - remenyeink es eddigi tapasztalataink szerint - izgalmas es esetenkent tudomanyosan is tartalmas eszmecsere bontakozhat ki. A zsuri a megoldasokat, az eloadas minoseget es az opponensi velemenyeket is ertekeli. Bevalt az a tavaly kiprobalt versenyforma is, amikor az egyes csapatok egymasnak tesznek fel egy altaluk elozetesen megkonstrualt "NYIFFF-szeru" (ez a definicio szerencsere egyre altalanosabban ismert lesz) kerdeseket, majd elbiraljak ellenfeluk valaszat.

A verseny most vazolt ujszeru lebonyolitasi modja velemenyunk es a keteves tapasztalat szerint uditoen kulonbozik a hagyomanyos tanulmanyi versenyek, felvetelik es zarthelyik hangulatatol, ahol maganyos diakok torik egy szem fejuket egy ures papir felett. A feladatok jellege, a team-munkaval jaro agyroham es a megoldasok eloadasa soran kialakulo vita a szellemi izgalom mellett jo szorakozast es maradando kozossegi elmenyt jelent.

A gyoztesek erkolcsi sikere melle penzjutalom is jarul: terveink szerint az elso dijazott otfos csapatok 20.000, a masodik helyezettek 10.000, a harmadik helyezettek 5000 Ft-ot kapnak. Szandekozunk emellett kb. tiz db. 1000 Ft-os kulondijat is kiosztani egy-egy feladat kulonosen szellemes megoldasaert, a legjobb eloadonak, a legszebb resztvevonek stb. A verseny feladatait es a legjobb megoldasokat a MaFiHE lapja, a MaFigyelo - a korabbi gyakorlatnak megfeleloen - utobb lekozli.

HIVATALOS VERSENYKIIRAS

NYIFFF'95

Rendezo: MaFiHE
Nevezhetnek:negy-otfos csapatok (barmely szakrol, karrol, egyetemrol).
Kategoriak:A: negyed- es otodeves fizikusok es mernok-fizikusok,
B: mindenki mas. Vegyes csapatok eseten felfele kerekitunk!
Dijak: lasd fentebb.
A verseny ideje/1:1995. aprilis 28. (szombat) - majus 1. (hetfo).
A verseny ideje/2:hagyomanyosan jo, 20-25 fok, napsutes, szelcsend, furodni is lehet!
Helye: Velence, Liget Kemping (volt Kisz-tabor).
Elhelyezes:negyszemelyes bungalokban (csapatonkent, az otodik tag izoliren alszik).
Ellatas: napi haromszori kaja (ebbol ketto meleg) pentek estetol hetfo delig, + helyszini sor- es uditoarusitas!
Koltseg:MaFiHE-tagoknak 2000 Ft, kulsosoknek 3000 Ft (a bolondnak is megeri).
Jelentkezesi hatarido:aprilis 19. (csutortok) este.
Jelentkezes:droton, a dgy@ludens.elte.hu cimen.

A jelentkezeskor kerjuk megadni a csapat nevet, a tagok nevet, egyetemet, szakat, evfolyamat, a csapatvezeto nevet, cimet, telefonszamat, es egy drot- (gy.k.: e-mail) cimet, amelyen nyugtazhatjuk a jelentkezest, es amelyre az elofeladatokat kuldhetjuk.

Elofeladatok: a hataridoig jelentkezett csapatok aprilis 20-an (penteken) droton megkapjak az elofeladatokat. Ezek kozott szerepel a kovetkezo is (ezen mar most elkezdhettek gondolkodni): Talaljatok ki NYIFFF-szeru feladatot, amelyet a versenyen az egyik konkurrens csapatnak fogtok feladni, majd valaszukat megsemmisito kritikaval illetni. Minden csapat a sajat kategoriajanak megfelelo szintu feladatot talaljon ki. A konkurrens csapatnak keszult feladatot irasban, ket peldanyban kerjuk beadni a zsurihez a verseny kezdetekor.

Indulas: javasoljuk, hogy a csapatok a zsurivel egyutt utazzanak le Velencere, mert a vonaton osztjuk ki a megoldando feladatokat.

Talalkozas: a Deli pu. uveg penztarcsarnokaban, aprilis 28-an, 3/4 3-kor (a vonat 15.10-kor indul). Aki nem tud a csoporttal jonni, elore jelezze!

Maganyos erkezoknek: a velencei allomason kell leszallni, majd a sinek menten tovabb elore kb. 150 metert, es ott a Liget-kemping. Feltetlenul gyertek meg este 7-ig, mert a vacsora utan (villamkerdesekkel) maris kezdodik a verseny.

A verseny vege: majus 1 (hetfo) delutan, kb. 5 orakor.

Varjuk a csapatok jelentkezeset.

JO VERSENYT, JO POENOKAT, JO SZORAKOZAST!

A zsuri neveben
dgy

Előfeladatok

  1. Talaljatok ki egy masik (a zsuri altal kijelolendo) csapat reszere NYIFFF-SZERU FELADATOT (a ket evvel ezelotti verseny feladatai nyomtatasban megjelentek a Mafigyelo kulonszamaban, a mafihe@ludens cimen lehet ilyet igenyelni, abbol megtudhatjatok, mi az a NYIFFF-szeru feladat)! A feladatokat irasban, KET PELDANYBAN kerjuk atnyujtani a zsurinek a Velencs fele tarto vonaton. A zsuri a feladatok minoseget, otletesseget, NYIFFF-szeruseget pontozza. Emellett termeszetesen tovabbi pontszerzesi lehetoseg is van: A konkurrens csapat a megoldasra, a feladatot kiado csapat az altala elovezetett megsemmisito biralatra kaphat pontokat.

  2. Tervezzetek, majd a helyszinen epitsetek NADBOL KESZULT HAJOT. Pontosabban: a terveket elore keszitsetek el, szerezzetek be es hozzatok le Velencere az epiteshez szukseges anyagokat es eszkozoket. A hajotest alapanyagat, a nadat viszont a helyszinen kell beszerezni, majd a szombati szabadnap folyaman meg kell epiteni a hajot. A nadhajok ket versenyen vesznek reszt a Velencei-to viharos vizein: egy kb. 10 m hosszu palyan celba kell juttatni a hajot, majd az osszes csapat hajojat egyszerre inditva gyorsasagi versenyt rendezunk. A hajok meretere, hajtomuvere, iranyitasi modszerere nincs mas megkotes, mint az emberi hatoero es a kozvetlen emberi iranyitas (pl. celbahuzas vagy lokdoses) kizarasa. Ha olyan nagy hajot epitetek, amibe a csapat egyik vagy akar osszes tagja belefer, csak passziv utasokkent szerepelhetnek. Vitas esetekben a zsuri dont, fellebbezes nincs! Jo hajozast! Objektiv nehezseg (negynapos vihar, stb) a versenyeket meghiusithatja, ez esetben a hajok szepseget es otletesseget pontozzuk.

  3. Szerezzetek meg es olvassatok el Stanislaw LEM: KIBERIADA cimu konyvebol a valoszinusegi sarkanyokrol szolo fejezetet (ajanlat: olvassatok el a tobbi reszt is)! Ezutan az ott leirtakhoz hiven konstrualjatok meg a SARKANYALGEBRA REGULARIS ABRAZOLASAT ! (Szorgalmi feladatok: szingularis es irreducibilis abrazolasok, festett es kobe faragott abrazolasok, esszetema: a valoszinusegi sarkanyok algebrajanak felhasznalasa a vegtelen valoszinusegu urhajo-hajtomu tervezeseben es iranyitasaban. A tovabbi otletek szama komplex.) A feladat megoldasat irasban kell benyujtani a Velencebe tarto vonaton, illetve legkesobb a pentek esti vacsora elott.

    Figyelem! Oreg csapatok hijan nincs ket kategoria, minden csapat mindenkinek ellenfele. A feladatok kituzesenel lehetoleg ne hasznaljatok az algebrai kvantumtopologia formalizmusat.

Résztvevők, eredmény

1. ZBK [ELTE] n.a.
Farkas Zénó, Kucsera Henrik, Mészáros Attila, Varjú Katalin, Veres Gábor + cserejátékos: Katz Sándor
Zsűri
Bihary Zsolt, Dávid Gyula, Fülöp Tamás, Magyar Péter, Matolcsi Tamás, Rajta István